Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Δημοσιογράφου-Επικοινωνιολόγου

Ο Καλλικράτης ψηφίστηκε. Και αυτή τη φορά οι Ανδριώτες θα ψηφίσουν όλοι μαζί. «βόρειοι», «δυτικοί», «καβοντορίτες», «νότιοι», «ανατολικοί», «κορθιανοί», «χωραίτες» και «καραβοκυραίοι» θα βρεθούν στην ίδια κάλπη. Είναι ένα μεγάλο και δημοκρατικό βήμα προς τα εμπρός. Ήδη εντάθηκε ο ανταγωνισμός. Και όπου υπάρχει ανταγωνισμός υπάρχει και δημοκρατία, υπάρχει και ανανέωση, υπάρχει και έλεγχος, υπάρχει και εξέλιξη. Με τον ανταγωνισμό οι παλιοί που θα παραμείνουν στο παιχνίδι πρέπει να βελτιωθούν. Αλλιώς θα ξεπεραστούν. Και οι νέοι που θα μπουν στο χορό πρέπει να ωριμάσουν γρήγορα. Αλλιώς θα χαθούν. Επιπλέον, η Άνδρος ενώνει και ανασυντάσσει τις πολιτικές δυνάμεις της. Και είναι γνωστό πως δεν είχε πολλές. Αρκεί να πούμε ότι στο Κόρθι χρόνια δεν κατέβαινε δεύτερος συνδυασμός ή πως στη Χώρα οι δημοτικοί άρχοντες, χρόνια τώρα, ήταν συνταξιούχοι και απόμαχοι!

Βορράς-Νότος-Χώρα

Αναλυτικά τα αριθμητικά δεδομένα των υποψηφίων δημάρχων μέχρι στιγμής είναι:

  • Στα Βορειοδυτικά η Υδρούσα. Το εκλογικό σώμα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έφτασε τους 2732 ψηφοφόρους. Με δεδομένη την τουριστική και οικονομική δυναμική υπάρχει συνεχή αυξητική τάση ψηφοφόρων Αναμένεται πως ο αριθμός της περιοχής θα πλησιάσει αυτή τη φορά τους 3000. Από την Υδρούσα στην προσεχή αναμέτρηση κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου ο σημερινός δήμαρχος Κυριάκος Θωμάς (41 ετών), οικονομολόγος. Έμπειρός (8 χρόνια δήμαρχος) έχει ήδη κάνει συμμαχία με τον πρώην Δήμαρχο Χώρας Άνδρου Δημήτρη Γιαννίση. Ο Κ. Θωμάς μαζί με τους συνεργάτες του συγκροτούν μια πλειοψηφούσα εκλογική δύναμη στην Υδρούσα. Συγχρόνως έχει με συμμαχίες και επιρροή στη Χώρα και στο Κόρθι. Ο Κ. Θωμάς ποντάρει στη θετική παρουσία του ως δήμαρχος Υδρούσας. Επίσης, ποντάρει στο νεαρό της ηλικίας του και στο ήπιο και μετριοπαθές πολιτικό προφίλ του. Κινείται ως ανεξάρτητος, έχει στρατηγική και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με στελέχη σε όλο το νησί.
  • Στο Νότο το Κόρθι. Το εκλογικό σώμα στις τελευταίες εκλογές έφτασε εκεί τους 1770 ψηφοφόρους. Με συνεχή πτωτική τάση στις τελευταίες αναμετρήσεις είναι ο μικρότερος Δήμος. Το γεγονός της αποδυνάμωσης καθρεφτίζεται και στο ότι επί 8 χρόνια δεν μπορεί να συγκροτήσει κάποια υποτυπώδης αντιπολίτευση. Αποτέλεσμα η διοίκηση του Δήμου να μην έχει στοιχειώδη θεσμικό έλεγχο ή κριτική. Από το Κόρθι κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου ο επί 12ετία Δήμαρχός του Γιάννης Γλυνός (55 ετών), μαθηματικός. Ο Γ. Γλυνός έχει συμμαχία στη Χώρα (λόγω και κοινής πολιτικής καταγωγής από την Αριστερά) με τον δημαρχεύοντα, πολυπράγμονα και συγκρουσιακό Νίκο Θεολόγου (πρώην αντιδήμαρχο, πρώην μέλος του Ενιαίου Συνδέσμου, νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου). Λέγεται πως έχει προσεταιριστεί και την ακέφαλη αντιπολιτευτική ομάδα της Υδρούσας. Ποντάρει στην εμπειρία του, αν και πολιτεύτηκε χωρίς αντιπολίτευση. Είναι προσεκτικός στην επικοινωνία. Έχει όμως το μειονέκτημα πως πλαισιώνεται από στελέχη (Ν. Θεολόγου στη Χώρα, Γ. Ρήγας στο Κόρθι) που χαρακτηρίζονται από ακραίες συμπεριφορές.
  • Στο κέντρο του νησιού η Χώρα. Το εκλογικό σώμα στις τελευταίες εκλογές έφτασε τους 3314 ψηφοφόρους στον πρώτο γύρο και στους 2897 στον δεύτερο. Αν και είναι διοικητικό κέντρο του νησιού βιώνει πτωτική τάση των ψηφοφόρων στις τελευταίες αναμετρήσεις. Στην Χώρα υπάρχουν δύο υποψηφιότητες. Η πρώτη είναι του Έπαρχου Άνδρου Γιάννη Μαλταμπέ (ετών 44), δικηγόρου. Ο Γιάννης Μαλταμπές λόγω του ρόλου του είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος σε όλο το νησί. Έμπειρος, πολιτευόμενος στις νομαρχιακές με το ΠΑΣΟΚ, με μετριοπαθές προφίλ και καλή επικοινωνία με τον κόσμο. Η Χώρα είναι η σταθερή πολιτική βάση του. Το ζητούμενο για τον Γ. Μαλταμπέ ήταν και παραμένει η συγκρότηση συνδυασμού σε όλο το νησί. Η δεύτερη υποψηφιότητα στη Χώρα είναι του Δημοτικού Συμβούλου Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη (ετών 47), χειρούργου ορθοπεδικού. Ο Θ. Σουσούδης, εξαιρετικός γιατρός, αποφάσισε να ρισκάρει με τη συγκρότηση συνδυασμού σε όλο το νησί. Ενθουσιώδης, δημιουργικός, παρότι νέος στην πολιτική (εξελέγη το 2006), πέτυχε να προσελκύσει γύρω του πολλά στελέχη από τη Χώρα. Μένει τώρα να αποδειχτεί το πώς θα προχωρήσει στο Βορρά και στο Νότο. Έχει καλή επικοινωνία και σχέση με τον κόσμο.

