Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο

Συμπαραστάτης στον αγώνα της Γιάννας Λεβαντή για Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο “στέκεται” ο Σύλλογος Γυναικών Κορθίου. Στην έντυπη έκδοση της “ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ” δημοσίευεται η τρέχουσα κατάσταση και το πως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες. Φύλλο Μαΐου 2022 που αν και εστάλη στις 6.6.2022, ακόμη δεν έχει φθάσει στους συνδρομητές μας. ΕΛΤΑ γαρ…

Η συνέντευξη 

Αίτημα δεκαετίας ίσως και περισσότερο είναι η δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς του νησιού και όχι μόνο.  

Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο
Γιάννα Λεβαντή

Η Γιάννα Λεβαντή, Αγωνίστρια Ζωής, πρόεδρος του συνδέσμου νεφροπαθών έχει προσπαθήσει τα μέγιστα, με αρωγό το Κληροδότημα Δ. & Λ. Μωραΐτη αλλά και την συνδρομή οποιουδήποτε δύναται -της πολιτείας μη εξαιρουμένης- για την δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί.

Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο
Βάσω Καραντζοπούλου

Σήμερα στο πλευρό της μια άλλη αγωνίστρια της καθημερινότητας, η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου η κ. Βάσω Καραντζοπούλου που έχει «πάρει επάνω της» το ζητούμενο σαν σύλλογος 120 και πλέον μελών.

«Όλοι μαζί μπορούμε» -το σύνθημα του ΣΚΑΙ- μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τις προθέσεις τους που η ίδια η κ. Καραντζοπούλου έχει βάλει στόχο ο σύλλογος να τις κάνει πράξη.

Γιατί … παραφράζοντας την έκφραση της Βούλας Πατουλίδου: «Για την Άνδρο ρε γ… το».

Το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά.

Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο. Ένα όνειρο που δεν απέχει από την πραγματικότητα. Ή μήπως όχι;

Πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρξουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις που να επιτρέψουν την ίδρυση μίας μονάδας στην Άνδρο. Μετά  από την πολύμηνη έρευνα που κάναμε για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα χρειάζεται μεγάλος  αγώνας και σε πολλά επίπεδα, που θα προσπαθήσω όσο πιο λιτά γίνεται να σας αναλύσω στην πορεία της συνομιλίας  μας.

Η μονάδα αιμοκάθαρσης αποτελεί αίτημα τόσο των Ανδρίων νεφροπαθών όσο και των Ανδρίων παραθεριστών. Έχουμε έναν αριθμό «ασθενών»;

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια λίστα με τον ακριβή αριθμό των νεφροπαθών. Στην αρχή μιλήσαμε με όλους σχεδόν τους γιατρούς του νησιού, προέδρους συλλόγων, τον Δήμαρχο Άνδρου και όσους ασθενείς γνωρίζαμε, για να μάθουμε αν υπάρχει πρόσφατη κατάσταση και φυσικά με την κ. Λεβαντή. Δυστυχώς ήταν πολύ παλιά. Μετά την ανάρτησή μας και τα ονόματα που μας έδωσε η κ. Λεβαντή και ο Πέτρος Καλογρίδης (αιμοκαθαιρόμενος) μιλήσαμε με όλους όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στην συγκεντρωτική λίστα. Κάποιοι δυστυχώς είχαν αποβιώσει με τον καημό βέβαια της έλλειψης της μονάδας στο νησί μας. Ο τελικός αριθμός είναι 19 άτομα.

