«Σ’ αγαπώ όπως ποτέ δεν έχω αγαπήσει»

«Σ’ αγαπώ όπως ποτέ δεν έχω αγαπήσει, Τάκη, μην αφήσεις την καρδιά μου να πεθάνει! (…) Τάκη είμαι η πιο δυστυχισμένη και η πιο ευτυχισμένη γυναίκα, η πιο ευτυχισμένη που σε γνωρίζω και η πιο δυστυχισμένη που δεν σ’ έχω. Πες μου αν λαμβάνεις τα γράμματά μου. Εις το επανιδείν τρυφερέ και ωραίε μου έρωτα.

Σε 50 περίπου ημέρες θα είμαι στην υπέροχη Αθήνα που αγαπώ τώρα όπως το Παρίσι.»

Η ερωτική επιστολή της Εντίθ Πιάφ προς τον Δημήτρη Χορν εξετέθη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κατά την διάρκεια αφιερώματος στον αξέχαστο ηθοποιό.

Η επιστολή, ο φάκελος, το τηλεγράφημα που έστειλε αργότερα η Πιάφ στον Χορν (όλα με χρονολογία 1946), καθώς και το πρόγραμμα από την εμφάνιση της γνωστής τραγουδίστριας στο θέατρο Κοτοπούλη εξετέθησαν στο κοινό που διάβασε και την ελληνική μετάφρασή τους την οποία επιμελήθηκε το μουσείο.)

Η έκθεση «Δημήτρης Χορν» η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έως την 1η Φεβρουαρίου 2009, κατάφερε μέσα από προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, κοστούμια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τον χαρισματικό και δημοφιλή ηθοποιό, να δώσει στους παλαιότερους την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Δημήτρη Χορν και στους νεότερους να μυηθούν στη μαγεία της προσωπικότητάς του μέσα από μεγάλες στιγμές  της καλλιτεχνικής του πορείας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο διοργάνωσε στις 26.1.2009 στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Το μοναδικό μας θεατρικό Αρχείο και Μουσείο. Προβλήματα και προοπτικές (στέγη, μουσειολογική μελέτη, αξιοποίηση αρχείου, επιστημονική τεκμηρίωση).

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ελπίζει ότι η εκδήλωση αυτή συνέβαλε στην ανάδειξη προβλημάτων και στην πρόταση λύσεων για το θεατρικό μουσείο.

Στο πάνελ των ομιλητών, με συντονιστή τον Καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μίλησαν εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς του θεάτρου: ο Καθηγητής Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Καθηγητής Walter Puchner, η Ιωάννα Παπαντωνίου, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Χρήστος Λεοντής, η Αποστολία Παπαδαμάκη, η Πέμυ Ζούνη και η Δέσποινα Γκάτσιου.

Κοινός στόχος όλων των ομιλητών είναι ένα Μεγάλο Θεατρικό Μουσείο. Πολλά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παρόν θεατρικό Μουσείο, και πρωταρχικό μέλημα είναι «η ανεύρεση μίας άλλης στέγης», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Μουσείου, Καθηγητής  Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Χουβαρδάς, η Νόνικα Γαληνέα, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Κατερίνα Μαραγκού, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Θεοδόσης Δαυλός, η Αναστασία Παρετζόγλου, ο Γιώργος Μεσσάλας, η Έφη Θεοδώρου, ο Βασίλης Μαρτσάκης, η Βένια Μπεχράκη, κ.ά. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για ένα «κινητό» θεατρικό Μουσείο που θα ταξιδεύει στην επαρχία, για ένα διαδραστικό Μουσείο, έρευνα για τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, συστέγαση του Μουσείου με τη βιβλιοθήκη του, μία οργανωτική επιτροπή που θα αναλάβει να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων κ.ά.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 25.000 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ., χορηγό τον Ομιλο Εταιριών Λαυρεντιάδη, χορηγούς επικοινωνίας το MEGA, την ΕΡΤ, ΤΟ ΒΗΜΑ, τη ΝΕΤ 105,8 fm και το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 fm.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.