Επιστολή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη.

ΘΕΜΑ: Προστατευόμενες περιοχές Ν. Άνδρου

ΣΧΕΤ: 38525/19.9.07 Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ

Κυρία Υπουργέ,

Μετά τα συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρώτης Υπουργού του νοεσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, σας ενημερώνουμε για ένα θέμα που αφορά στο νησί της  Άνδρου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτές αιτήσεις ενδιαφερομένων πολιτών που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄αριθμ. 26877/2003 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία ανεστάλη για ένα χρόνο (από 16.7.2003) η χορήγηση οικοδομικών αδειών σε συγκεκριμένες εκτός σχεδίου περιοχές της Άνδρου, καθώς και σε όλο το μήκος της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής της και σε απόσταση 100 μέτρων από την γραμμή του αιγιαλού.

Η ισχύς της ανωτέρω υπ΄αριθμ. 26877/2003 απόφασης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ παρατάθηκε με ανάλογες πέντε (5) αποφάσεις του ίδιου του Υπουργού για πέντε (5) ακόμη χρόνια.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού είχε ζητήσει από το 2003 την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Άνδρου. Επειδή όμως εκκρεμούσε στο ΣτΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό ΖΟΕ και καθορισμό των όρων δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Άνδρου, δίνονταν από την πρώην ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ παρατάσεις των αναστολών έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του ΠΔ καθορισμού ΖΟΕ, η οποία ποτέ δεν επετεύχθη.

Το 2008 λοιπόν με το Αριθ.Πρωτ. ΓΕ/501/28.7.2008 έγγραφό μας προς τον κ. Υπουργό, προειδοποιήσαμε ότι οι συνεχείς αναστολές είναι παράνομες και κατ΄ επέκταση κινδυνεύουν οι περιοχές ιδιαίτερου κάλλους. Συγκεκριμένα ζητήσαμε να μην παραταθεί η ισχύς της υπ΄αριθ 38525/19.9.07 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ και άμεσα να εκδοθεί Π.Δ. που θα καθορίζει μόνιμα τις ζώνες απόλυτης προστασίας στις εν λόγω περιοχές και σε άλλες που θα εντάσσονταν τότε, καθώς και την απόσταση ανοικοδόμησης από τη θάλασσα και τα ρέματα συνεχούς ροής στο νησί της Άνδρου.

Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε, με συνέπεια η Άνδρος να πέσει θύμα της αναβλητικότητας της πρώην ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση ΠΔ ενώ το ΣτΕ με τη σειρά του έκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, παράνομη την απόφαση του Υπουργού για αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών καθώς είχε εξαντληθεί το ανώτατο χρονικό διάστημα (τριετία) αναστολής χορήγησης των οικοδομικών αδειών στην Άνδρο

Ως εκ τούτου ζητάμε από εσάς κ. Υπουργέ που είστε υπέρ ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα οικιστικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος  να εκδοθεί άμεσα Π.Δ. που θα καθορίζει μόνιμα τις ζώνες απόλυτης προστασίας και την απόσταση ανοικοδόμησης από τη θάλασσα και τα ρέματα συνεχούς ροής στο νησί της Άνδρου για την προστασία των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νησιού, που ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ βρίσκονται εκτεθειμένες σε πιθανές αιτήσεις για την έκδοση αδειών οικοδομής.

Εν αναμονή των ενεργειών σας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνδρομή.

Με τιμή,

Ο Έπαρχος Άνδρου Ιωάννης Μαλταμπές

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.