Πόση βαρύτητα όταν ένας δικηγόρος μιλά για το τέλος των ειρηνοδικείων!

Ενός θεσμού που αφορά την εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων Α’ βαθμού το οποίο συγκροτείται από ένα μόνο δικαστή, τον Ειρηνοδίκη, συνεπικουρούμενο από τον γραμματέα. Τα ειρηνοδικεία μετατρέπονται πλέον σε μονομελή πρωτοδικεία, που αποτελούν το βασικό πρωτοβάθμιο πολιτικό δικαστήριο της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές είναι αρμόδιο να εκδικάζει σε πρώτο βαθμό πλημμελήματα, για τα οποία η κατώτερη ποινή είναι κάτω του ενός έτους σε αυτό δικάζονται σε πρώτο βαθμό οι ιδιωτικές διαφορές και υποθέσεις που αφορούν ποσά άνω των 20.000 ευρώ. 

Για αυτό το τέλος εποχής μας ενημερώνει ο Δικηγόρος Ιωάννης Ξανθός επισημαίνοντας τους “κινδύνους”.

Τέλος εποχής και ενός ιστορικού και εξαιρετικά χρήσιμου και άμεσου θεσμού απονομής δικαιοσύνης για την Ελλάδα και τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας και φυσικά και για το Ειρηνοδικείο Άνδρου.

Από σήμερα, 16/9/2024, ενόψει του νέου δικαστικού χάρτη και με πρόφαση τον περιορισμό των εξόδων, καταργήθηκαν υπό καθεστώς μεταβατικότητας, αβεβαιότητας και σωρείας προβλημάτων, αγνοώντας την ιδιαιτερότητα και τα προβλήματα της Επαρχίας και της νησιωτικότητας.

Μια Άνδρος που είχε κατά την διαδρομή των χρόνων της ιστορίας τρία και τέσσερα Ειρηνοδικεία (Άνδρου, Κορθίου, Γαυρίου, Άρνης).

Στην πορεία θα δείξει αν η μετατροπή του Ειρηνοδικείου σε Μονομελές Πρωτοδικείο συνιστά υποβάθμιση, ταλαιπωρία δικηγόρων και πολιτών αλλά και οικονομική επιβάρυνση των δευτέρων.

Ι.Ξ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν πρόκειται για κατάργηση, αλλά για αναβάθμιση των Ειρηνοδικειων σε δικαστήρια με περισσότερες αρμοδιότητες, ρύθμιση που μόνο ευεργετικές συνέπειες θα έχει στους πολίτες και εν προκειμένω στους Ανδριώτες, αφού μετά από συντονισμένες ενέργειες το Δικαστήριο παραμένει στην Άνδρο. Καλό είναι να αποφεύγει κανείς τις ανακοινώσεις και προβλέψεις, που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.