Το θέμα της διάνοιξης του δρόμου προς τον αρχαιολογικό χώρο, που δεν είχε γίνει λόγω άρνησης του Κ.Α.Σ. δεσμεύτηκε να προωθήσει σε επόμενη συνεδρίαση ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση που είχαν μαζί του οι κάτοικοι της περιοχής στο μουσείο Παλαιόπολης.

Συγκεκριμένα ο Έπαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Μαλταμπές μεταξύ άλλων έθεσε στον κ. Υπουργό το θέμα της διάνοιξης του δρόμου προς την παραλία της Παλαιόπολης έργο το οποίο  αφενός θα συμβάλλει στην προστασία των ευρημάτων της περιοχής και τη συνέχιση των ανασκαφών και αφετέρου στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και στην κατ΄ επέκταση ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Έπαρχος «… στην περιοχή της Παλαιόπολης διατηρούνται σε μεγάλη έκταση τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της Άνδρου και μάλιστα χάρη στην άρτια επιστημονική δουλειά της κ. Λυδίας Παλαιοκρασσά ανασκαφικά έχουν αποκαλυφθεί δημόσια κτήρια ελληνιστικών – ρωμαϊκών χρόνων και χριστιανικός ναός του 5ου μ.Χ. αι. Η συνέχιση λοιπόν των εν λόγω ανασκαφών, η προστασία και ανάδειξη των αρχαίων κτιρίων, αλλά και η αξιοποίηση όλου του χώρου ώστε να είναι επισκέψιμος και να λειτουργεί παιδευτικά τόσο για τους κατοίκους της Άνδρου όσο και για τους επισκέπτες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη διάνοιξη του εν λόγω δρόμου. Επίσης ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης, καθώς διακρίνεται για το φυσικό του κάλλος, θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών και θα τονώσει την οικονομία του νησιού και δη του οικισμού της Παλαιόπολης.

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε τόσο στον κ. Έπαρχο όσο και στο Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα πριν την υποβολή για επανεξέταση του θέματος από το ΚΑΣ.

Στο μεταξύ ο κ. Σαμαράς επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην μόνη πρόταση που διατυπώθηκε και έγινε δεκτή από τους ενδιαφερόμενους φορείς, αυτή του Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάϊλα σύμφωνα με την οποία προτάθηκε τριμερής χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, την  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τον Δήμο Υδρούσας, με προγραμματική σύμβαση με την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αναλάβει την προκήρυξη και το Υπουργείο Πολιτισμού την επίβλεψη, για την πολυπόθητη αποκατάσταση του Πύργου του Αγίου Πέτρου,  μπροστά στο αδιέξοδο για την ένταξη του θέματος στο ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς μελέτη, και την αδυναμία χρηματοδότησης της μελέτης. Η συνάντηση του κ. υπουργού με τον Νομάρχη Κυκλάδων έγινε το Σάββατο 27/06/2009 στην περιοχή του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο. Από τον Νομάρχη ζητήθηκε να υπάρξει μια δεκάλεπτη συνάντηση με τον Υπουργό, τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο Υδρούσας, κάτι όμως που δεν πραγματοποιήθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.