Που οδήγησε η αναποτελεσματικότητα της αναδόχου εταιρίας  αλλά και όλων όσων ασχολήθηκαν με το θέμα λιμάνι Χώρας Ανδρου; Ποιος θα λογοδοτήσει στους Ανδριώτες για ένα ακόμη έργο που δεν έγινε; Για μια ακόμη φορά και ενώ ο χρόνος στένεψε δραματικά αντιμετωπίζουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα με ευρείες συσκέψεις, «ασύλληπτες» για τους νουνεχείς προτάσεις από επίδοξους παράγοντες και μη, να μαζέψουμε τα α-μάζευτα… Για μια ακόμη φορά βλέπουμε το τρένο να φεύγει και εμείς να τρέχουμε για μια επόμενη στάση, ζητώντας την «εξ ύψους παρηγορία» και βοήθεια από όπου και αν προέρχεται. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η βοήθεια να προλάβει…

Συγκεκριμένα, ευρεία σύσκεψη με θέματα: Υλοποίηση του έργου «Αλιευτικό Καταφύγιο Χώρας Άνδρου» και Διαχείριση απορριμμάτων – ΧΥΤΥ Άνδρου πραγματοποιήθηκε την Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2009 στην Άνδρο, παρουσία του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Καμμένου, του  Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινου, του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δ. Μπάϊλα, του Επάρχου Άνδρου κ. Ι. Μαλταμπέ, των Νομαρχιακών Συμβούλων, των  τριών Δημάρχων του νησιού και πλήθους Ανδριωτών. Χαρακτηριστικός για την πρόθεση της Π.Ν.Α. και εκφράζοντας την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου Αλιευτικό Καταφύγιο Χώρας Άνδρου αναφέροντας συγκεκριμένα:

«ενέταξα το έργο –Αλιευτικό Καταφύγιο Χώρας Άνδρου – στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 στις 3-3-2006 και προβλεπόταν η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου αποτελούμενο από παραλιακά κρηπιδώματα μήκους 148 μέτρων, υπήνεμο μώλο μήκους 113 μέτρων και ράμπα καθέλκυσης. Τα έργα θα επιτρέψουν τον ασφαλή ελλιμενισμό 85 αλιευτικών σκαφών.Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 4-8-2006 με συνολικό προϋπολογισμό 2.263.575,55€ και λήξη 12 μήνες μετά, στις 4-8-2007. Λόγω καθυστερήσεων εγκρίθηκε παράταση της προθεσμίας περαιώσεως έως και τις 11-11-2007.Το έργο υλοποιούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς και υπήρχαν προβλήματα μεταξύ της επίβλεψης και της αναδόχου εταιρείας.

Με το με αρ. πρωτ. 1141/11-2-2008 έγγραφο η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητούσε πληροφορίες για την εξέλιξη του έργου δεδομένου ότι ήταν εμφανές πως η υλοποίηση είχε προβλήματα.Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διεξήγαγε επιθεώρηση στις αρχές Μαρτίου 2008 όπου διαπιστώθηκε η μη υλοποίηση του έργου έως 11-11-2007 ως όφειλε από τους συμβατικούς χρόνους.

Κλιμάκιο της υπηρεσίας μας επισκέφτηκε εκ νέου το έργο τον Ιούνιο του 2008 όπου και διαπιστώθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση.Κατόπιν συσκέψεως στα γραφεία της ΕΔΑ, αποφάσισα την χορήγηση νέας παράτασης της προθεσμίας περαίωσης, από τις 11-11-2007 έως τις 31-8-2008, αλλά με επιφύλαξη από την υπηρεσία μας ως προς την ορθότητα των ενεργειών της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Η παράταση αυτή εγκρίθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων χωρίς αναθεώρηση, με την επιβολή επομένως των προβλεπόμενων ποινικών ρητρών σε επόμενο λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι για το έργο έχει πιστοποιηθεί μόνον ένας λογαριασμός ποσού 90.200,87 € και δεν έχει υποβληθεί νέος όπου θα πρέπει να υπολογίζονται και οι ποινικές ρήτρες.

Η  Δ/σα Υπηρεσία αιτήθηκε εκ νέου παράταση στις 4-2-2009, με εκπρόθεσμο αίτημα του αναδόχου. Η ΕΔΑ, μετά από εισηγήσεις και από προφορικές συνεννοήσεις προενέκρινε παράταση από 31-8-2008 έως 27-12-2008 με την διαδικασία της οριακής προθεσμίας και ειδική παράταση μέχρι 31-5-2009.

Τέλος προτείνω την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία σε συνεργασία με την επιβλέπουσα αρχή μέχρι τις 31-5-2009, προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί αλλά και να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2009. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό και για να μην επιβαρυνθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων να χρηματοδοτήσει το έργο από τους ιδίους πόρους, προτείνω να ενταχθεί αυτό στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (προϋπολογισμός 250 εκ€), στο οποίο η Κυβέρνηση Καραμανλή ενισχύει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου και η ολοκλήρωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των Προγραμμάτων ΠΕΠ και «ΘΗΣΕΑΣ» έχουν υλοποιηθεί έργα και δράσεις που ξεπερνούν τα 25 εκ€ στο νησί της Άνδρου, έργα και δράσεις που ξεκίνησαν μετά το 2004».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.