Στην Άνδρο τις Απόκριες φτιάχνουμε δυό πολύ όμορφα γλυκά, τα αυγοκαλάμαρα και τις αυγόσουπες.
Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα και ζούσαμε όπως το 2019 θα ζούσαμε και μέρες γλεντιού. Με την πανδημία χάσαμε τα γλέντια και μας έμεινε μόνο η λαιμαργία!
Οι δίπλες σε όλη την Ελλάδα είναι χριστουγεννιάτικο γλυκό, στην Άνδρο όμως τις φτιάχνουμε τις Αποκριές και δεν τις λέμε δίπλες, τις λέμε… αυγοκαλάμαρα! Εκτός όμως από αυτές τις δύο λεπτομέρειες το απλό αυτό εύγευστο γλυκό είναι ίδιο, αν βέβαια εξαιρέσουμε την δεξιοτεχνία του ανθρώπου που τις φτιάχνει. Τα αυγοκαλάμαρα εκτός από το “άνοιγμα” του ζυμαριού και την αυστηρή τήρηση των αναλογιών που απαιτούν όλα τα γλυκά… χρειάζεται να έχουμε κάποια εξοικείωση… διότι ο χυλός όταν πέφτει στο καυτό λάδι θέλει σβελτάδα και μαεστρία.
Είναι γνωστή η λατρεία μας στα γλυκά, το μαρτυρούν τα πολλά περίφημα ζαχαροπλαστεία, εκτός από τα αυγοκαλάμαρα τις Απόκριες φτιάχνουμε αυγόσουπες (αυγοφέτες) την Ανδριώτικη διαφορά και στα δυο γλυκά την κάνει το μέλι του νησιού.
Παρατηρήστε την απλότητα της συνταγής του Νικολάου Τσελεμεντέ! Λίγα υλικά, ακόμη λιγότερες διευκρινήσεις, απλά πράγματα, άλλη εποχή, άλλος κόσμος. Οι νοικοκυρές τότε έψαχναν τις αναλογίες στα υλικά και κανένα μυστικό. Την εκτέλεση την γνώριζαν. Ενώ τώρα πολλά λόγια, “κατεβατά” λεπτομέρειες για να αποσαφηνιστεί το αυτονόητο! Αυτό που παραμένει πάντως ίδιο είναι η λαχτάρα να τις φάμε ΟΛΕΣ και να πιούμε ένα ρακί για χώνεψη!
Συνταγές υπάρχουν άπειρες στο διαδίκτυο. Τούτες έδω που βλέπετε στις φωτογραφίες έχουν γίνει με την παρακάτω συνταγή.
Καλή επιτυχία! Είναι βέβαιο πως δεν θα μείνει ψίχουλο!
Α.Μ.Β.
Συνταγή – Αυγοκαλάμαρα ή δίπλες
Υλικά
—500 γρ. αλεύρι
—5 αβγά
—2 κ.σ. ελαιόλαδο
—1 πρέζα αλάτι
—2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
—1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά
—400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
—800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
—800 γρ. νερό
—2 στικ κανέλα
—χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
—50 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα: μέλι, καρύδια σπασμένα
Εκτέλεση
Για τις δίπλες
1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα δέσει καλά στο μίξερ. Αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας.
2. Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό.
3. Κόβουμε σε 5 κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
4. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
5. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.
6. Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρει χρώμα.
7. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.
Για το σιρόπι
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα.
3. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.