Προς:  1. τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα 2. τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νικόλαο Σηφουνάκη 3. Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Χαλκιώτη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα, τους ισχυρούς νότιους ανέμους και την αύξηση της στάθμης του θαλάσσιου ορίζοντα, αλλά και της συνεχόμενες και έντονες βροχοπτώσεις είχαμε μεταξύ πολλών άλλων δύο σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Α: Παρατηρήθηκε αποκόλληση τμημάτων τοιχίου υποστήριξης κεντρικής οδού με συνέπεια την μετατόπισή του και τη δημιουργία μεγάλης ρηγμάτωσης της οδού.

Τα θεμέλια του ανωτέρω τοιχίου εδράζονταν πάνω στην παραλία των Γιαλίων, σε σημείο που δεν αποτελούσε κίνδυνο μετατόπισης της θέσης τους. Μετά τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα, ο ισχυρός κυματισμός υπέσκαψε τμήμα των θεμελίων του τοιχίου, με αποτέλεσμα την «κρέμασή» τους, ύψους άνω των 0,70 μέτρων. Κατά συνέπεια, τα θεμέλια αδυνατούν να παραλάβουν το φορτίο που προέρχεται από το ίδιο βάρος του τοιχίου και της οδού που αυτό υποστηρίζει.

Το παραπάνω γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση της οδού και τη δημιουργία ρήγματος βάθους 0.40 μέτρων, μήκους 100 μέτρων και πλάτους 0,10 μέτρων. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν, ότι τα όμβρια ύδατα εισέρχονται στο ρήγμα του καταστρώματος της οδού, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση του βάρους του τμήματος που υποστηρίζει το εν λόγω τοιχίο, με μελλοντική κατάληξη την κατάρρευσή του.

Β. Παρόμοιο φαινόμενο με το ανωτέρω σημειώθηκε σε 3 σημεία του δρόμου Αϊπάτίων – Πίσω Μεριάς Κορθίου και Αηδονίων. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με την κατασκευή νέων τοιχίων ή την επιδιόρθωση των υπαρχόντων δια την αποφυγή κατάρρευσης των οδών.

Παρακαλούμε για την άμεση συνδρομή σας με την αποστολή ειδικών μηχανικών από το Υπουργείο σας (γεωτεχνικών και στατικών) που θα αναλάβουν αφενός τη μελέτη και την πρόταση ταχείας αποκατάστασης, γιατί τόσο το Επαρχείο όσο και οι Δήμοι δεν έχουν τέτοιες ειδικότητες με εμπειρία σε τέτοιες καταστροφές και  αφ΄ετέρου να αναληφθεί το κόστος των αποκαταστάσεων κατά το πρότυπο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ 2003 -2004, αφού δεν έχουν χρήματα για τις αποκαταστάσεις ούτε οι Δήμοι και η Νομαρχία Κυκλάδων.

Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές σας, ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Άνδρος, 20.1.2010

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΤΑΜΠΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.