«Δύσκολο να περιγράψει κανείς με λέξεις την Άνδρο. Μονάχα να τη νιώσει μπορεί με όλες του τις αισθήσεις και να τη γευτεί σταλιά – σταλιά σαν το παλιό, καλό κρασί… Η ομορφιά της Άνδρου είναι σφραγισμένη από τις μοναδικές εναλλαγές του τοπίου της και τα ξαφνιάσματα της ιδιαίτερης φύσης της… Είναι γραμμένη σε κάθε ατμοσφαιρικό δρομάκι της Χώρας της με τη ναυτική παράδοση αιώνων… Είναι χαραγμένη σε κάθε αρχοντικό ή απλοϊκό σπίτι, σε κάθε πέτρινη πηγή με κρυστάλλινο νερό, σε κάθε περίτεχνο καμπαναριό ή μοναχικό ξωκλήσι, σε κάθε πετρόχτιστο γεφύρι που στεφανώνει τις όχθες ενός ποταμού, σε κάθε ξεχασμένο νερόμυλο κρυμμένο στις κατάφυτες ρεματιές… Η μαγεία της Άνδρου ξεδιπλώνεται μέσα από τα ξεχωριστά χωριά της, όπως οι Στενιές, οι Μένητες, τα Αποικία και τόσα άλλα, που παίζουν κρυφτό με τις φυλλωσιές των δέντρων και ο ήχος του νερού συντροφεύει το νου και την καρδιά μας… Απλώνεται νωχελικά στις αμμουδιές της και ρίχνει βουτιά στα καταγάλανα ακρογιάλια της με τα σμαραγδένια, κρυστάλλινα νερά…Καιροφυλακτεί πίσω από τις εντυπωσιακές «αϊμασιές», τα μικρά επίπεδα κομμάτια γης που σχηματίζονται ανάμεσα στις «παραβολές», τα περίτεχνα τειχίσματα που φτιάχνουν οι αγρότες για να συγκρατούν το χώμα και χαρακτηρίζουν την Άνδρο… Σκύβει ταπεινά για να ανάψει ένα κερί στα ιστορικά μοναστήρια της, όπως η Μονή Πανάχραντου, που ακροζυγιάζεται στο χείλος του γκρεμού και «συνομιλεί», λες, με τον ουρανό… Η ειδυλλιακή ομορφιά της Άνδρου υπογράφεται από τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα της, από κάθε σημείο της όπου μπορεί κανείς χαθεί μέσα στα μαβιά χρώματα ενός δειλινού. Στιγμή μοναδική, ευλογημένη…»

Ιωάννα Παραβάλου

Δημοσιογράφος -Φωτογράφος

«Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης (Παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη) που βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αθήνα όπου έγινε συζήτηση με θέμα: «Η Σημασία των Μουσείων στην Ανάπτυξη του Τουρισμού». Συμμετείχαν άνθρωποι του πνεύματος, αλλά και της τουριστικής αγοράς: οι κ.κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών), Κωνσταντίνος Σβωλόπουλος (Ακαδημαϊκός), Αλεξανδράκης (Ειδικός γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης), Ντόρα Ρογκάν-Ηλιοπούλου (Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός). Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Κατερίνα Κορρέ η οποία είναι και επιστημονική συνεργάτης του Μουσείου.

Αποκορύφωμα ήταν η Έκθεση Φωτογραφίας στην Άνδρο με τον διακριτικό τίτλο «Στιγμιότυπα φωτός της Άνδρου από πέντε δημοσιογράφους-σύγχρονους περιηγητές».Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ντρενογιάννης, Βάλυ Βαϊμάκη, Νίκος Μαστροπαύλος, Ιωάννα Παραβάλου, Σίσσυ Νίκα εμπνεύστηκαν από την ομορφιά και το ιδιαίτερο φως του νησιού, έκαναν φωτογραφικό σαφάρι και τώρα «εκθέτουν τη δουλειά τους». Στην ομιλία της, η ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη κ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου αναφέρθηκε στους περιηγητές της Άνδρου. Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν στην Πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Άνδρου, κ. Ιωάννα Λεβάντη που ευχαρίστησε για την όλη προσπάθεια.

Στη δεξίωση που ακολούθησε στους κήπους του ξενοδοχείου ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ πολυπληθείς καλεσμένοι από τον κόσμο του πνεύματος, της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων, απόλαυσαν αυθεντικές ανδριώτικες γεύσεις με βάση το βασιλικό της Άνδρου, δοσμένες με μια πιο σύγχρονη ματιά από το βραβευμένο executive chef Βασίλη Μήλιο. Από την Αθήνα ήρθαν ειδικά η πριγκίπισσα Najua bin Saud και η πριγκίπισσα Amale Saud, η κ. Λίζα Έβερτ, η ζωγράφος Έπη Νικολακοπούλου, η κ. Ηλέκτρα Λαινοπούλου, o κ. και η κ. Καλοκαιρινού, η κ. Πισσιμάνη, η κ. Νικολιδάκη κ.α. Την εκδήλωση προσφώνησε ο Έπαρχος Άνδρου κ. Μαλταμπές. Τις εντυπώσεις έκλεψε το Art de la table στη δεξίωση: το παραδοσιακό «μυλαράκι» των πανηγυριών σε μοντέρνα σύνθεση και ο κυκλαδίτικος άνεμος να το στριφογυρίζει. Η βραδιά έκλεισε με το παραδοσιακό σαντούρι του Ανδριώτη καλλιτέχνη Β. Τριανταφυλλάκη.

H έκθεση διήρκεσε μέχρι 23 Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.