Θ. Σουσούδης: Ο Δήμος να στηρίξει τους επαγγελματίεςΚάποιοι έλεγαν παλαιότερα, ότι όταν οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης συναχώνονται, η Ελλάδα παθαίνει πνευμονία.  

Το ζήσαμε στην εποχή της ύφεσης, το βιώνουμε ακόμα από τη διετή πανδημία και από ότι φαίνεται, έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε στην πραγματική ανάκαμψη, αφού οι δυσκολίες από πληθωρισμό, πόλεμο Ουκρανίας, ενεργειακό, αυξήσεις ΔΕΗ και επισιτιστικό παραμένουν, πλήττοντας κυρίως τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά.

Ευτυχώς οι Δήμοι δεν βιώνουν αναλογικά την κρίση αφού θωρακίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ευνοϊκές διατάξεις για την λειτουργία τους, με άφθονες προσλήψεις και
επιπλέον με μεγάλες επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid19.

Παράλληλα το χρηματοδοτικό  πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  είναι μακράν, το πιο γενναιόδωρο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς τους Ο.Τ.Α. (Δήμους και Περιφέρειες), των τελευταίων δεκαετιών, μοιράζοντας πλουσιοπάροχα μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, θα επιδεινωθεί από το φθινόπωρο η ενεργειακή κρίση και θα τεθεί θέμα ενεργειακής επάρκειας. Πιθανότατα έτσι, αρκετές μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες θα διολισθήσουν σε ύφεση.

Για τη χώρα μας και φυσικά για την Άνδρο, οι ελπίδες στηρίζονται κυρίως στην εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ώστε το φθινόπωρο να μας βρεί με όσο το δυνατόν  πιο ισχυρό οικονομικό «ανοσοποιητικό σύστημα». 

Στο νησί μας που διαθέτει μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι αντοχές , είναι λογικό, να είναι ασθενέστερες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ενίσχυση από πλευράς Κεντρικής Κυβέρνησης και κυρίως διευκολύνσεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής και κυρίως οικονομικές ελαφρύνσεις.
Γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση δημοτικών τελών κάθε μορφής, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να γίνει μείωση, όπως είχαμε προτείνει και τον Απρίλιο του 2020, αλλά δεν εισακουστήκαμε.
Επιπλέον οι επαγγελματίες  χρειάζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τουριστική περίοδο,  ώστε με όλα τα παραπάνω, να μετριαστούν οι απώλειες των τελευταίων χρόνων.

Ως Δημοτική Παράταξη, θα στηρίξουμε κάθε δίκαιο αίτημα των επαγγελματιών μας. Πρέπει όμως αυτό το πλαίσιο να το θέσουμε όλοι μαζί με αντικειμενικά κριτήρια.
Καλούμε την διοίκηση του Δήμου να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία συνάντησης με τους επαγγελματίες, με συλλόγους, με φορείς,  όπου να τεθούν προς συζήτηση και επίλυση όσα ζητήματα απασχολούν τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης ,της αναψυχής αλλά και το σύνολο του νησιού μας.
Να συζητήσουμε επιτέλους σαν οικογένεια χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις και όσα μπορούμε να λύσουμε να το κάνουμε άμεσα χωρίς χρονοτριβή.
Για όσα όμως είναι πάνω από τις αρμοδιότητές μας, πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να ενώσουμε τις φωνές μας και να οργανώσουμε τις κινήσεις μας προς κάθε φορέα που είναι αρμόδιος.

Για τον κοινό στόχο, δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πρέπει ο Δήμος να αναλάβει υπεύθυνα πρωτοβουλίες, ώστε το νέο κύμα που θα απειλήσει τη βιωσιμότητα του κάθε επαγγελματία και του κάθε νοικοκυριού, να μας βρεί προετοιμασμένους και ενωμένους.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης Ορθοπαιδικός Ιατρός,
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.