Του Αυγουστή Μπάλκα

Έτος εκλογών είναι η φετινή χρονιά για την αυτοδιοίκηση, με παράλληλη αναδιάρθρωση στη δομή της, τον Καλλικράτη.  Συγχρόνως όμως είναι ένα έτος μεγάλου προβληματισμού για την πορεία του τόπου.

Πλήθος υποψηφίων πρώτου ή δεύτερου βαθμού συνωστίζονται για να αποκτήσουν τον επιθυμητό τίτλο.  Σε παλαιότερες εποχές το λεγόμενο «χρίσμα» έγερνε την πλάστιγγα. Προωθείτο έτσι ο κομματικά εκλεκτός, μα όχι και ο καλλίτερος, όπως συμβαίνει να έχει αποδειχθεί στην πράξη.  Σήμερα όμως, σε εποχή πολιτικής κατάρρευσης, με τους πολίτες να γυρίζουν εκ των πραγμάτων «την πλάτη» στα πολιτικά κόμματα, θεωρώντας τα υπεύθυνα για την σημερινή κατάσταση, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ένα «χρίσμα»;

Παρά ταύτα, παρά δηλαδή τις όποιες δυσκολίες και παρά την μεγάλη δυσπιστία στις εμφανιζόμενες προθέσεις, είναι ύψιστη η ανάγκη να επιλεγεί στις επόμενες εκλογές ο καλλίτερος για τον τόπο μας. Αλλά, με ποιο τρόπο;  Ποια τα κριτήρια επιλογής;

Πρέπει καταρχήν να αναφέρουμε την εκτίμηση ότι λόγω αλλαγής δομής της αυτοδιοίκησης και της επιχειρούμενης συγκέντρωσης σε μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες, είναι αναμενόμενο πως θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα και ποικίλα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν το δυνατόν συντομότερα. Είναι έτσι λογικό να θεωρείται καταρχήν καλλίτερος και ικανότερος αυτός που έχει ήδη δοκιμασθεί στην πράξη και έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο στην όποια προηγούμενη κοινωνική θέση κατείχε.  Αυτός που έχει έμπρακτα αποδείξει πως προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας από τα προσωπικά οφέλη.  Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει παράλληλα και τα στελέχη του συνδυασμού του, που θα αναλάβουν ευθύνες στη διοίκηση των 3 διακριτών περιοχών του νησιού μας, των παλαιών δηλαδή δήμων, να είναι και αυτά άτομα ανάλογης επιλογής, προσόντων και εμπειρίας. Δεν θα πρέπει δηλαδή να περιλαμβάνονται στον προς επιλογή συνδυασμό άτομα που με οποιοδήποτε τρόπο, με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους, πλήγωσαν τους πολίτες, ώστε να δημιουργούν με την παρουσία τους πρόβλημα τόσο στον υποψήφιο, αρεστό ίσως, υπερ-δήμαρχο όσο και στους ψηφοφόρους  Άλλωστε και οι κομματικοί σχηματισμοί βρίσκονται σήμερα στην ανάγκη της κάποιας αυτοκάθαρσης.

Συμβαίνει ενδεχόμενα να υπάρχουν άτομα που απέδειξαν ότι από την θέση που εκλέχτηκαν ουδόλως ή ελάχιστα σεβάστηκαν την κοινωνία, αφού το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην προώθηση προσωπικών συμφερόντων.  Άλλοι πάλι από δίψα εξουσίας δεν δίσταζαν να μεταβάλουν κάθε φορά τις πολιτικές τους κοσμοθεωρίες, αποδεικνύοντας περίτρανα ένα υπάρχον έλλειμμα σοβαρότητας….  Σήμερα εκτιμούμε πως υπάρχουν κακές εμπειρίες από την παρουσία ατόμων σε ρόλο γενικού διαχειριστή των πάντων, χωρίς παρά ταύτα να έχει προσφερθεί ουσιαστικό έργο στην κοινωνία. Στους έντονους αυτούς προβληματισμούς βρήκαμε απόλυτη ταύτιση με τις γενικότερες απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα των εκλογών Καλλικράτη από δημοσιογράφο της Καθημερινής τον Μάιο.

Συγκεκριμένα ο κορυφαίος και έγκριτος σχολιαστής ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι γενική η εικόνα ότι οι περισσότεροι από όσους διαχειρίζονται την καθημερινότητά μας χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια, στην καλλίτερη των περιπτώσεων. Πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονται για προώθηση προσωπικών συμφερόντων, ίσως μάλιστα κατά αποκλειστικότητα.»

Και συνέχιζε προσθέτοντας:

«Δεν πρέπει τη φορά αυτή να ψηφίσουμε με κομματικά κριτήρια και μόνο, επιλέγοντας τους κομματικούς και επικοινωνιακούς, αλλά αξιολογώντας την ποιότητα, την ικανότητα και το παρελθόν ενός εκάστου υποψηφίου στην παραγωγή κοινωνικού έργου».

Γι αυτό είναι αναγκαίο, όπως τόνιζε ο σχολιαστής, ο κάθε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές να απαντήσει στα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα:

–         Αν έχει σχετική εμπειρία και ποια στην διαχείριση των κοινών. –         Ποια ζωτικά μεγάλα ή έστω μικρότερα προβλήματα του τόπου και της καθημερινότητάς μας έχει επιλύσει από προηγούμενη θητεία του αυτοδιοικητικά ή σε όποια άλλη παρεμφερή θέση έχει υπηρετήσει.

–         Ποιες αποδεδειγμένα οι προσπάθειες που κατέβαλε, ποιες οι επιτυχίες και ποιες οι αποτυχίες του, αναφέροντας και τους λόγους της αποτυχίας.

Θα πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να αποκλεισθούν τα παράσιτα  και οι ανεμόμυλοι. Να αποκλεισθούν όσοι εκλαμβάνουν την εξουσία ως αυτοσκοπό.  Να αποκλεισθούν τα άτομα εκείνα που πιθανόν να απέδειξαν ότι μετατρέπουν το όποιο λειτούργημα τούς εμπιστεύεται η κοινωνία σε μέσον για την εξυπηρέτηση και προώθηση των προσωπικών τους συμφερόντων.

Αναφορικά με τον τόπο μας είμαστε μια μικρή σχετικά κοινωνία και γνωρίζουμε όλοι το ποιόν και τα κριτήρια του πολιτεύεσθαι ενός εκάστου.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή η Άνδρος χρειάζεται λόγια σταράτα και όχι φούσκες επικοινωνιακές, χρειάζεται άτομα συνεργάσιμα που έχουν αποδείξει ότι εμφορούνται από αφοσίωση στην κοινωνία, άτομα με όρεξη για δημιουργία και κοινωνική προσφορά, άτομα χωρίς αλαζονικές αγκυλώσεις, που θέτουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

Ο τόπος μας πρέπει να αλλάξει μορφή με τη βοήθεια των άριστων!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.