Η ιστορία ενός αμαρτήματος… θα ήταν ίσως ο τίτλος που θα περιέγραφε καλύτερα την αναγκαστική σχέση ενός ζευγαριού, που ο ένας δεν αντέχει πλέον τον άλλο. Αναγκαστική συμβίωση που μετρά χρόνια, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άνδρου -Τήνου, ή μια σχέση που έφτασε στο “Δεν πάει άλλο”.
Η δημοτική παράταξη “Άνδρος της Ζωής μας” περιγράφει από την οπτική της γωνία αυτή την συνύπαρξη.
Περί Λιμενικού Ταμείου
Δημιουργήθηκε το 2002 με τη συμφωνία των τότε δημάρχων της Άνδρου Γιάννη Γλυνού, Δημήτρη Γιαννίση και Ιωσήφ Ψήτου επί καποδιστριακών δήμων και των δημάρχων της Τήνου Σάββα Απέργη και Εξωμβούργου Παναγιώτη Κροντηρά ως ΝΠΔΔ του δήμου Τήνου με διαδημοτικό χαρακτήρα και αρμοδιότητες για τα νησιά Τήνο και Άνδρο.
Αυτό έγινε για λόγους οικονομικής και διοικητικής βιωσιμότητας για να συγκεντρώνονται μαζί τα έσοδα των δύο νησιών, όπου μαζί προστίθενταν και μια σεβαστή επιχορήγηση από το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου). Στην πορεία το Ταμείο στελεχώθηκε και έγινε δυνατό οικονομικά. Πάντα υπήρχαν προβλήματα εσωτερικά κυρίως από την πλευρά της Τήνου που είχε τον πρώτο λόγο για τη διάθεση των χρημάτων, καθώς κυριαρχούσε ο μύχιος πόθος όλων τους για την εξασφάλιση πολλών χρημάτων για την ολοκλήρωση του μεγάλου λιμανιού της Τήνου.
Από πλευράς Άνδρου έγιναν προσπάθειες αλλά δε δόθηκε το βάρος που απαιτούνταν για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών του νησιού.
Στην πορεία και μετά την καθιέρωση του Καλλικράτη και τη δεκαετή περίοδο λιτότητας όπως όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες αποστελεχώθηκε και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νησιών, αφού ούτε οι ίδιοι οι δήμοι δεν είχαν αντίστοιχες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η συσσώρευση χρημάτων και αποθεματικού χωρίς την αντίστοιχη απορρόφηση πόρων για μελέτες και έργα που απαιτούνταν να γίνουν. Όπως ήταν φυσικό αυτό εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί την Τήνο για την επίτευξη του μύχιου πόθου της (μεγάλο λιμάνι).
Επί δημαρχίας Σουσούδη από το δήμο Άνδρου εξαιτίας των παραπάνω γεγονότων τέθηκε θέμα διαχωρισμού του Ταμείου σε Λιμενικό Ταμείο Άνδρου και Λιμενικό Ταμείο Τήνου. Η πρόταση αυτή στηρίχτηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου ως το μη χείρον βέλτιστον για την αξιοποίηση των πόρων για τα έργα που έπρεπε να εκτελεστούν, παρόλο που ήταν δεδομένη η μη βιωσιμότητα στο χρόνο χωρίς επιχορηγήσεις λόγω μη επαρκών πόρων.
Παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ Αμοργός) και τα αιτήματα έγιναν δεκτά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλα προχώρησαν και άλλα όπως η περίπτωση της Άνδρου έχουν μείνει στάσιμα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτή τη λογική και προχωρά προς υλοποίηση τη δημιουργία περιφερειακών λιμενικών ταμείων και για τη δική μας περίπτωση Λιμενικό Ταμείο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες – Δωδεκάνησα) με τη μορφή περίπου ανώνυμής εταιρείας.
Μέσα σ’ αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση ο δήμαρχος Άνδρου και οι περί αυτόν σύμβουλοί του προτιμούν να διαχειριστούν λιγότερα χρήματα από αυτά που τους αναλογούν με το γνωστό δικό τους τρόπο (απευθείας αναθέσεις κ.λπ.) παρά να δεσμεύσουν το σύνολο του ποσού 2.000.000 περίπου ή και παραπάνω με την ψήφιση ενός στρατηγικού σχεδίου ΠΕΑΛΣ μέσα στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσαν να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες λύσεις των άμεσων προβλημάτων, εφόσον δεν αντιτίθενται σε αυτό.
Αυτή είναι και η βασική αιτία διαμάχης με τον πρόεδρο κ. Σανταμούρη που είναι υποχρεωμένος να φέρει το θέμα στο ΔΣ του Ταμείου μετά από την ψήφιση από το ΔΣ του Δήμου Άνδρου και τις ενέργειες ενός ολόκληρου χρόνου της πλειοψηφούσας αντιπολίτευσης μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Αποτέλεσμα με τις παλινωδίες, τα εξωθεσμικά παιγνίδια και τα τερτίπια επιθυμίας του δημάρχου και της παράταξης του να κινδυνεύει η Άνδρος να χάσει παντελώς η και για μεγάλο χρονικό διάστημα όλα τα χρήματα που της αναλογούν και τα λιμάνια να παραμένουν στο χάλι που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτό δεν επέχει μόνο πολιτικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές και ποινικές, οι οποίες και θα ερευνηθούν, αλλά κυρίως εξευτελίζει την Άνδρο στο Πανελλήνιο και αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Αρκετά κύριοι,
Σοβαρευτείτε, εφαρμόστε τις αποφάσεις, συμμετέχετε στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου, συνεννοηθείτε και εξασφαλίστε τα συμφέροντα του λαού της Άνδρου, γιατί πέραν από το πολιτικό, δεν έχετε κυρίως, ούτε το ηθικό δικαίωμα να διαιρείτε να διχάζετε και να λειτουργείτε διαλυτικά όπως κάνετε ως τώρα.
Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς σ’ αυτή την κατεύθυνση και στην εφαρμογή των αποφάσεων της πλειοψηφίας και είμαστε σίγουροι ότι τελικά η Άνδρος θα κερδίσει ότι της αξίζει από την υπόθεση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου Άνδρου.