Συμμετέχω στην προστασία της Άνδρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές…

Αγαπητοί φίλοι του ΣΕΔΑ και ενδιαφερόμενοι για την πυροπροστασία της Άνδρου, τηρώντας την υπόσχεση μας να σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις που αφορούν την πυροπροστασία της Άνδρου αλλά και των σχετικών με αυτή προσπαθειών μας, σας γνωστοποιούμε:

Σχετικά με τις συμμετοχές της εθελοντικής ομάδας…

Συμμετοχές σε κατασβέσεις πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο 2008-2009

Δυστυχώς δεν ήταν λίγες οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν στο νησί μας την περίοδο που πέρασε. Οι εκτιμήσεις μας για τις αιτίες των πυρκαγιών αυτών είναι πως κατά κύριο λόγο πρόκειται για κτηνοτροφικές πυρκαγιές.

Οι συμμετοχές των μελών της εθελοντικής ομάδας του ΣΕΔΑ, ανά περιστατικό παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα :

περιοχή μήνας εθελοντές
Άνω Αγ. Πέτρου Σεπ-08 11
Συνετί-Κοχύλου Σεπ-08 9
Κοχύλου Οκτ-08 8
Βουρκωτή-Εβρουσές Οκτ-08 14
Κοχύλου Νοε-08 7
Φαράλι Νοε-08 1
Λειβάδια Νοε-08 10
Κουρέλι Νοε-08 12
Άνω Αγ. Πέτρου-Γιδών Νοε-08 9
Θεοτόκος Νοε-08 3
Βουρκωτή Μαρ-09 2
Κοχύλου Μαϊ-09 7

Σχετικά με τα πυροσβεστικά οχήματα…

Επιτακτική ανάγκη εύρεσης χώρου στάθμευσης των οχημάτων τη χειμερινή περίοδο

Ενώ τα οχήματα θα σταθμεύουν κοντά στους οδηγούς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ή σε συγκεκριμένα σημεία που θα υποδεικνύονται από τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, αναλόγως των εκάστοτε καιρικών συνθηκών και αναγκών, αναζητούνται χώροι στάθμευσης τους τη χειμερινή περίοδο όπου συνήθως η χρήση τους είναι περιορισμένη. Παρακαλείται όποιος διαθέτει στεγασμένο χώρο στάθμευσης που μπορεί να παραχωρήσει τη χειμερινή περίοδο να επικοινωνήσει μαζί μας.

Οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ…

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που ανοίχτηκαν για τη συγκέντρωση των χρημάτων για τα πυροσβεστικά οχήματα θα παραμείνουν ανοικτοί έτσι ώστε όποιος το επιθυμεί να συνδράμει το έργο του ΣΕΔΑ. Δυστυχώς, ελλείψει εξασφάλισης σταθερής χρηματοδότησης υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανάγκες που διαρκώς οι εκάστοτε διαχειριστές του ΣΕΔΑ θα καλούνται να καλύψουν για την κυκλοφορία και συντήρηση των οχημάτων (καύσιμα, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, service αυτοκινήτων, αναλώσιμα, φθορές, κλπ.), αλλά και τις λοιπές ανάγκες λειτουργίας του Συλλόγου. Παραθέτουμε τον προϋπολογισμό δαπανών του ΣΕΔΑ για την περίοδο που διανύουμε, ενώ, για μια φορά ακόμη σας ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια σας.

Προϋπολογισμός 2009
Καύσιμα 2.000,00 €
Ασφάλιστρα (εκτίμηση) 1.200,00 €
Τέλη κυκλοφορίας 500,00 €
Συντήρηση οχημάτων 4.000,00 €
Αναλώσιμα (μάνικες, κα.) 500,00 €
Τηλέφωνα 400,00 €
Χαρτικά-διαφημιστικό υλικό 250,00 €
Έκτακτα 1.000,00 €
Σύνολο 9.850,00 €

Επόμενοι στόχοι

Σε ότι αφορά τους στόχους του ΣΕΔΑ για την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη μεγέθυνση, τον εμπλουτισμό και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της εθελοντικής ομάδας, καθώς και σε ζητήματα πρόληψης πυρκαγιών.

Επί μέρους στόχοι είναι μεταξύ άλλων η εκπαίδευση των νέων εθελοντών, η δραστηριοποίηση της εθελοντικής ομάδας σε πρόσθετες δράσεις (βάρδιες πυροπροστασίας, καθαρισμοί μονοπατιών, πεζοπορίες για εξοικείωση με περιοχές του νησιού, κα.), η χαρτογράφηση διαθέσιμων σημείων υδροληψίας, κα.

Σε ότι αφορά τον τελευταία στόχο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η καλή γνώση των περιοχών και σημείων νερού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πυροπροστασία του νησιού. Είμαστε σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας προκειμένου να μας παραδώσουν τα διαθέσιμα ήδη στοιχεία. Οι δράσεις αυτές απαιτούν σημαντικό οργανωτικό έργο αλλά και πόρους. Αν και  χρονοβόρες κρίνονται απαραίτητες.

Τέλος σε ότι αφορά τις δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, εξακολουθεί στις σκέψεις και τους στόχους μας να βρίσκεται η διοργάνωση ημερίδας με ειδικούς ομιλητές για τη σημασία της χλωρίδας και πανίδας της Άνδρου, τις συνέπειες των πυρκαγιών καθώς και τις καλές πρακτικές πυροπροστασίας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει το έργο του ΣΕΔΑ… Γράφομαι συνδρομητής. Συμμετέχω στην εθελοντική ομάδα είτε για κατάσβεση φωτιάς είτε για  άλλες δράσεις όπως βάρδιες πυροπροστασίας, καταγραφή σημείων υδροληψίας και Δηλώνω στο δίκτυο ιδιωτικών σημείων υδροληψίας που καταγράφει ο ΣΕΔΑ, την δεξαμενή νερού μου για χρήση σε περίπτωση φωτιάς. Διαθέτω μέσα που υποστηρίζουν τις ενέργειες μας (αυτοκίνητα-σκαπτικά-φορτηγά). Υποστηρίζω τον ΣΕΔΑ συμμετέχοντας στα λειτουργικά έξοδα του με την κατάθεση χρημάτων σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς: -Alpha Τράπεζα αρ. 622.00.2002.004339, Εθνική αρ. 313/296153-92 –Αγροτική αρ. 3650400303434

Κλείνουμε την παρούσα ενημέρωση επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο  πυρκαγιών για την επόμενη περίοδο, αφενός λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας, αφετέρου λόγω του προεκλογικού κλίματος. Οι εθνικές στατιστικές πυρκαγιών αποκαλύπτουν πως τις περιόδους αυτές οι πυρκαγιές είναι πάντα αυξημένες. Με την ευχή η φετινή περίοδος να περάσει χωρίς πυρκαγιές, σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια σας.

Για τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ανδρου

Νίκος Χαζάπης τηλ. : 2282-0-22309, 6974-500321 e-mail: chazapn@otenet.gr

Όλγα Καραγιάννη τηλ. : 2282-0-22929, 6977-334334 e-mail:o.karagianni@chios.aegean.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.