Σε 6 ταινίες οι «Αρχαιολογικές ξεναγήσεις στις Κυκλάδες»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΜΠΑΣΗ

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Νομαρχίας Κυκλάδων εμπλουτίστηκε αυτές τις μέρες και με μια νέα τηλεοπτική σειρά έξι ταινιών με το γενικό τίτλο Αρχαιολογικές ξεναγήσεις στις Κυκλάδες.

Πρόκειται για μια ψηφιακή αποτύπωση όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων του νομού μας. Η παραγωγή υλοποιήθηκε με τη στενή συνεργασία της ΚΑ Εφορείας και η σκηνοθεσία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής , Γιώργο Δάμπαση.

Τα σενάρια των ταινιών βασίστηκαν σε επιστημονικές μελέτες των αρχαιολόγων: Μαρίζα Μαρθάρη, Χριστίνα Τελεβάντου, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Γιάννα Βενιέρη, Όλγα Φιλανιώτου, Αλέξανδρου Μαζαράκη – Αινιάν, Γιάννο Κουράγια, Λίλα Μαραγκού, Ισμήνη Τριάντη, Χρίστο Ντούμα και Κόλιν Χένφριου.

Συγκεκριμένα οι έξι ταινίες αναφέρονται: Η πρώτη ταινία αφορά τη Νάξο με τους ναούς στα Ίρια και τον Γύρουλα, τους κούρους στις Μέλανες και τον Απόλλωνα, τον Πύργο του Χειμάρρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τις πλούσιες συλλογές του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Επίσης γίνεται εκτεταμένη παρουσίαση του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού στην Κέρο και τα Κουφονήσια.

Η δεύτερη ταινία αφορά την Πάρο, την Αντίπαρο και το Δεσποτικό. Για την Πάρο έγιναν γυρίσματα στο Κάστρο, τις Κουκουναριές, το Ασκληπιείο και το Δήλιο. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα των ανασκαφών από το Σάλιαγκα και το Δεσποτικό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο λυχνίτη λίθο και τα αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης που παρήχθησαν από αυτόν.

Η τρίτη ταινία είναι ένα αρχαιολογικό οδοιπορικό στη Δήλο, τη Μύκονο, την Τήνο και την Άνδρο.

Η τέταρτη ταινία παρουσιάζει σε μεγάλη έκταση την προϊστορική και ιστορική Σαντορίνη και τα δύο Μουσεία του νησιού με τα ευρήματα των ανασκαφών. Στην ίδια ταινία φιλοξενείται και η Ίος με τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου.

Στην πέμπτη ταινία συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Μήλου, της Κιμώλου, της Σερίφου, της Ανάφης και της Φολεγάνδρου.

Τέλος, στην έκτη ταινία, το οδοιπορικό στον Κυκλαδικό πολιτισμό ολοκληρώνεται με αποτυπώσεις των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στης Σύρας, της Κέας, της Κύθνου, της Σίφνου, της Σικίνου και της Αμοργού.

Ο δημιουργός της φιλόδοξης αυτής παραγωγής Γιώργος Δάμπασης έχει φροντίσει να μεταδοθούν οι ταινίες και στην κρατική τηλεόραση και στα δορυφορικά δίκτυα,  ώστε ο μοναδικός αυτός πνευματικός πλούτος των νησιών μας να πάρει το δρόμο για την παγκόσμια προβολή.

Για την τελευταία του αυτή δουλειά ο Πρόεδρος της ΝΕΤΠ λέει χαρακτηριστικά: «Προβολή των νησιών της Νομαρχίας μας σημαίνει προβολή της μοναδικότητας του πολιτιστικού μας θησαυρού. Η Νομαρχία έχει χρέος να διαφημίζει σε όλον τον κόσμο αυτό που δεν μπορεί να διαθέτει καμιά άλλη γειτονική ανταγωνιστική χώρα, δηλαδή τη μοναδικότητα των κυκλαδικών μνημείων.

Τώρα  έχουμε στα χέρια μας μια πλήρη εικόνα όλων των αρχαιολογικών μας χώρων και όλων των μουσείων. Στη σκηνοθετική μας προσέγγιση εκτός από τα γυρίσματα σε όλα τα νησιά, πραγματοποιήσαμε και γυρίσματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας όπου έχουν μεταφερθεί πολύ σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στα νησιά μας. Παράλληλα επεκτείναμε τα γυρίσματά μας τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα αμερικανικά μουσεία, εκεί όπου είχαμε εντοπίσει αρχαιότητες από τις Κυκλάδες. Έτσι, με τις νέες μας ταινίες πιστεύουμε ότι ο καθένας μας μπορεί να σχηματίσει μια καθαρή εικόνα των αρχαιοτήτων κάθε νησιού. Στο εγχείρημά μας αυτό είχαμε και απρόβλεπτες δυσχέρειες στα γυρίσματα όπως στην Αρχαία Θήρα με υπερβολικό καύσωνα ή στις αναρριχήσεις μας στο Βρυόκαστρο της Κύθνου και στις Κουκουναριές της Πάρου. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε τόσο ευχάριστο ώστε ξεχάστηκαν όλες αυτές οι ανθρώπινες ταλαιπωρίες. Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που οι Κυκλαδίτες θα έχουν τώρα στα χέρια τους ένα έργο με κείμενα των πιο σημαντικών αρχαιολόγων και μια σφαιρική άποψη για τον πολιτισμό μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.