Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση σε συνεργασία με το Ορθοπεδικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Άνδρου, τον Σύλλογο Γυναικών Άνδρου και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την οστεοπόρωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκε για να ακούσει τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη, την διατροφή και την άσκηση.

09

Με πρωτοβουλία του Προέδρου Κέντρου Υγείας Άνδρου, κο Θεοδόση Σουσούδη η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009 στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου από εξειδικευμένους επιστήμονες ενώ το πρωί της Παρασκευής 12 και του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2009  πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε περίπου 200 άτομα.

Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από την κα Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, τον κο Θεοδόση Σουσούδη, Χειρουργό Ορθοπεδικό, τον κο Χρήστο Κομισόπουλο, Φυσικοθεραπευτή και την κα Νατάσα Κοτσοπούλου, Δρ. Ψυχολογίας.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στον κόσμο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους παρευρισκομένους.

Συγκεκριμένα, η κα Τσεκούρα ανέφερε τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η οστεοπόρωση στην ζωή όχι μόνο του ασθενούς αλλά και του κοινωνικού του περίγυρου και παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση για την Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάστηκε η κατάκτηση του πρώτου βραβείου από τον Σύλλογό μας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την κυρία Τσεκούρα, ο λόγος δόθηκε στον κο Θεοδόση Σουσόυδη, Χειρουργό Ορθοπεδικό και Πρόεδρο Κέντρου Υγείας Άνδρου, ο οποίος εξήγησε στο κοινό το τι είναι η οστεοπόρωση και ποιους αφορά αλλά και πως μπορεί κανείς να προλάβει και να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή αποτελεσματικά ακόμα αναφέρθηκε στη αξία της ισορροπημένης διατροφής αλλά και στις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο με πρώτα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, επεσήμανε την σημασία της σωστής διατροφής από την παιδική ηλικία, η οποία αποτελεί και την καλύτερη πρόληψη

Στη συνέχεια, ο κος Κομισόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία της άσκησης για την οστεοπόρωση αλλά και στις ενδεδειγμένες για την οστεοπόρωση και την πρόληψη ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας παρουσιάζονταν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες ασκήσεων ενώ παράλληλα επεξηγούσε την κάθε μια. Ο ομιλητής επεκτάθηκε στο θέμα της αξίας της ποιότητας ζωής και παρουσίασε τρόπους για να την αναβαθμίσουμε.

Τέλος, η κα Κοτσοπούλου αναφέρθηκε στα 5 μυστικά της ευτυχισμένης γυναίκας, τα οποία αν και απλά και καθημερινά, συνήθως τα αμελούμε. Τα βασικότερα από αυτά είναι η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση, η μοναξιά – συντροφικότητα, η υγεία μας, η αλληλοεκτίμηση και φυσικά η ελπίδα.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πράγμα το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους τελευταίους να συνομιλήσουν με το επιστημονικό πάνελ και να εκθέσουν  τα ερωτήματά τους.   Τέλος, οι επιστήμονες αλλά και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.