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο Κυριάκος Θωμάς έχει σημαντική πλειοψηφία στην Υδρούσα, ενώ έχει και ερείσματα στη Χώρα και στο Κόρθι. Ο Γιάννης Γλυνός έχει την πλειοψηφία στο μικρό Κόρθι. Έχει όμως ερείσματα σε Υδρούσα και Χώρα. Ο Γιάννης Μαλταμπές έχει πολιτική αφετηρία τη Χώρα. Όμως έχει να ανταγωνιστεί τον ανερχόμενο Θεοδόση Σουσούδη, που έχει γύρω του ικανό αριθμό στελεχών. Άρα οι ψήφοι της Χώρας διασπώνται. Σε ποιο βαθμό για την ώρα κανείς δεν ξέρει.

Με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές θα κριθούν σε δύο γύρους. Όμως ίσως υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να φτάσουμε ίσως σε δύο συνδυασμούς με πιθανή διχοτόμηση των ψήφων της Χώρας. Αν γίνουν συμμαχίες πριν τις εκλογές θα έχουμε μια ουσιαστικότερη σύγκλιση. Διαφορετικά θα γίνουν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου και θα είναι ευκαιριακές και εξ ανάγκης. Από αυτή την άποψη καλό θα είναι οι υποψήφιοι να χαράξουν μια στρατηγική συγκλίσεων από τώρα.

Αυτά είναι τα αριθμητικά δεδομένα για την ώρα. Επί της ουσίας (το τι πρεσβεύουν οι υποψήφιοι, το τι έργο έχουν κάνει και τι δεν έκαναν) η στήλη θα ασχοληθεί επισταμένως στο επόμενο φύλλο. Και εκεί να είστε σίγουροι πως στην κριτική μας θα είμαστε όπως πάντα πολύ συγκεκριμένοι…

Ψηφίσαντες στις Δημοτικές Εκλογές

1998 2002 2006
Άνδρος Α’ Γύρος 4011 3874 3314
Β’ Γύρος 3386 3389 2897
Υδρούσα Α’ Γύρος 2646 2651 2732
Β’ Γύρος 2578
Κόρθι Α’ Γύρος 2144 2022 1770
Σύνολο Α’ Γύρος 8801 8547 7816
Β’ Γύρος 8176 7989 7399

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.