του Αθανάσιου Νασιόπουλου

Προέδρου της Ένωσης Αρμπουναίων

Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα και διάβασα στην συνέχεια δημοσίευμα στην έγκριτη «Ανδριακή» (αριθ. Φύλλου 351, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2008) δημοσίευμα του κου Μ. Χαλά, το οποίο αναφέρεται στην πρόταση της αγιογράφου – ζωγράφου  Βάσιας Μελά για αδελφοποίηση του δήμου Κλειτορίας του Νομού Αχαΐας και των δήμων Υδρούσσας, Κορθίου και Άνδρου της νήσου Άνδρου. Τους προαναφερθέντες δήμους τους ενώνει η Ιστορικό – Θρησκευτική μορφή του αοίδιμου Μοναχού Παπουλάκου κατά κόσμον Χριστόφορου Παναγιωτόπουλου.

Ο αείμνηστος μοναχός και μάρτυρας της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης γεννήθηκε στην κοινότητα Άρμπουνα του Δήμου Κλειτορίας του νομού Αχαΐας. Είναι ο κτήτορας της ομωνύμου μονής (Μονή Παπουλάκου), που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, την έκτισε το 1830, όπου και εμόνασε με δύο ακόμα μοναχούς τον Κοσμά και τον Αβερίκιο. Στην Μονή αυτή ο γνωστός μοναχός οραματίστηκε το όλο έργο του και από εκεί ξεκίνησε για την ιερή αποστολή του. Πρόσφερε στην Ελληνική Εκκλησία μέσα από τις γραμμές της Φιλορθόδοξου Αδελφότητας, τότε που η ορθοδοξία χειμαζόταν από τις επεμβάσεις του Όθωνα και της Βαυαροκρατίας. Μη αρεστός στο καθεστώς εξορίστηκε και φυλακίστηκε στην μονή Παναχράντου της Άνδρου, όπου παρέμεινε φυλακισμένος πλέον των επτά ετών έως το τέλος της ζωής του, στις 18 Ιανουαρίου του έτους 1861. Στην κοινότητα Άρνης του δήμου Υδρούσας Άνδρου ο αοίδιμος μοναχός Παπουλάκος κήρυξε και εδίδαξε επί σειρά ημερών – αφού κατά την παράδοση δραπέτευσε από το κελί του, όπου και ξαναεπέστρεψε με την θέλησή του – σε μεγάλα πλήθη. Πάλι κατά την παράδοση οι σοφές νουθεσίες του συνεισέφεραν  στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της ειρήνης στους κατοίκους της Άρνης και των γύρω περιοχών, οι οποίοι κατά τα λόγια του είχαν παραστρατήσει και συμπεριφέρονταν “ως χαμενα προβατα έξω από την στάνη”.

Σήμερα στην ιερά μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πατρώα γη, το χωριό Άρμπουνα του δήμου Κλειτορίας φυλάσσεται η ιερή κάρα του Παπουλάκου, η οποία μεταφέρθηκε το 1973 από το Μοναστήρι της Παναχράντου της Άνδρου. Ένεκα της ιστορικότητας της Μονής και της προσφοράς του Ιδρυτή της προς το Έθνος και την Ορθοδοξία, η παραπάνω Μονή του Παπουλάκου έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο με την υπ’ αριθ. Υ.Π.Π.Ο/ ΑΡΧ./131/Φ 31/44212/1042/ΦΕΚ 12/22-1-88 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Καθημερινά μεταβαίνουν στην Μονή πολλοί προσκυνητές, σήμερα υπάρχει αυτοκινητόδρομος, χωμάτινος βέβαια, αλλά βατός και σε καλή κατάσταση.

Είναι διπλή η χαρά του γράφοντος διότι η Ένωση Αρμπουναίων, ως πολιτιστικό σωματείο, που βασικό στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ιστορικών και θρησκευτικών παραδόσεων του λαού μας και των μνημείων του τόπου μας, έχει κάνει σε ανύποπτο χρόνο (προς τον δήμο Κλειτορίας) την ίδια πρόταση για αδελφοποίηση των κοινοτήτων και των δήμων, όπου είχε αναπτύξει εθνική και θρησκευτική δραστηριότητα ο αοίδιμος μοναχός. Πιστεύουμε ότι η πρόταση της κας Β. Μελά για αδελφοποίηση των συγκεκριμένων δήμων είναι πολύ σημαντική και θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της σημαντικής ιστορικής μορφής του Παπουλάκου, αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων, στην πολύπλευρη πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική συνεργασία των ιστορικών δήμων της νήσου Άνδρου και του ιστορικού δήμου της Κλειτορίας. Τέτοιες δράσεις έχουν, πιστεύουμε, πολλά να προσφέρουν στους δύσκολους και απρόσωπους καιρούς που ζούμε. Ελπίζουμε οι δημοτικοί άρχοντες των εμπλεκομένων δήμων να αγκαλιάσουν την πρόταση και να εργαστούν για την γρήγορη υλοποίησή της. Τα έως τώρα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικά. Η Ένωση Αρμπουναίων θέτει όλες της τις δυνάμεις στην όμορφη αυτή υπόθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.