Η Άνδρος και οι εκλογές

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 και να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2004. Και αυτό γιατί το 2004 η ΝΔ έφτασε σε πολύ υψηλό ποσοστό μετά από 15 χρόνια, ενώ το 2009 κάθισε στο κατώτερο σημείο της τα τελευταία 50 χρόνια. Η ακραία αυτή παλινδρόμηση του εκλογικού σώματος μέσα σε 5 ½ χρόνια (η ΝΔ έχασε 12 ολόκληρες μονάδες) ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Όμως τα νούμερα μεταξύ 2004 και 2009 οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα: Τις εκλογές του 2009 δεν τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τις έχασε και μάλιστα παταγωδώς η ΝΔ. ή για να το πούμε με αριθμούς: η ΝΔ έχασε 1.150.000 ψήφους πανελλαδικά μεταξύ 2004-2009 και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόλις 10.000 ψήφους. Που πήγαν οι ψήφοι που έφυγαν από τη ΝΔ κατά εκατοντάδες χιλιάδες; Ένα μέρος στο ΠΑΣΟΚ, ένα ακόμα σημαντικό μέρος στο ΛΑΟΣ και κάτι λίγοι στους Οικολόγους. Η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου 500.000, ενίσχυσε την αποχή.

Από αυτή την άποψη οι περισσότεροι κάθισαν στην άκρη. Δεν πείσθηκαν από τις όποιες δικαιολογίες και τις συνεχείς εκκλήσεις του κ. Καραμανλή και της ηγετικής ομάδας της ΝΔ (που κυβέρνησαν τη χώρα επί 5 ½ χρόνια και οδήγησαν στις πρόωρες κάλπες) και πριμοδότησαν σιωπηλά, με την αποχή, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου (να γιατί με τους ίδιους ψήφους εκτοξεύτηκε το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από το 38% στο 44%) περιμένοντας να δει τι θα κάνει ο νέος πρωθυπουργός.

Τώρα στην Άνδρο μεταξύ 2004 και 2009 η ΝΔ έχασε 1570 ψήφους σε όλο το νησί, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόνο 240 ψήφους. Αντιθέτως το ΛΑΟΣ κέρδισε επιπλέον 420 ψήφους εκτινάσσοντας το ποσοστό του από το 1,43% στο 7,69% (από 109 ψήφους στους 530 ψήφους). Το παράδοξο είναι πως το ΛΑΟΣ πέτυχε τον πενταπλασιασμό του χωρίς ουσιαστικά να έχει κάποια οργάνωση. Τέλος, τα δύο κόμματα της Αριστεράς που έχουν δραστήριους ανθρώπους στο νησί πέτυχαν κάποια αύξηση. Το ΚΚΕ είχε το καλύτερο αποτέλεσμα και από το 2,96% του 2004 έφτασε στο 5,79% το 2009. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ελάχιστη άνοδο  (28 ψήφων) και από 3,29% έφτασε στο 4,18%.

Αλλά ας δούμε τι έγινε ξεχωριστά στους τρεις μικρούς δήμους του νησιού. Στον Δήμο Άνδρου, που είναι και ο μεγαλύτερος, η ΝΔ έχασε 806 ψήφους και 17% περίπου. Πραγματική πανωλεθρία, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε πως το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τον ίδιο αριθμό ψήφων μεταξύ 2004 και 2009 (889 και 887). Αντιθέτως το ΛΑΟΣ από 48 ψήφους και 1,37% το 2004 έφτασε τους 243 και 7,94% το 2009 – και αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει και σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως πάντα υπάρχει συνεχής διαμάχη για το αμφιλεγόμενο χρίσμα της η ΝΔ (το παίρνει ο κ. Βάμβουκας ελέω Ντόρας Μπακογιάννη όπως λέει ο ίδιος).

Εδώ ισχύει όπως φαίνεται αυτό που υποστήριξε δημοσίως και ο κ. Μεϊμαράκης (που μιλά διαρκώς και ακαταπαύστως για «πολιτικά κριτήρια») και μετά δηλώνει πως «Κρητικός είμαι…»! Με άλλα λόγια στους Κρητικούς υπερισχύει ο τοπικισμός του 19ου αιώνα και ο επαρχιωτισμός του 20ου και με αυτές τις δύο αναπεπταμένες σημαίες πορεύονται και στον 21ο αιώνα…

Στον Δήμο Κορθίου η κατάσταση είναι αντίστοιχη με τον Δήμο Άνδρου. Και εκεί η ΝΔ έχασε 290 ψήφους ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόνο 21. Αντιθέτως το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ αύξησαν αναλογικά σημαντικά τα ψηφοδέλτια τους (κατά 57 το ΛΑΟΣ και κατά 54 το ΚΚΕ). Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και έχει εκεί ισχυρή βάση βρήκε τη μικρή δύναμη του μειωμένη κατά 21 ψήφους. Και εδώ ισχύει ότι και για την Χώρα και το χρίσμα. Η ΝΔ εδώ το δίνει στον μοναδικό υποψήφιο που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείγμα ανωτερότητας ή αδυναμίας; Εσείς επιλέγετε…

Τέλος η Υδρούσα είναι ο μόνος Δήμος που την μεγάλη μείωση της ΝΔ εισπράττει κατά ένα μέρος το ΠΑΣΟΚ. Εδώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κατά 221 ψήφους και σε ποσοστά (από 30,28% σε 38,68%). Αλλά και εδώ το ΛΑΟΣ κερδίζει πολύ μεγάλο μερίδιο από τη ΝΔ (από 49 ψήφους και 1,97% φτάνει τους 218 ψήφους και 8,65%). Είναι σαφές πως η άνοδος του κ. Παπανδρέου στην Υδρούσα κάπου έχει να κάνει τόσο με την νέα κοινωνική κινητικότητα της περιοχής όσο και με την δραστηριότητα του τοπικού δημάρχου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά και με τα άλλα μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο τέλος της. Και για μια ακόμα φορά η Άνδρος βρέθηκε να συμπλέει με τις πανελλήνιες τάσεις. Αλλά συγχρόνως βρέθηκε να εμφανίζει και τις δικές της ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που πολιτεύονται τα κόμματα στο νησί. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους εκείνοι που χρόνια τώρα αγνοούν τους ντόπιους ψηφοφόρους,  καταργώντας την αξιοκρατία και προωθώντας ανθρώπους των μηχανισμών. Αλλά όπως είδαμε και στα αποτελέσματα των εκλογών οι καιροί έχουν αλλάξει και οι ψηφοφόροι δεν είναι πλέον δεδομένοι για κανέναν…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.