Αθήνα 12/02/2009

Αξιότιμοι Κύριοι & Κυρίες,

Σε συνέχεια της επιστολής μας 2 & 5/2/09, σχετικά με την εκσκαφή και την κοπή δένδρων πίσω από το Νηπιαγωγείο Χώρας, και μετά την ενημέρωσή μας μέσω κοινοποίησης, για την «Διακοπή εργασιών λόγω ελλείψεως των απαιτουμένων εγκρίσεων των αρμοδίων υπηρεσιών» που έστειλε το Πολεοδομικό Γραφείο Ανδρου προς τον Δήμο Ανδρου (αρ. Πρωτ. 176 / 4-2-09), και παρότι η ζημιά από το ξερίζωμα αιωνοβίων δένδρων είναι δυστυχώς ανεπανόρθωτη, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όπως προβείτε στην άμεση αποκατάσταση / ανάπλαση του χώρου, διότι στην κατάσταση που είναι αυτή την στιγμή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Η εκσκαφή και μεταφορά χωμάτινων όγκων, χωρίς έγκριση μελέτης, από το πάνω όριο με το Νηπιαγωγείο προς το κάτω μέρος της κατωφερούς δημόσιας έκτασης,  και ο αφανισμός και απομάκρυνση των συνδετικών για τα χώματα, δένδρων και ριζών, εκτός της οικολογικής καταστροφής, εγκυμονεί κινδύνους πλέον για τους δημότες.

Οι κίνδυνοι αυτοί κατά την λογική μας, που παρακαλούμε να ελέγξετε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, εντοπίζονται ως παρακάτω.

– Κίνδυνος  στην στατικότητα του προαύλιου χώρου που είναι και παιδική χαρά του Νηπιαγωγείου, από πιθανή υποχώρηση των χωμάτων από τις βροχές, αφού δεν στηρίζονται πλέον πουθενά. Εκεί πάνω παίζουν παιδιά……

 

Κίνδυνος στην στατικότητα της ήδη «πληγωμένης» πετρόκτιστης μάντρας που έχει απομείνει στο κάτω μέρος της έκτασης, λόγω του τεράστιου πλέον όγκου χωμάτων που καλείται να υποστηρίξει. Αυτή την στιγμή τα χώματα έχουν διπλάσιο ύψος από αυτό της μάντρας. Με κάποια βροχή θα έχουμε κατολίσθηση των χωμάτινων όγκων. Η μάντρα βρίσκεται επί δημοτικών πεζοδρόμων από όπου διέρχονται άνθρωποι και κυρίως παιδιά, λόγω των σχολείων, καθώς επίσης, συνορέυει και εφάπτεται κατοικιών στις οποίες μπορεί να προκληθούν υλικές ζημιές ή και ατυχήματα στους κατοικούντες……

– Και τέλος, κίνδυνος πτώσης, για όλους όσους εισέλθουν, στον απερίφρακτο στις άκρες του, πλέον χώρο.

Για άλλη μια φορά σας παρακαλούμε, σας εφιστούμε την προσοχή, και σας καλούμε να αποκαταστήσετε άμεσα τον χώρο στην πρότερη μορφή του, μετακινώντας και στερεώνοντας τα χώματα στα σημεία που αυτά ήσαν, αναδασώνοντας τον χώρο με την χλωρίδα που είχε, δηλαδή ευκαλύπτους πεύκα και πασχαλιές, και ξανακτίζοντας την μάντρα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που είχε κτιστεί. Ειμαστε στην διάθεση σας για να βοηθήσουμε στην δενδροφύτευση.

Ετσι πιστεύουμε ότι θα πάψει ο χώρος να είναι επικίνδυνος, θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε τσιμεντοποίηση και αλλαγή της χρήσης του, που θα ενοχλούσε τους περιοίκους και το κοινό αίσθημα όλων των δημοτών, και ίσως κάποτε, να ξαναγίνει ο  τόσο μοναδικός φυσικός δημόσιος πνεύμονας πρασίνου και πηγή δροσιάς της παλιάς πόλης μας.

Ας αφήσουμε κάτι όμορφο και στις άλλες γενιές…

Ευχαριστούμε και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

(Ακολουθούν τα ονόματα-υπογραφές των δημοτών)

Κοιν/ση: Κο Επαρχο Ανδρου, Πολεοδομικό Γραφείο Ανδρου, Δασική Υπηρεσία Ανδρου, Συνήγορο του Πολίτη, Αστυνομικό Τμημα Ανδρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.