Ο ΦΩΤΟγράφος είναι ένα ελληνικό περιοδικό αφιερωμένο στη φωτογραφία ως μορφή τέχνης, επικοινωνίας και καταγραφής της ζωής. 

Στις σελίδες του παρουσιάζει έργα καταξιωμένων φωτογράφων, συνεντεύξεις, φωτογραφικά αφιερώματα, κριτικές εκθέσεων, καθώς και άρθρα γύρω από τον πολιτισμό, την οπτική αφήγηση και τις νέες τάσεις της εικόνας. Παράλληλα, προσφέρει πληροφορίες για τεχνικές φωτογράφησης, εξοπλισμό και δημιουργικές προσεγγίσεις, με τρόπο που βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα την τέχνη της φωτογραφίας. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους.

Στο τεύχος ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2026, το κεντρικό θέμα είναι: “20+1 φωτογράφοι παρουσιάζουν έργα τους που δημιούργησαν κάτω από δύσκολες φωτιστικές συνθήκες”. Μεταξύ των 20+1 φωτογράφων βρίσκεται και η Μαρία Λαμπριάδου με μια υπέροχη φωτογραφία “υπό το φως των κεριών”

Fotografos_MariaLampriadouΟ φωτογράφος και συντάκτης του περιοδικού Στέφανος Σάμιος σχολιάζει τη φωτογραφία της Μαρίας Λαμπριάδου:

Μια επίσης υπέροχη εικόνα! Διακριτική, συναισθηματικά ιδιαίτερα φορτισμένη, μια σιωπηλή προσευχή! Τα κεριά δεν λειτουργούν απλά σαν πηγές φωτισμού. Εμπεριέχουν πίστη, εσωτερικότητα, περισυλλογή, διαλογισμό ενδεχομένως,
πλαισιώνουν και αναδεικνύουν μια μοναδική προσωπική στιγμή του ηλικιωμένου κυρίου, βυθισμένου στις σκέψεις ή αναπολήσεις του. Το πρόσωπο, ελάχιστα φωτισμένο από κάτω δεν αποκτά δραματική χροιά, αντίθετα αποπνέει γαλήνη και γλυκύτητα. Η προς τα πάνω τονική διαδοχή επίσης, από το φωτεινό κάτω επίπεδο της εικόνας στο απόλυτο μαύρο επάνω δημιουργεί ένα οπτικό «έρμα», μια στιβαρότητα στην όλη σύνθεση. Η χρήση επίσης του μεγάλου σχετικά «αρνητικού χώρου», είναι σοφή επιλογή. Αποφεύγεται έτσι η παρουσία πρόσθετης, πιθανά ενοχλητικής πληροφορίας από τον περιβάλλοντα χώρο, επικεντρώνεται ο θεατής στο θέμα και δεν διαταράσσεται η μαγεία της σκηνής!

Maria_Lampriadou_09_2026Η Μαρία Λαμπριάδου περιγράφει τις λεπτομέρειες της φωτογράφησης
© maria_labriadou / 48mm • 1/5,6 • 1/125sec. ISO 400
«…Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν ένα χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης σε ένα από τα μοναστήρια του νησιού. Μου τράβηξε την προσοχή η μορφή του ανθρώπου που εκτελούσε χρέη νεωκόρου. Το λιγοστό φως των κεριών που τον φώτιζε, προσέδιδε μοναδική ευλάβεια στη στιγμή…»

Περιοδικό ΦΩΤΟγράφος, τεύχος Νο. 302, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2026, σελ. 35

ΦΩΤΟγράφος Νο 302

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.