«O Paul Delvaux  και η Αρχαιότητα»28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2009

«Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, προκειμένου να τιμήσει έναν εξαιρετικά σημαντικό Βέλγο ζωγράφο του εικοστού αιώνα, το έργο του οποίου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην χώρα μας, συνδιοργανώνει με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών το προσεχές καλοκαίρι έκθεση αφιερωμένη στον Paul Delvaux (1897-1994).

Η έκθεση με τίτλο Ο Paul Delvaux και η Αρχαιότητα θα παρουσιαστεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο (28 Ιουνίου -27 Σεπτεμβρίου 2009) και στη συνέχεια στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (23 Οκτωβρίου 2009 – 31 Ιανουαρίου 2010). Θα αποτελείται από συνολικά 60 έργα (ελαιογραφίες και σχέδια) προερχόμενα από το Ίδρυμα Paul Delvaux, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, καθώς και από διάφορα άλλα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο Paul Delvaux, συνεισέφερε στην μοντέρνα τέχνη μία ιδιαίτερη έκφραση στην ζωγραφική διαπραγμάτευση του γυναικείου γυμνού όσο και του χώρου όπου συντελούνται τα ζωγραφικά δρώμενα. Αναζήτησε τον εικονοποιητικό του βηματισμό στους συμβολικούς κώδικες του James Ensor, τη μυστηριώδη μεταφυσική ένταση του Giorgio de Chirico και την εικονογραφική ποιητική του René Magritte και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ πλήρη ιδεολογική ταύτιση με τον σουρεαλισμό, καθιερώθηκε να θεωρείται ως μέρος του μεγάλου αυτού κινήματος.

Στην φετινή παρουσίαση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως, στις αναφορές και σχέσεις του καλλιτέχνη με την Ελλάδα μέσα από τον μύθο, την ανεξάντλητη ελληνική θεματολογία, από όπου συστηματικά άντλησε στοιχεία για να διαπλέξει τη δική του προσωπική μυθολογία. Την έκθεση του σημαντικού αυτού δημιουργού, η οποία θα συνοδεύεται από μία άρτια τεκμηριωμένη και εκδοτικά επιμελημένη έκδοση, με εμπεριστατωμένα ιστορικά κείμενα, λήμματα, βιβλιογραφικά και εργογραφικά σημειώματα, καθώς και ένα πλήρες βιογραφικό του τιμώμενου καλλιτέχνη θα επιμεληθεί ο κ. Μ. Draguet Δ.της του Μουσείου Καλών Τεχνών του Βελγίου. Η έκδοση θα κυκλοφορήσει από γνωστό ευρωπαϊκό εκδοτικό οίκο σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φλαμανδικά. Θα περιλαμβάνει κείμενα των διευθυντών των δύο μουσείων Michel Draguet και Κυριάκου Κουτσομάλλη, ένα κείμενο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, καθώς και θεματικές επιστημονικές αναλύσεις από τους διακεκριμένους ιστορικούς και πανεπιστημιακούς κ. Jean Clair, πρώην Διευθυντή του Μουσείου Picasso στο Παρίσι, συγγραφέα του καταλόγου τεκμηρίωσης των έργων του Paul Delvaux, και ακαδημαϊκό, κα Sophie Basch, πανεπιστημιακό, καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη, κ. Alexandre Farnoux, Διευθυντή του Ινστιτούτου Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Παρίσι, καθώς και τον καθηγητή Ελληνικής τέχνης και πολιτισμού και Διευθυντή του ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Aix-en-Provence, κ. Philippe Jockey.

Επιπλέον, με αφορμή την έκθεση, σημαντικές προσωπικότητες θα ταξιδέψουν από την Ευρώπη στην Άνδρο προκειμένου να τιμήσουν τον ζωγράφο με την παρουσία τους στα εγκαίνια και στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, δηλαδή το δείπνο για τους επίσημους προσκεκλημένους, και το στρογγυλό τραπέζι, με ομιλητές, όπως κάθε χρόνο, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την πρύτανη του πανεπιστημίου της Ευρώπης κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού κύριος Αντώνης Σαμαράς. Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης είναι η ΕΡΤ και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

  Το Ίδρυμά μας θα  καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε  να τιμηθεί δεόντως και  για  πρώτη φορά στην Ελλάδα  ο οξυδερκής και φιλέλληνας αυτός καλλιτέχνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.