Τι έγινε και δεν προχώρησαν οι προσπάθειες -αφού είχε ενοικιασθεί και κτήριο- που θα μπορούσε να στεγάσει μια τέτοια Μονάδα;

Οι νόμοι ευτυχώς έχουν αλλάξει προς το καλύτερο από την τελευταία μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει με τον τότε Δήμαρχο Άνδρου Ιωάννη Γλυνό. Έχω ακούσει για κάποια από τα εμπόδια που είχαν μπει τότε, αλλά με κάθε έναν που μιλούσα, στην τωρινή έρευνα μου έλεγε και διαφορετικούς λόγους και γι’ αυτό δεν θα ήθελα να μπω σε λόγια που μπορεί να είναι και ανακρίβειες. Δημοσιεύματα που έγιναν κατά καιρούς μπορεί να μας διαφωτίσουν για τον λόγο αλλά το παρελθόν δεν επιστρέφει… 

Εκτός από την κ. Λεβαντή και εσάς με ποιους συνεργάζεστε στην έρευνα για το θέμα;

Αυτό που με μεγάλη συγκίνηση μπορώ να πω είναι ότι πολλοί  από τους κατοίκους μας  τηλεφωνούσαν για να δουν αν χρειαζόμαστε κάτι για την έρευνα που κάναμε. Οι αιμοκαθαρόμενοι, που ο ένας με τον άλλον προσπαθούσαν να μας βρουν τηλέφωνα  από κάποιους που ενώ ήταν το όνομα τους στην λίστα δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας. Θα σας πω ότι για να βρούμε έναν συγκεκριμένο ασθενή, χρειάστηκε ενάμιση μήνας έρευνα. Υπήρχε ένα σκέτο επίθετο χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο. Επίσης κάποιοι Ανδριώτες που όταν αποφασίσαμε να μπούμε στην δεύτερη φάση της έρευνας, μας έφεραν σε επαφή με εταιρείες που ίδρυαν μονάδες αιμοκάθαρσης.

ΟΙ διευθυντές μονάδων τεχνητού νεφρού( Γεννηματά, Ντυνάν, Σύρου, Μυκόνου κ.α.) μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες, όπως και ο πρώην διευθυντής του νοσοκομείου «Γεννηματάς» κος Αφεντάκης. Γνωστοί μέσα στο υπουργείο Υγείας που μας μίλησαν για τις ακριβείς προϋποθέσεις της ίδρυσης μιας μονάδας.

Σε επαφή για το θέμα είχαμε έρθει και με τους συλλόγους Πίσω Μεριάς, Καππαριάς, Κοχύλου οι οποίοι μας συμπαρίστανται και δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν.

Τί ενέργειες έγιναν;

Αφού γνωρίζαμε τον αριθμό των νεφροπαθών και την νομοθεσία, η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στις ιδιωτικές μονάδες και ποιές είναι αυτές οι εταιρείες που τις έχουν  φτιάξει και έτσι μιλήσαμε με πάρα πολλές από αυτές. Βέβαια οφείλω να πω ότι, όταν μιλάς με κάποιον μεγάλο όμιλο δεν είναι δυνατό να τους προσελκύσεις εύκολα και μάλιστα ένας απλός πολιτιστικός σύλλογος που δεν μπορεί να δεσμευτεί με πιθανόν άλλου είδους κίνητρα και παροχές. Αρωγός στην προσπάθειά μας στάθηκε ο δήμαρχος Άνδρου με την σύμφωνη γνώμη του και την απλόχερη στήριξη σε κάθε μας κίνηση.

Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο
Photo: Mediterraneo

 Ποιο είναι το κόστος και τί απαιτείται για την ίδρυση μιας τέτοιας Μονάδας; (κτήριο, υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό κ.λπ.)

