«Από το 2002 οι κάτοικοι του Δήμου μας και ειδικότερα αυτοί του Δ. Δ. Γαυρίου ταλαιπωρούνται άδικα από την καταγραφή 9.902.76  περίπου στρεμμάτων ως δημόσιας περιουσίας. Η απόφαση αρ.πρωτ.1015516/1732/Α0010/ΠΕ που υπογράφηκε από τον τότε Υφυπουργό οικονομικών κ. Φωτιάδη δεν στηρίχθηκε σε ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο, παρά μόνο στην αόριστη μαρτυρία δυο κατοίκων της περιοχής. Έκτοτε ο Δήμος μας κατέθεσε αίτηση θεραπείας με πλήθος στοιχείων που αποδεικνύει τον άδικο και αβάσιμο χαρακτήρα της ανωτέρω απόφασης του Υπουργείου Oικονομικών.

Να θυμίσω σχετικά με την απόφαση ότι:

  • ΔΕΝ συνοδεύεται από ενυπόγραφο τοπογραφικό διάγραμμα.
  • Μέχρι και σήμερα το Δημόσιο δεν γνωρίζει πια  είναι τα όρια της έκτασης που έχει καταγράψει και διεκδικεί.
  • Δεν έγινε κανένας έλεγχος τίτλων, ενώ δεν ελήφθη υπόψιν ότι στις Κυκλάδες δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Η γη ήταν πάντα ιδιωτική και γι’ αυτόν τον λόγο το ίδιο το Δημόσιο απαλλοτρίωσε το 1946 τμήματα γης από ιδιώτες, εντός της επίμαχης περιοχής,  για να διανοίξει το Επαρχιακό Δίκτυο Γαυρίου- Χώρας απόφαση που σας έχει κοινοποιηθεί στο Υπ Οικονομικών με την αρ.Πρωτ.4274/1 Νοεμβρίου 2005 επιστολή του Δήμου μας.
  • Στο Υποθηκοφυλακείο του Δήμου υπάρχουν τίτλοι από το 1856.
  • Η περιοχή περιλαμβάνει 7  προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς.
  • Το Γαύριο έχει ρυμοτομικό σχέδιο από την εποχή του Όθωνα.
  •  Υπάρχουν τμήματα γης τα οποία έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας ( Αγροτικοί Κλήροι).
  • Υπάρχουν τμήματα που ανήκουν ή ανήκαν στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής.
  • Έχουν γίνει χιλιάδες πράξεις (συμβόλαια, γονικές παροχές, έκδοση οικοδομικών αδειών, καταβολή φόρων κτλ) τον τελευταίο αιώνα και το δημόσιο όχι μόνο δεν έφερε ποτέ αντίρρηση αλλά έχει εισπράξει και συνεχίζει να εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια από φόρους.
  • Και αυτήν την έκταση συνεχίζει να την διεκδικεί το Δημόσιο από το 2002 παρ’ όλες τις υποσχέσεις όλων για άμεση επίλυση.
  • Διενεργήθηκε ένορκη εξέταση από  οικονομικούς επιθεωρητές . Στην από 21/06/2004 έκθεσή τους δεν προκύπτει η ύπαρξη Δημοσίου Κτήματος.
  • Παράλληλα άλλο κλιμάκιο της Κτηματικής εγκαταστάθηκε στο Υποθηκοφυλακείο και έκανε έλεγχο τίτλων βγάζοντας και εκατοντάδες συμβόλαια φωτοτυπία και σχηματίζοντας σχετικό φάκελο.

Διαπίστωσε και μόνο του, το εν λόγω κλιμάκιο, ότι υπάρχουν τίτλοι στην περιοχή από το 1856. Άλλωστε και οι επιχειρηματίες οι οποίοι με Βασιλικό Διάταγμα του 1876 απέκτησαν το δικαίωμα μεταλλειοκτησίας στην περιοχή όσα οικόπεδα χρησιμοποίησαν τα ενοικίασαν ή τα αγόρασαν από ιδιώτες.Από την άλλη όλοι οι κάτοικοι είχαν την διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύσει το θέμα.

  • Τον Απρίλιο του 2005  σε έκτακτο  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας παρουσία των Βουλευτών κ.κ. Ιωάννη Χωματά, Αριάδνης Μανούσου- Μπινοπούλου, Παναγιώτη Ρήγα, του τότε Διοικητή της ΔΕΗ κ.Ιωάννη Παλαιοκρασσά, του Έπαρχου Άνδρου κ.Ιωάννη Μαλταμπέ καθώς και Νομαρχιακών Συμβούλων παρουσιάστηκε σχέδιο Νομοθετικής Ρύθμισης η οποία θα έλυνε  με δίκαιο τρόπο το επίμαχο θέμα.

Κατ’ επανάληψη έχουν υποβληθεί στην Βουλή σχετικές ερωτήσεις από τους  Βουλευτές  όλων των κομμάτων. Δυστυχώς καμία λύση μέχρι σήμερα δεν προχώρησε.Κύριε Υπουργέ,Θεωρώ ηθική υποχρέωση της πολιτείας να  εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει στην διοικητική ή νομοθετική ρύθμιση του  αποκαθιστώντας το περί δικαίου αίσθημα των κατοίκων του Δήμου μας. Είναι κάτι που η τοπική μας κοινωνία περιμένει εδώ και πάρα πολύ καιρό και είμαι βέβαιος ότι εσείς θα ανταποκριθείτε και θα δώσετε δίκαιη διέξοδο σε αυτό το τόσο σημαντικό αλλά και άδικο πρόβλημα που ξαφνικά γεννήθηκε το 2002 στον Δήμο μας και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τον ταλαιπωρεί.Με εκτίμηση,Ο Δήμαρχος ΥδρούσαςΚυριάκος Αθ.Θωμάς

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.