Η περίπτωση της δημοτικής γεώτρησης στις Στραπουργιές Άνδρου

Του Διαμαντή Μπασαντή

Το παράδοξο με την Άνδρο είναι πως ενώ το νησί έχει άφθονα νερά οι οικισμοί του στενάζουν από την κακή υδροδότηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαχείριση των υδάτων γίνεται εδώ και χρόνια με μεθόδους αναχρονιστικές, με τρόπους λανθασμένους και πρόχειρους. Κι όμως θα ήταν εύκολο να γίνουν όλα πολύ καλύτερα. Όμως στο νησί υπάρχει έλλειψη μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, μειωμένο ενδιαφέρον για τον τόπο, αυξημένο ενδιαφέρον για πολιτικές εντυπώσεις.

Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της εγκληματικής χωροθέτησης χωματερής πάνω στα νερά του Πιτροφού και της Παλαιόπολης οι κ. Ν. Θεολόγου, Κ. Θωμάς και Γ. Γλυνός, ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα νερά του νησιού. Η έλλειψη ενδιαφέροντος φαίνεται ανάγλυφα και από τον σχεδιασμό της υδροδότησης στις επιμέρους περιοχές (Χώρα, Κόρθι, Γαύριο) όπου έχει προκριθεί η μέθοδος των γεωτρήσεων.

Είναι γνωστό πως ο κάμπος του Κορθίου έχει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων (για διάφορες χρήσεις) που έγιναν χωρίς σχεδιασμό και μελέτη. Καθένας που είχε ένα χωράφι άνοιγε μέχρι προσφάτως και μια γεώτρηση. Και έπρεπε να κινηθούν κάποιοι που αγαπούν τον τόπο για να σταματήσει το φαινόμενο που οδηγούσε στην υπεράντληση και στην ενδεχόμενη εισροή θαλασσινού νερού στα υπόγεια ύδατα…

Ακόμα είναι γνωστό πως και στα βόρεια του νησιού οι γεωτρήσεις αυξάνουν ταχύτατα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Αντιθέτως, δεν αυξάνεται το ίδιο γρήγορα ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης για τους νέους οικισμούς που συνεχώς ξεπροβάλουν στη Βόρεια Άνδρο και οι οποίοι αποφέρουν εισόδημα στην περιοχή και έσοδα στον Δήμο. Και εδώ τα έργα των υποδομών υπολείπονται…

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού, αλλά και το ρουσφέτι είναι κανόνας υπερκομματικός και δεν έχει να κάνει με τον «επάρατο» δικομματισμό. Και ακόμα πως «τοπικοί άρχοντες» αντί να σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου τους και να επενδύουν σε αυτό σχεδιάζουν το δικό τους μέλλον επενδύοντας στην επικράτηση τους στις επόμενες εκλογές. Να το είδος της πολιτικής που προωθείται στο νησί και το υποβαθμίζει…

Η γεώτρηση στις Στραπουργιές

Πάμε τώρα στη Χώρα και στη μεγάλη διαμάχη που ξέσπασε προσφάτως με τη διάνοιξη ή όχι γεώτρησης στις Στραπουργιές για την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής. Εδώ και αρκετά χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν μεγάλες διακοπές της υδροδότησης στις περιοχές Στραπουργιών, Μεσαθουριού, Υψηλού και Λαμύρων. Τέσσερα χωριουδάκια καταπράσινα, ανάμεσα σε πηγές και σε ρέοντα ολοχρονίς ποτιστικά αυλάκια. Μέσα σε αυτό περιβάλλον το νερό σταματά να τρέχει από τη βρύση πολύ συχνά, κάθε καλοκαίρι. Πέρσι μάλιστα έφτασαν να υπάρχουν και προγραμματισμένες διακοπές για αρκετές ώρες κάθε απόγευμα επί ένα μήνα σχεδόν!

Οι λόγοι είναι πολλοί. Μερικοί εξ αυτών είναι πως τα σπίτια αυξάνουν σχετικά γρήγορα στην πανέμορφη πλαγιά, οι καταναλώσεις δεν ελέγχονται καθόλου και έτσι δεν πληρώνουν όσοι σπαταλούν το νερό, το κόστος υδροδότησης είναι εξαιρετικά χαμηλό, το υπάρχον δίκτυο υδροδότησης είναι παλιό και διάτρητο και μεγάλο μέρος του νερού χάνεται στο δρόμο.

