Σειρά «Φάροι της Ελλάδας»

Το Γραμματόσημο: Τουρλίτης Άνδρου

Όλοι όσοι βρεθήκαμε στην παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας», με ειδική μνεία στον δικό μας φάρο της Ανδρου, τον Τουρλίτη είχαμε την χαρά να μετέχουμε σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο μας.

Και μόνο η άκρατη σιγή του πολυπληθούς ακροατηρίου, που παρά την ορθοστασία παρακολουθούσε –δεν ήταν υπερβολή να λέγαμε- με κατάνυξη την παρουσίαση του γραμματοσήμου και με συγκρατημένη συγκίνηση απότισε φόρο τιμής στη της Βιολάντα Γουλανδρή κόρης του Αλεξάνδρου και Μαριέττας Γουλανδρή, με δωρεά των οποίων στη μνήμη της ανακατασκευάστηκε το σύμβολο του νησιού μας, απέδειξε ότι οι Ανδριώτες δεν χαθήκαμε ακόμη στους διασκελισμούς της παγκοσμιοποίησης, έχουμε μνήμη, συναίσθημα και με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε την ταυτότητά μας.

Ετσι «το Σάββατο 22 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία οργάνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Σταμάτης Μαύρος, το ΄Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και η εφημερίδα «Ανδριακή», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» με ειδική μνεία στον πρώτο αυτόματο φάρο της χώρας μας, τον Φάρο Άνδρου «Τουρλίτη» (1897)

Το κεντρικό βάρος της εκδήλωσης δόθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Σταμάτη Μαύρο, ο οποίος παρουσίασε την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων, επισημαίνοντας: «εδώ και πολλά χρόνια η σχέση μου με την Άνδρο και τους Ανδριώτες ήταν και παραμένει ιδιαίτερη. Γι’ αυτό και ήταν μεγάλη τιμή και χαρά, όταν το 2004 ως Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, από κοινού με τους συνεργάτες μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να στηρίξω την υλοποίηση της σπουδαίας έκθεσης «Ο Πικάσο στην Ελλάδα» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, και αργότερα τις ιδιαίτερα σημαντικές εκθέσεις του Ιδρύματος Κυδωνιέως στο πλαίσιο της σειράς ΠΛΟΕΣ». Στη συνέχεια ο κ. Μαύρος τόνισε χαρακτηριστικά πως «όπως τα παιδιά στις πεδινές πολιτείες έχουν τα τρένα και τα αυτοκίνητα, εμείς έχουμε τους φάρους και τα καράβια.  Στις μέρες μας οι φάροι έχουν αυτοματοποιηθεί, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είναι άψυχα μηχανήματα.  Δεν είναι όμως.  Έχουν ψυχή και γλώσσα που τους έχει μείνει σαν απόηχος από την εποχή των φαροφυλάκων.  Αυτοί οι άνθρωποι και τα τείχη που τους περικλείουν, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας σειράς γραμματοσήμων.  Και το φως τους.  Το πλούσιο φως που λούζει την απέραντη και σιωπηλή ελληνική θάλασσα». Τέλος, ο κ. Σταμάτης Μαύρος δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Άνδρος γίνεται γραμματόσημο και αυτό του δίνει ιδιαίτερη χαρά».

Δηλώσεις:

Νίκος Σιγάλας Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. και Μ. Κυδωνιέως

«Ο «Τουρλίτης» έχει το παρελθόν και το παρόν του, την ιστορία και τον πολιτισμό που μεταφέρει ως σύμβολο και καθημερινή πραγματικότητα.  Ως εκ τούτου ο Φάρος «Τουρλίτης» εκτός της αρχιτεκτονικά ενδιαφέρουσας πυργοειδούς του κατασκευής, που χαρακτηρίζει αντιπροσωπευτικά την εποχή, που οικοδομήθηκε, εντάσσεται, αναμφισβήτητα στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας, ως δείγμα που ενώνει και διαχωρίζει τα έργα ανάμεσα στον 19o και 20ό αιώνα».

Μαριάννα Φωτοπούλου Μαργέτη Ανδριακή Εφημερίδα

«Τίποτα όμως δεν θα ήταν σήμερα εφικτό εάν δεν είχε προηγηθεί η έγκαιρη επέμβαση του ζεύγους Αλεξάνδρου και Μαριέττας Γουλανδρή για την αποκατάσταση του μνημείου στην αρχική του μορφή, των αρχών του 19ου αιώνα δηλαδή, πριν από τον βομβαρδισμό του κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου το 1943 και πριν την πρόχειρη τεχνική αποκατάστασή του ως μέσο ναυσιπλοίας το 1950.

Το 1990 το ζεύγος Γουλανδρή με την μεγάλη δωρεά του στη μνήμη της κόρη τους Βιολάντας που είχε πρόσφατα φύγει από τη ζωή ικανοποίησε την επιθυμία των κατοίκων του νησιού μας, για την αποκατάσταση ενός μνημείου, πρόσφερε στον τόπο το σύμβολό του και συντήρησε την ιστορική μνήμη ενώ η θύμηση της ψυχής της Βιολάντας έλαμψε φως άσβεστο στον Φάρο Τουρλίτη».

Χαιρετισμοί

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, μεταφέροντας τη στήριξη σε αυτήν την πρωτοβουλία των Ελληνικών Ταχυδρομείων από τον Υπουργό κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Την παρουσίαση των φάρων χαιρέτισε με μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Ανδρου κ.Δωρόθεος Β’, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Μαλταμπές, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν αυτές οι ενέργειες για την ανάδειξη του νησιού, ο κ. Νικόλαος Πολέμης ως εκπρόσωπος του δήμου Ανδρου.

Εκ μέρους των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και της εφημερίδας «Ανδριακή» προσφέρθηκαν αναμνηστική πλακέτα και κυκλαδικά ειδώλια, στο ζεύγος Αλεξάνδρου και Μαριέττας Γουλανδρή, για την αναστήλωση του Φάρου «Τουρλίτη», τα οποία παρέλαβε ο κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς ο οποίος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας Γουλανδρή τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η βραδιά έκλεισε με τη μελωδική παρέμβαση της Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και παράλληλα εγκαινιάστηκε φιλοτελική έκθεση με θέμα «Οι δρόμοι της θάλασσας», που συμπεριλάμβανε τα πρωτότυπα σχέδια που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γήσης Παπαγεωργίου, για τη σειρά γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδος».

Στην παρουσίαση της σειράς παρευρέθησαν περισσότερα από 1.000 άτομα, επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Μαλταμπές, ο Διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού Ναύαρχος Κωνσταντίνος Γκιώνης, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ναυτιλίας, του Τύπου, αλλά και της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Τα ΕΛΤΑ πέραν της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων που αφορά τους Φάρους της Ελλάδας έχουν προβεί στην έκδοση και παραγωγή σειράς συναφών προϊόντων τα οποία διατίθενται στα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο Φάρος του νησιού μας μπορεί να φωτίζει κάθε ανδριώτικο σπίτι!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.