Στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 16.6.2010, όπου παρέστη ο Έπαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Μαλταμπές  εντάχθηκαν, αφού είχαν προηγηθεί συνεχείς παρεμβάσεις του Επαρχου (στο Νομάρχη, τον Περιφερειάρχη και τoν Προϊστάμενο της  Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής), στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 το υπόλοιπο πληρωμής των μεγάλων έργων που εκτελούνται στο νησί, η μελέτη εξεύρεσης χώρων ΧΥΤΑ νήσου Άνδρου καθώς και η μελέτη επέκτασης του νέου Δημοτικού Σχολείου Χώρας. Επίσης αποφασίσθηκε να συμπεριληφθεί όλη η Άνδρος στον Άξονα 10 του  Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007- 2013 και όχι μόνο οι ορεινές περιοχές του Δήμου Κορθίου όπως ήταν η πρόταση από την ΤΕΔΚ.

Συγκεκριμένα στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2007 – 2013) εντάχθηκε η αποπληρωμή ή η συνέχιση των παρακάτω έργων που εκτελούνται στο νησί:

Αλιευτικό Καταφύγιο Χώρας Άνδρου Π/Υ 1.800.000€

Τουριστικό Καταφύγιο Μπατσίου Άνδρου Π/Υ 600.000€

Νέα σύνδεση λιμένα Γαυρίου Άνδρου με επαρχιακό οδικό δίκτυο Π/Υ 1.500.000€

Πρότυπο κέντρο – εργαστήριο περιβαλλοντικών και ενεργειακών εφαρμογών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άνδρο Π/Υ 2.500.000€

Δημιουργία Οικομουσείου Διποταμάτων στην Άνδρο Π/Υ 1.500.000€

Συμπληρωματικά έργα αποχέτευσης Δ. Κορθίου Άνδρου Π/Υ 1.000.000€

Δίκτυα αποχέτευσης Καππαριάς & Συνετίου Άνδρου Π/Υ 500.000€

Βελτίωση οδού Αϊπάτια – Κόρθι Άνδρου Π/Υ 1.254.627€

Αλιευτικό Καταφύγιο Κορθίου Άνδρου Π/Υ 1.732.936€

καθώς και οι κατωτέρω μελέτες που εντάσσονται στη χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης έργων ΕΣΠΑ :

Μελέτη Επέκτασης Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου Π/Υ 160.000€ (μάλιστα για να επιτευχθεί, μειώθηκε ο προϋπολογισμός των μελετών ΧΥΤΑ 4 μικρών νησιών)

Μελέτη ΧΥΤΑ Άνδρου Π/Υ 350.000€

Επίσης η Άνδρος ύστερα από πρόταση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής μετά από πορίσματα μελέτης που εκπονήθηκε από τον Τεχνικό Σύμβολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου   και πλήρη στήριξη του κ. Ιωάννη Μαλταμπέ και του Νομάρχη κ. Δ. Μπάιλας θα συμμετέχει στον Άξονα 10 «Χωρική Συνοχή και Συνεργασία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007- 2013, όπου  θα περιλαμβάνονται όλα τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους και από τα μεγάλα νησιά η Άνδρος η Τήνος και η Πάτμος, ενώ η αρχική πρόταση της ΤΕΔΚ ήταν τα νησιά μέχρι 3100 κατοίκους και οι ορεινές περιοχές των Δήμων Κορθίου, Δρυμαλίας και Εξωμβούργου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε γνωστό ότι πρόσφατα εκχωρήθηκε στην Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ποσό 40εκ. € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 που θα διατεθεί για έργα παραγωγής, συλλογής, επεξεργασίας, και αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής πόσιμου ύδατος, ενώ σύντομα θα δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση ώστε να υποβληθούν προτάσεις έργων για αξιοποίηση και ένταξη στο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι για μία ακόμα φορά διεκδικώντας, πετύχαμε τα ευνοϊκότερα για το νησί μας. Όσον αφορά στα μεγάλα έργα εξασφαλίσαμε νέα χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους. Εντάξαμε δύο νέες μελέτες για σημαντικά έργα υποδομής όπως το ύψιστης σημασίας έργο «ΧΥΤΑ Άνδρου» και το επίσης σπουδαίο στον τομέα της εκπαίδευσης «Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου». Τέλος κερδίσαμε την ένταξη ολόκληρης της Άνδρου στον Άξονα 10 που αφορά στα μικρά νησιά και στις περιοχές με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.

Για όλα τα ανωτέρω ευχαριστούμε θερμά το νέο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλη Μπρακουμάτσο για τη στήριξη των προτάσεών μας και το Νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα που εδώ και οχτώ χρόνια με προσωπικό ενδιαφέρον παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων της Άνδρου, που επί θητείας του ξεκίνησαν και παρεμβαίνει δραστικά και άμεσα σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.