Το κόστος ίδρυσης μίας μονάδας είναι περίπου 200.000 €. Από ‘κει και πέρα θα πρέπει να υπολογιστούν οι μισθοί των δύο νεφρολόγων (ο ένας εκτελεί χρέη Δ/ντη), δύο νοσηλευτών, μιας γραμματέως, μιας καθαρίστριας.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο υδραυλικός που θα ελέγχει όλο το σύστημα καθότι όλη η θεραπεία βασίζεται στο νερό. Το κτήριο θα πρέπει να είναι αυτόνομο. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να υπάρχει άλλο κτίσμα από πάνω ή δίπλα του κολλητά. Ο χώρος που καταλαμβάνει όλη η μονάδα είναι περίπου στα 200 τμ. Επίσης απαγορεύεται να υπάρχει άλλη ειδικότητα -ιατρική δραστηριότητα άλλου είδους μέσα στο κτήριο που στεγάζεται η μονάδα, δηλαδή κάποιο παθολογικό η ακτινολογικό εργαστήριο. Άλλος ένας, ας πούμε όρος για να γίνει μια μονάδα στο νησί μας είναι να υπάρχει κρατικό νοσοκομείο Αθηνών το οποίο να δεχτεί με επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο Υπουργείο Υγείας ότι δέχεται σε περίπτωση κάποιου προβλήματος που μπορεί να προκύψει σε κάποιον ασθενή κατά την ώρα της αιμοκάθαρσης, να μεταφερθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι σε επίπεδο δημοσίου / τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας ότι η μονάδα προαπαιτεί και την ύπαρξη καρδιολογικού τμήματος/νοσοκομείου για ενδεχόμενη ανάνηψη;

Είτε μιλάμε για δημόσια, είτε για ιδιωτική μονάδα στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γιατρών νεφρολόγων. Ακόμη και οι διευθυντές των νοσοκομείων δεν σας κρύβω ότι ήταν λίγο αποκαρδιωτικοί. Μας είπαν ότι  δύσκολα θα βρεθεί γιατρός που θα φύγει από την πόλη για να έρθει σε νησί . Πριν από λίγο καιρό όμως ψηφίστηκε νόμος που λόγω αυτής της συγκεκριμένης έλλειψης, δίνει το δικαίωμα σε παθολόγους γενικής ιατρικής και νοσηλευτές μετά από εξάμηνη εκπαίδευση σε μονάδα κρατικού νοσοκομείου, να εργαστούν σε αντίστοιχη μονάδα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό που έχει σχέση με την μονάδα που ευχόμαστε να γίνει κάποια στιγμή εδώ. Είναι η πλήρη στελέχωση του ΚΥ και  με μόνιμο καρδιολόγο γιατί αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κατά την αιμοκάθαρση αυτό συνήθως είναι καρδιολογικό.

 Σε ιδιωτικό επίπεδο τί γίνεται;

Ας ξεκινήσουμε με το νούμερο της απογραφής. Είπαμε ότι οι αιμοκαθαρόμενοι είναι 19 αλλά από αυτούς μόνο οι 10 είναι σε θέση να επιστρέψουν στο νησί σε περίπτωση που δημιουργηθεί εδώ μια μονάδα και αυτό το λέμε με κάθε βεβαιότητα γιατί σε δεύτερο χρόνο τους ρωτήσαμε όλους. Οι πέντε μπορούν μόνο για καλοκαίρι, δύο μόνο κάποια Σαββατοκύριακα και δύο δυστυχώς δεν το επιτρέπει η υγεία τους και η ηλικία να έρθουν πίσω. Όμως για να είναι βιώσιμη μια μονάδα (να βγάζει τα έξοδα της) για να λειτουργεί και να μην κινδυνεύει να κλείσει αν είναι ιδιωτική χρειάζονται σταθερά 15 άτομα.

Δεν απευθυνθήκαμε σε οποιονδήποτε φορέα για την ίδρυση κρατικής μονάδας τεχνητού νεφρού διότι υπάρχουν «αξιωματικά» δυσκολίες που αφορούν στην στελέχωση και λειτουργία της. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο τομέας της δημόσιας υγείας αιμορραγεί, πολύ δε περισσότερο στη νησιωτική χώρα.

Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες προσέλκυσης γιατί γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι αν θελήσει κάποια να δραστηριοποιηθεί εδώ για αρκετούς μήνες μέχρι να αρχίσει ο τουρισμός, που θα φέρει στο νησί μας ανθρώπους από όλη την Ευρώπη που χρίζουν αιμοκάθαρσης, η εταιρεία δεν θα είναι βιώσιμη. Αυτό βέβαια πρέπει να το βάλουμε καλά στο κεφάλι μας και να το παλέψουμε γιατί μιλάμε για ένα άλλου είδους τουρισμό που θα δώσει άλλο ένα σημαντικό πόρο στο νησί μας. ΑΝ και εφόσον βρεθεί κάποιος επενδυτής, τότε επίσης θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, όπως για π.χ. δωρεάν στέγη. Πιθανολογούμε ότι και οι αιμοκαθαρόμενοι από το διπλανό μας νησί την Τήνο θα μπορούν να έρχονται στο νησί μας για θεραπεία, καθώς τους εξυπηρετεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση που έχουμε. Έρχονται με το πρωινό καράβι και φεύγουν με το απογευματινό. Επειδή κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τι θα γίνει αν έχουμε απαγορευτικό, θα απαντήσω λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε από 2-3 μέρες νωρίτερα και αυτός ο κίνδυνος υπάρχει κυρίως τον χειμώνα. Συνεπώς χωρίς να θέλω να προκαταλάβω κανέναν ότι θα μπορούσαν οι επαγγελματίες εστίασης και ξενοδοχείων να κάνουν ιδιαίτερες τιμές προς αυτούς τους ανθρώπους η μετακίνησή των οποίων είναι δωρεάν όπως και η θεραπεία τους.

Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο
Η μονάδα της Μυκόνου

 Πως λειτουργεί για παράδειγμα η Μύκονος στην οποία αναφερθήκατε;

Στην Μύκονο υπάρχει ιδιωτική μονάδα που όποιoς μπει στο site της θα δεί ότι μέσα από την σελίδα τους κάνουν μια τεράστια διαφήμιση σε όλο το νησί, με προτάσεις τουρισμού. Τί θα δουν, από παραλίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία….και φυσικά τις παροχές της μονάδας που ανήκει σε έναν πολύ μεγάλο όμιλο. Επειδή απαγορεύεται να υπάρχουν άλλες ειδικότητες γιατρών μέσα στην μονάδα συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς που όμως διαφημίζονται στο δικό τους site. Τα έσοδα κυρίως προέρχονται από τον τους τουρίστες που μπορούν να συνδυάζουν τις διακοπές τους κάνοντας παράλληλα την θεραπεία τους.

Σε ποια νησιά λειτουργούν Μονάδες σήμερα;

Στην Σύρο (κρατική), Μύκονο (ιδιωτική), Νάξο (κρατική), Σαντορίνη (κρατική), Ικαρία (κρατική).

Τί θα μπορούσε να γίνει στην Άνδρο και ποιοι θα μπορούσαν να συνδράμουν;

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο σύμφωνα και με όλα αυτά που συζητήσαμε παραπάνω. Γίνονται ακόμη ενέργειες για να γίνει μονάδα εδώ και από την δική μας πλευρά αλλά και από την πλευρά του δημάρχου χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο. Το σημαντικό είναι σε αυτή την προσπάθεια να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αν προκύψει κάτι, που το εύχομαι ολόψυχα να βοηθήσουμε να εδραιωθεί. Με τα δεδομένα που αναλύσαμε ο οποιοσδήποτε έχει κατά νου κάποιον που μπορεί να βοηθήσει σε όποιον τομέα αναφέραμε είναι ελεύθερος να το κάνει. 

 Τί εύχεστε που θα μπορούσε να υλοποιηθεί;

Πραγματικά εύχομαι ο πόνος που εισπράξαμε από όλους τους αιμοκαθαρόμενους της Άνδρου μιλώντας μαζί τους να εξαφανιστεί Και ο πόνος αυτός πολλές φορές δεν είναι άλλος από το να γυρίσουν στα σπίτια τους κοντά στους δικούς τους ανθρώπους ..

Ελπίζω λοιπόν και σας ευχαριστώ για την προσπάθεια να προβάλετε και να ενημερώσετε για ένα τόσο  σημαντικό θέμα που αφορά στην ίδρυση της μονάδας στο νησί μας.

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.