Γιάννης Βρούτσης: Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες δήλωσε σε αποκλειστική επικοινωνία της εφημερίδας μας ΑΝΔΡΙΑΚΗ /andriakipress.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής των Κυκλάδων.

Γιάννης Βρούτσης: Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες

Οι δασικοί χάρτες

Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών «1. Οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τί είναι δάσος και δασική έκταση. Θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. 2. Διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. 3. Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού». Με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ολοκληρωμένους  δασικούς χάρτες, δασολόγιο και κτηματολόγιο αν και από το Σύνταγμα του 1975 προβλεπόταν η διευθέτηση της έννοιας του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων και γης ενώ το 2015  τέθηκε ως προαπαιτούμενο και υποχρέωση της Ελλάδας (από το τρίτο μνημόνιο) η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών εν τούτοις οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν ανέδειξαν βασικά προβλήματα όπως:

Οι δασωμένοι αγροί, δηλαδή οι αγροτικές εκτάσεις που μετά το 1945 λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν.

Οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς να διαθέτουν τίτλους.

Η ιδιομορφία της ύπαρξης ή μη του «τεκμηρίου ιδιοκτησίας γης υπέρ του Δημοσίου» (άρθρο 62 Ν. 998/1979).

Οι οικισμοί (αυθαίρετοι ή μη) σε δάση, ο ορισμός των βοσκήσιμων γαιών και μη.

Η Δήλωση Ι. Βρούτση

Για τα προβλήματα που ανέκυψαν αλλά και την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες η εφημερίδα απευθύνθηκε στον υπουργό και βουλευτή του νομού Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση ο οποίος δήλωσε αποκλειστικά στην εφημερίδα ΑΝΔΡΙΑΚΗ /andriakipress.gr:
“Πράγματι επιβεβαιώνω ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει δημιουργήσει στο νομό μας μεγάλη αναστάτωση. Από την άλλη, αποτελεί αναγκαιότητα η ανάρτηση τους, γιατί πρόκειται για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε πολύ πριν η ΝΔ έλθει στην κυβέρνηση, κάτι το οποίο είχα αναδείξει ως βουλευτής την περίοδο εκείνη, σε συνάντηση που είχα προκαλέσει πριν τις εθνικές εκλογές με την Περιφέρεια και τους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου
Σήμερα μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η κυβέρνησή μας -που είναι συνεπής με όσα είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά- πολύ σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα μεριμνήσει ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες ενδεχομένως προκύπτουν για τους συμπολίτες μας στις Κυκλάδες”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.