Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη της Αμπελουργίας – Οινοποιίας στην Άνδρο» που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση “Άνδρος της Ζωής μας” σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο “Το Γαύριο”.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Ανερούσσα και την παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολυπληθές ακροατήριο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και πάρα πολλοί νέοι, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον στο τέλος για την ανάπτυξη και καλλιέργεια δικού τους αμπελώνα, καθώς και για τη δημιουργία ενός οινοποιείου που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της παραγωγής του νησιού.
Στην ημερίδα μίλησαν καθηγητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τις εργασίες της συντόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Άνδρος της Ζωής μας» Γιάννης Καπάκης.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Έπαρχου Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, τον οποίο ανέγνωσε η προϊσταμένη του τμήματος αγροτικής οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Άνδρου κ. Αλεξάνδρα Ρέρρα .
Πρώτη εισηγήτρια ήταν η κ. Αικατερίνη Μπινιάρη, επίκουρη καθηγήτρια του εργαστηρίου αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε ο κ. Διονύσιος Γραμματικός, προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου της Δ.νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνέχεια, μίλησε η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, από τη Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ο κ. Γιώργος Κοτσερίδης, επίκουρος καθηγητής εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας & Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ακολούθησε στο βήμα, μίλησε για τη διαδικασία οινοποίησης. Στην εκδήλωση δεν παρέστη για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του ο κ. Ροίκος Θανόπουλος, Γεωπόνος του Γ.Π.Α, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μας μιλήσει για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συλλογής και καταγραφής των τοπικών ποικιλιών στην Άνδρο, δράση που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα LIFE. Στο θέμα αυτό, τελικά, αναφέρθηκε επιγραμματικά ο κ. Φραγκίσκος Λουκρέζης, Γεωπόνος του Δήμου Άνδρου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Απροβάτου, ο οποίος είχε διοργανώσει δύο σχετικές ημερίδες για το θέμα αυτό, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής μεταξύ των άλλων και ο κ. Θανόπουλος.
Από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων που ακολούθησαν προέκυψε ότι θα ήταν εφικτή η δημιουργία ομάδας παραγωγών, με τη συμμετοχή ενδεχόμενα και άλλων νησιών και στην προκειμένη περίπτωση προτάθηκε η συνεργασία μαζί με παραγωγούς από τη γειτονική Τήνο και η αξιοποίηση από κοινού του υπάρχοντος οινοποιείου.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον επικεφαλή της δημοτικής κίνησης «Άνδρος της Ζωής μας» κ. Γιάννη Καπάκη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής των αμπελώνων για την απόκτηση μητρώου αμπελουργού, θέμα που είχε επισημάνει προηγούμενα ο κ. Διονύσης Γραμματικός. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της Περιφέρειας και η προθεσμία κατάθεσής τους λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2014.
Ακολούθησε Γευσιγνωσία. Ο καθηγητής κ. Κοτσερίδης μαζί με τους υπόλοιπους εισηγητές μας έδειξαν πως και με πια κριτήρια επιλέγεται το καλύτερο και πιο ποιοτικό κρασί.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η ομώνυμη εταιρία δε βρίσκεται τυχαία στην κορυφή, καθώς το ενδιαφέρον της είναι συνεχές και διαρκές για την ανάπτυξη σύγχρονων αμπελώνων και για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.
Το Ξενοδοχείο Ανερούσσα, παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα και πρόσφερε καφέ και εδέσματα στους συμμετέχοντες.
Συμμετείχαν προσφέροντας κρασιά και τσίπουρα οι κ.κ. Φραγκίσκος Φραγκέτης, Κώστας Λιοπύρος, Αντώνης Κορκόδειλος, Μιχάλης Κοντός, Βασίλης Πομόνης, Δημήτρη Μάστορη και Γιώργος Ζούρας καθώς και το τυροκομείο Λούβαρη προσφέροντας τοπικά τυριά.