«Επιστολές στην «Α»

Η Άνδρος είχε αρκετούς πολιτικούς. Κάποιοι από αυτούς την αγάπησαν. Έτρεξαν και μόχθησαν γι’ αυτήν. Έγραψαν σελίδες στη μικρή καθημερινή ιστορία της και προσπάθησαν να αλλάξουν τη μοίρα της. Κάποιοι άλλοι απλώς ξεκίνησαν από αυτή. Έκαναν καριέρα στο νησί και μερικοί και στην Ελλάδα, αλλά ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτή. Μόνο τις ψήφους και τον θαυμασμό επεδίωκαν να «εισπράξουν» αντιμετωπίζοντας το νησί και τους κατοίκους «αφ υψηλού»!

Την έχει αυτή την κούφια έπαρση η Άνδρος. Είναι μια επαρχιώτικη έπαρση που δεν έχει καμία σχέση με τους κοσμοπολίτες που θέλουν μερικοί να παραστήσουν. Κοσμοπολίτες π.χ. είναι οι Γουλανδρήδες, που γυρίζοντας χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα μουσεία, διεθνείς εκθέσεις, μεγάλα αθλητικά κέντρα, προσπαθώντας να μεγαλώσουν το νησί τους…

Ας μην απαξιώνουμε, λοιπόν, την πολιτική και τους πολιτικούς στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε. Και για την Ιστορία ας θυμηθούμε μερικές πολιτικές προσωπικότητες που έκαναν έργο και ξόδεψαν ακόμα και δικά τους χρήματα… Τι να πει κανείς για τον Θεόφιλο Καϊρη και την επαναστατική κληρονομιά του; Ή, τι να πει κανείς για τον Νικόλαο ή τον Σταμάτη Εμπειρίκο, δημάρχους Άνδρου στις αρχές του 20ου αιώνα, που προσέφεραν με δικά τους έξοδα γυμνάσιο, γυμναστήριο, ύδρευση, δημαρχείο; Τι να πει για τους άλλους Εμπειρίκους που παρακινούμενοι από αυτόν προσέφεραν γηροκομείο και νοσοκομείο; Κι ακόμα τι να πει κανείς για το δήμαρχο Μιχάλη Πολέμη που έφτιαξε με δικά του έξοδα πλακοστρώσεις, δρόμους κλπ.

Με θετικό πρόσημο

Αυτά συνέβαιναν παλαιότερα. Αλλά και στους νεότερους υπάρχουν πολιτικοί με θετικό πρόσημο. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο. Ο πρώτος, έχει αποσυρθεί, είναι ο πρώην Έπαρχος Άνδρου Λουκάς Καραδήμος. Ο Καραδήμος νοιάστηκε για την Άνδρο και διάνοιξε το δρόμο Βουρκωτής-Άρνης-Μπατσίου ενοποιώντας το νησί, είναι έργο δικό του οι διανοίξεις δρόμων και ασφαλτοστρώσεις στα Γαυριοχώρια , η κατασκευή του κτηρίου του Τεχνικού Λυκείου Ανδρου, η Α΄ Φάση του αλιευτικού καταφυγίου του Κορθίου, οι διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις στο Ζαγανιάρη, Κοχύλου, Φάλλικα, Πέρα Χωριά καθώς και η δεύτερη είσοδος  Α   προβάτου Βουρκωτής Αρνης. Ακόμα, έφερε στο προσκήνιο τον πεζοπορικό τουρισμό και τα πέτρινα μονοπάτια όλης της Άνδρου. Ο δεύτερος, κι αυτός δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή, είναι ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Γιαννίσης. Η περίπτωση του Δ. Γιαννίση είναι ενδεικτική του τι μπορεί να κάνει η θέληση. Στη μία και μοναδική θητεία του, ο Γιαννίσης, πέτυχε, αντλώντας δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, να ολοκληρώσει σε έξι μήνες ένα από τα πλέον σύγχρονα αθλητικά στάδια στο Αιγαίο. Πήρε πρωτοβουλία για αγορά ενός από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Χώρας, του κτιρίου Βούλγαρη, στο κέντρο της πόλης (με 7 στρ.γης). Μέσα σε έξι μήνες βρήκε χρηματόδοτηση και το αγόρασε. Σήμερα το εντυπωσιακό κτίριο προορίζεται να στεγάσει το νέο δημαρχείο. Κι ακόμα σε 18 μήνες ολοκλήρωσε 22 μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Άνδρου. Ανάμεσα τους και η πολύπαθη και μετά 11ετία υλοποιούμενη κακήν κακώς (με τον τρόπο που γίνεται) για υπογειοποίηση των δικτύων της πόλης. Τέλος σε ένα χρόνο βρήκε χρήματα και χωροθέτησε βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων της Χώρας.

