Επιστολή προς τον τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ένα μεγάλο όνειρο ετών, ένα σημαντικό έργο υποδομής για την ασφαλή διαβίωση των Ανδριωτών και των επισκεπτών του νησιού μας που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται οι ανάγκες τους για πρωτοβάθμια περίθαλψη,  είναι η κατασκευή και λειτουργία του Νέου Κέντρου Υγείας – Μικρού Νοσοκομείου Άνδρου.

Η Άνδρος είναι ένα από τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων με μόνιμο πληθυσμό το χειμώνα 11.000 κατοίκων που φυσικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης αυξάνει σημαντικά (τετραπλασιάζεται).

Η λειτουργία Νέου Κέντρου Υγείας με προδιαγραφές μικρού Νοσοκομείου αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα κοινωνικού πολιτισμού που ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και συμβάλει ουσιαστικά στην τουριστική και την γενική ανάπτυξή τους γεγονός που γνωρίζετε πολύ καλά και από την πετυχημένη θητεία σας στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα λοιπόν με την με Αριθ. Πρωτ.. 7853/06/25.4.2007 απόφαση εντάχθηκε στο Μέτρο 6.4 «Μελέτες Ωρίμανσης και προετοιμασίας Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006» με στόχο την υλοποίησή τους την επόμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) η «Μελέτη Ανέγερσης Νέου Κέντρου Υγείας Άνδρου» με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και προϋπολογισμό μελέτης 300.000€.

Εν συνεχεία προχωρήσαμε στην αναζήτηση χώρου εγκατάστασης του Νέου Κέντρου Υγείας και ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος και ελέγχου των προταθέντων οικοπέδων,  σύσκεψη με τους Δημάρχους του νησιού και το Επαρχιακό Συμβούλιο, αυτοψία του Δ/ντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Κυκλάδων, καταλήξαμε σε οικόπεδο που οικοδομείται εύκολα και επιπροσθέτως διαθέτει δύο εισόδους πρόσβασης σε επαρχιακό δρόμο σε κεντροβαρές σημείο του νησιού και συγκεκριμένα στο Δ. Δ. Μεσσαριάς. Σήμερα βρισκόμαστε στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης από τη ΝΑΚ.

Επίσης το Φεβρουάριο του 2008 σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Άνδρου συντάξαμε και στείλαμε στο Νοσοκομείο Σύρου την κτιριολογική πρόταση για το νέο Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Άνδρου, ωφέλιμου εμβαδού 1640 τ.μ. όπου μεταξύ των απαιτούμενων χώρων προβλέπεται και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Η δυνατότητα Ίδρυσης Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην Άνδρο αποτελεί προσπάθεια ετών όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού Δήμων και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων καθώς και του Ιδρύματος Μωραϊτη και μάλιστα σήμερα η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω έργο το έχουμε συμπεριλάβει στον προτεινόμενο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 κατάλογο έργων ν. Άνδρου.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί πανανδριακό, ώριμο αίτημα το οποίο αποδέχτηκε και αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, με πρωτοβουλίες και ενέργειες του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα άλλωστε έχουμε φθάσει στο στάδιο της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου.

Κύριε Υπουργέ γνωρίζοντας το προσωπικό ενδιαφέρον σας για τη δημιουργία και λειτουργία ανάλογων Κέντρων Υγείας – Νοσοκομείων και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Νάξος, Θήρα, Πάρο κ.λ.π), ώστε οι νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους και να μην εγκαταλείπουν τα νησιά για λόγους υγείας που αφορούν ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά αλλά και τους ηλικιωμένους, παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε και το Νοσοκομείο Άνδρου στο κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας της επόμενης περιόδου.

Εν κατακλείδι σας καλώ στην Άνδρο προκειμένου να επισκεφθούμε το χώρο όπου προβλέπεται για την ανέγερση του κτιρίου του Νοσοκομείου, να ανακοινώσετε το έργο και  έχοντας πλέον συγκεκριμένη εικόνα να μας βοηθήσετε στην ταχύτερη υλοποίησή του.

Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

Με τιμή,

ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΤΑΜΠΕΣ

Δεδομένων των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, «δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες»…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.