Σε πραγματική κατάρρευση αλλά και πολιτιστική καταστροφή πρώτου μεγέθους για το νησί καταδίκασε η αδιαφορία και η ανικανότητα των υπευθύνων του δήμου Ανδρου-στον οποίο περιήλθε η κυριότητα το 2006- να συντηρήσουν  έναν από τους σημαντικότερους πύργους στην Ανδρο, τον Πύργο του Μπίστη (Μουβελά) στις Στενιές.

Από τα βανδαλισμένα ρημαγμένα παράθυρα του πύργου το νερό της βροχής περνάει ελεύθερα στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα οι τοίχοι να παρουσιάσουν από πέρυσι μέχρι φέτος καθίζηση 15 εκατοστών, η τσιμεντένια πλάκα της οροφής σχεδόν να αιωρείται επιβαρύνοντας συγχρόνως την στατικότητα και των εξωτερικών τοίχων.Η ξύλινη κατασκευή των πατωμάτων αλλά και ενδιάμεσων τοίχων έχει καταστραφεί στο σύνολό της και η πρόσβαση στο εσωτερικό έχει καταστεί επικίνδυνη.

Οι φετινές βροχοπτώσεις έριξαν έναν εξωτερικό τοίχο του δευτέρου ορόφου του οικοδομήματος και μέρος της οροφής με αποτέλεσμα το ορμητικό νερό να συμπαρασύρει ότι βρίσκει εμπρός του μέχρι το κατώϊ. Ενας εσωτερικός τοίχος του πρώτου ορόφου κατέρρευσε καταστρέφοντας παράλληλα και την διακοσμητική τοιχογραφία που έφερε.

Ενας μέρος της οροφής του κατωγιού δεν άντεξε τον όγκο της βροχής κι έπεσε συμπαρασύροντας και δοκάρια.Η κατάσταση του πύργου μοιάζει μη αναστρέψιμη κι εξαιρετικά δαπανηρή εάν επιχειρηθεί η αναστύλωσή του.Ο επισκέπτης εύκολα αντιλαμβάνεται ότι από τον πύργο λείπουν διάφορα αντικείμενα όπως μεγάλα βαριά πιθάρια εποχής. Τα σαπισμένα βιβλία κι «ατάκτως ειρημένα» στο πάτωμα παλαιά έγγραφα πλήρως κατεστραμμένα τώρα συμπληρώνουν την εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής, κι ανευθυνότητας.

Ας σταθούμε τουλάχιστον υπεύθυνοι ως προς την ασφάλεια των τουριστών, δεδομένης της θερινής περιόδου, κι ας βάλει ο δήμος ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα ή ταμπέλα  απαγόρευσης της εισόδου, εφόσον ο πύργος βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς ως επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο…

Μανώλης Μακρογκίκας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.