Με αρνητικό πρόσημο

Ανάμεσα στους σημερινούς πολιτικούς κορυφαίος με αρνητικό πρόσημο ο δημαρχεύων επί 8ετία στη Χώρα Μυτιληνιός γιατρός Νίκος Καπετάν-Θεολόγου. Το μεγάλο «έργο» του: Η ανατροπή του Γιαννίση. Όπλο του η σταλινική προπαγάνδα. Αλλά και η αδυναμία του Γιαννίση να απαντήσει στην εκτόξευση απίθανων υπαινιγμών και αστήρικτων χαρακτηρισμών. Ο Θεολόγου, χωρίς πραγματικά στοιχεία, κατηγόρησε πολιτικά τον Γιαννίση για κακοδιοίκηση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Δεν τον πτόησαν οι ορκωτοί λογιστές που διαπίστωσαν πως με το διπλογραφικό σύστημα (που πρώτος εφάρμοσε στην Άνδρο ο Γιαννίσης) δεν ήταν δυνατό να γίνουν ατασθαλίες. Δεν τον σταμάτησαν οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ελεγκτών που δεν βρήκαν καμία «λοβιτούρα».

Και μόλις κέρδισε την εξουσία ο ίδιος το πρώτο που έκανε ήταν η κατάργηση του σύγχρονου διπλογραφικού συστήματος (!) γυρίζοντας την Άνδρο πολλά χρόνια πίσω. Με ότι αυτό συνεπαγόταν σε επίπεδο διοίκησης και διαφάνειας! Επιπλέον χωρίς λόγο σταμάτησε επί 8ετία (2002-2010) τα έργα για τον βιολογικό καθαρισμό οδηγώντας τον Νειμποριό στο σημερινό χάλι. Και ακόμα οδήγησε επί 6ετία (2004-2010) σε πλήρη αδιέξοδο την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο νησί με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη κατάντια στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφυλα…

Ο Νίκος Καπετάν-Θεολόγου δεν είναι άνθρωπος του προσκηνίου. Επί 8ετία έκανε παρασκηνιακά όλο το πολιτικό παιχνίδι υπό τον συντηρητικό και αδρανή Μ. Βάμβουκα. Τώρα επιχειρεί το “come back” μανουβράροντας το παρασκήνιο υπό τον «προοδευτικό» και τοπικιστή Γ. Γλυνό. Πολιτικός …παντός καιρού! Ή, για να το πούμε ναυτικά όπως ο Ελύτης: «Με σημαία ευκαιρίας»! Για κάτι τέτοιους έγραφε ο Θεσσαλονικιός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Οι μεν της περιστάσεως/ οι δε της καταστάσεως/ μονάχα οι προθέσεις διαφέρουν»…

Όμως, η Άνδρος δεν είναι μόνο «ρουσφέτια, φάρες, αλισβερίσι, σόγια» όπως με επιθετική άγνοια δήλωνε νέα πολιτευόμενη (που μετέτρεψε τη νεότητα σε πολιτική ταυτότητα). Η μεγέθυνση του εκλογικού σώματος αλλάζει το παγιωμένο σκηνικό. Μια πρώτη ένδειξη έχουμε από τις προτιμήσεις των νέων στις ιστοσελίδες της Άνδρου. «Ήρθε η στιγμή της πλερωμής» όπως γράφει κι ο Γιώργος Σεφέρης. «Καιρός του σπείρειν καιρός του θερίζειν»…

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.