Ξύπνησα.

Ήταν νωρίς.

Άνοιξα τα μάτια και έζησα…

Η δύναμη της ζωής ήταν

μεγαλύτερη από κάθε όνειρο!

Κοιμήθηκα.

Ήταν αργά.

Έκλεισα τα μάτια κι ονειρεύτηκα…

Η δύναμη του ονείρου ήταν μεγαλύτερη από κάθε θάνατο…

Μέσα στο κατάμεστο από φιλότεχνους Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου, έγινε στις 8 Αυγούστου 2009 η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής της ανδριώτισσας Κατερίνας Κολυδά – ηλεκτρολόγου μηχανολόγου από τις Στενιές – από τον συγγραφέα και μουσικοπαιδαγωγό Αριστοτέλη Παπανικολάου. Το θαυμάσιο αυτό βιβλίο προλόγισε ο ανδριώτης συγγραφέας Μιχάλης Χαλάς του Παπαναστάση, ενώ έγινε και μια μικρή αναφορά σε ορισμένα ποιήματα από τον έπαρχο Άνδρου Ιωάννη Μαλταμπέ.

«Μέσα σ’ αυτό το έργο όπου αντικατοπτρίζεται η ζωή, ο αγώνας, η αγάπη  και ο έρωτας, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει την ευγένεια της ψυχής που γεμάτη φως αισιοδοξίας, σαν αστείρευτη πηγή της Κασταλίας, σαν ένα ατέλειωτο τραγούδι καθοδηγεί την έμπνευση και εξιδανικεύει το συναίσθημα, σφιχτοδένοντας έτσι αρμονικά και περίτεχνα τη γοητεία της πλαστικότητας και τη διαχρονικότητα της δραματικότητας…

 …Σ’ αυτή τη συγγραφή τίποτε δεν είναι προμελετημένο, τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο. Είναι όλα απόηχοι μιας εσωτερικής πάλης και μιας πνευματικής εγρήγορσης και αναταραχής …Το νέο της ποιητικό έργο είναι μια προσφορά στα ελληνικά γράμματα και στην ελληνική λογοτεχνία κι ένας ανεκτίμητος « θησαυρός » για τα ποιητικά χρονικά της Άνδρου », τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπανικολάου.

Η παρουσίαση έκλεισε με το άκουσμα της γλυκιάς φωνής της Χαρούλας Καλογρίδου από το νέο της δίσκο, σε μουσική Δημήτρη Κολομβάτσου, η οποία είχε και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης. Ποιήματα από το νέο αυτό έργο- που ευχόμαστε να είναι «καλοτάξιδο»- διαβάστηκαν εκτός από την Κατερίνα Κολυδά και από την ποιήτρια και λαογράφο Δώρα Κουφοπούλου-Ηλιοπούλου. Χαρακτηριστικός ήταν ο συγγραφέας Μιχάλη Χαλά του Παπανεστάση, στον πρόλογό του για την ποιήτρια. Ο κ . Χαλάς είπε μεταξύ άλλων: «Η Κατερίνα Κολυδά, αποτελεί ειδική περίπτωση εμπνευσμένης και καταξιωμένης ανδριώτισσας ποιήτριας.  Και για όσους τη γνωρίζουν πρώτη φορά απόψε, νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω, γιατί αποτελεί ειδική και εξαιρετική περίπτωση.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε και συνηθισμένο φαινόμενο, ένας μαθηματικός, πρακτικός νους, με εξαίρετες σπουδές στο Πολυτεχνείο, εθισμένος στην καθημερινή αντιμετώπιση ψυχρών τεχνοκρατικών και τεχνολογικών θεμάτων, από υπεύθυνη θέση του δημοσίου, να ασχολείται με την ποίηση και να σε συναρπάζουν οι καλοδουλεμένοι στίχοι της.  Διαβάζοντας τα ποιήματα της Κατερίνας, εκστασιάζεσαι, απογοητεύεσαι, ερωτεύεσαι, απελπίζεσαι και άλλοτε γιγαντώνεσαι, προσδοκάς και ελπίζεις, πέφτεις και πάλι σηκώνεσαι.

Τελικά η Κατερίνα γνωρίζει πολύ καλά τι συγκινεί τον αναγνώστη της, τον παρασύρει στους ποιητικούς της οιστρηλατισμούς, για να τον οδηγήσει σε ονειρεμένους κόσμους! Η Κατερίνα είναι ταλέντο!  Η Κατερίνα είναι ατελείωτη! Τον Ιούλιο του 2007, γοητευμένος από όσα είχα νιώσει, διαβάζοντας την πλούσια πρώτη της ποιοτική συλλογή, με τον αιγαιοπελαγίτικο τίτλο της “Ετησίες”, έγραψα, σε ένα σύντομο σημείωμά μου, δημοσιευμένο στην αγαπητή μας εφημερίδα “Ανδριακή”:

“Κατερίνα Κολυδά, σαλπάρισες και βγήκες από το μικρό σου λιμανάκι και τα πήγες μια χαρά, μέσα στα μελτέμια σου.  Τώρα άνοιξε όλα σου τα πανιά, αφού ξέρεις να μανουβράρεις με όλους τους καιρούς και ορτσάρισε για καινούριους ορίζοντες.  Περιμένουμε ανυπόμονα την καινούρια σου δουλειά”. Και πράγματι η Κατερίνα Κολυδά ορτσάρισε σύντομα και να την σήμερα, μας παρουσιάζει τον “Ρεμβασμό” της, την καινούρια της ποιητική συλλογή, που ανυπόμονα περιμένουμε να ζήσουμε την καινούρια της επιτυχία. Της εύχομαι από καρδιάς να είναι καλοτάξιδος ο “Ρεμβασμός” της και πάνω απ’ όλα να είναι προσωπικά και οικογενειακά ευτυχισμένη».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.