Όμως όλοι οι παραπάνω λόγοι συνοψίζονται πρακτικά σε έναν: Οι υποδομές της περιοχής έχουν μείνει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Υπάρχει μόνο μια δεξαμενή περιορισμένων διαστάσεων και δυνατοτήτων (περίπου 240 κυβικά) που γεμίζει σχετικά αργά και καλύπτει ένα δίκτυο που χρειάζεται περίπου 70 κυβικά για να γεμίσει. Κάθε φορά που αδειάζει η δεξαμενή από κάποια βλάβη (λόγω παλαιότητας του δικτύου) ή από υπερκατανάλωση χρειάζονται πάρα πολλές ώρες για να γεμίσει. Και μόλις γεμίσει το ένα τρίτο σχεδόν πάει στην πλήρωση του δικτύου με αποτέλεσμα για τα εκατοντάδες σπίτια που είναι ανοικτά κατά την καλοκαιρινή περίοδο να απομένει πολύ λίγο νερό…

Έτσι, κάτοικοι, αλλά και παραθεριστές, τρέχουν με μπιτόνια και κουβάδες στις παρακείμενες βρύσες (Μετόχι, Μελίτη, κλπ) για να γεμίσουν ώστε να έχουν λίγο νερό στο σπίτι. Τώρα για τις ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής όλοι προσαρμόζονται ανάλογα με το «δελτίο υδροδότησης» της περιοχής. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και έχουν περάσει ανεκμετάλλευτα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. και ενώ κοντεύει ήδη μια δωδεκαετία στην εξουσία του Δήμου Άνδρου των κ. Βάμβουκα-Θεολόγου.

Επί μια 11εκαετία ο ουσιαστικός άρχων της περιοχής γιατρός Νίκος Θεολόγου έχει κάνει ελάχιστα για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο δίκτυο. Ο χρόνος ήταν υπεραρκετός. Χρήματα υπήρχαν και πολλά από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (άλλες περιοχές των Κυκλάδων και της Ελλάδας έκαναν θαύματα με αυτά τα χρήματα). Όμως ο κ. Καπετάν-Θεολόγου έκανε ελάχιστα για το δίκτυο ύδρευσης.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2009 όπου προκρίθηκε σαν λύση η βιαστική διάνοιξη νέας γεώτρησης στη θέση παλαιάς στις Στραπουργιές για να μη διψάσουν οι κάτοικοι και για να δοθεί έστω και την τελευταία στιγμή μια λύση ανάγκης στο διογκούμενο πρόβλημα. Έτσι ήρθε το θέμα της γεώτρησης στο δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου. Και όλα έγιναν μύλος…

Σύμφωνα με γράμματα και αναφορές που κατέκλυσαν την Ανδριακή στον «μύλο» πρωτοστάτησε ο κ. Ν. Θεολόγου με το γνωστό αθυρόστομο λόγο του εξαπολύοντας μύδρους κατά πάντων (ύβρεις εντός του συμβουλίου, αλλά και κορώνες στο πολεοδομικό γραφείο Άνδρου όπου είπε πως «εκτιμά τις π…(και ονομάτισε με λαϊκό τρόπο τις εκπροσώπους του αρχαιότερου των επαγγελμάτων) περισσότερο από τους οικολόγους γιατί αυτές τουλάχιστον επιτελούν κοινωνικό έργο…»). Από κοντά και ο κ. Λ. Μπάλας ο οποίος απείλησε (!) «όποιους υπέγραψαν αυτό το «κ…χαρτο» (και ονομάτισε με λαϊκό τρόπο το χαρτί υγείας) εναντίον της γεώτρησης και τον ψηφίσουν το 2010 για δήμαρχο» πως «θα τους κόψει το χέρι από τον αγκώνα»!

Κάπως έτσι επιχειρήθηκε Ιούνιο μήνα να λυθεί το θέμα της υδροδότησης με βιασύνη και μπαλώματα. Οι κ. Βάμβουκας-Θεολόγου ολιγορούσαν επί 11ετία. Και αντί να κάνουν μια μελέτη για το δίκτυο ύδρευσης και για νέες δεξαμενές και να την υποβάλλουν ώστε να χρηματοδοτηθεί τρέχουν μέσα στο Ιούνιο του 2009 βρίζοντας και διαπληκτιζόμενοι με τους κατοίκους για να Μπαλλώσουν όπως-όπως τις ελλείψεις τους και τις χρόνιες παραλείψεις τους.

Να πως κυβερνιέται η Άνδρος! Χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πρόγραμμα. Με μπαλώματα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Με ρουσφέτια, σόγια, αδιαφορία, ετσιθελισμό και εαυτουλισμό…. Και υπεύθυνοι είναι και οι «τοπικοί άρχοντες», αλλά και αυτοί που τους εκλέγουν και μετά διαμαρτύρονται γι’ αυτούς. Κάπως έτσι φτάσαμε η Άνδρος να έχει πολιτικούς που εκτιμούν τόσο πολύ τις «π… (τις εκπροσώπους του αρχαιότερου των επαγγελμάτων) και το κοινωνικό τους έργο» και να μην εκτιμούν καθόλου το περιβάλλον και τους οικολόγους! Και που «άμα λάχει» κάποιοι εξ αυτών δεν διστάζουν και να απειλούν πως «θα κόψουν και το χέρι σε όσους τολμήσουν και τους ψηφίσουν»… Κάπως έτσι σπάσανε και εφέτος τα νερά και πλημμύρισε ο τόπος μας από απρονοησία και από ανοησία. Ή όπως θα έλεγαν και οι παλαιοί: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι»…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.