«Από του ιστίου εις τον ατμόν»: έρευνα και μελέτη για την επανέκθεση του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου

Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου (έτος ίδρυσης 1972) οφείλεται σε χορηγίες μελών της εφοπλιστικής κοινότητας του νησιού και σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Δήμου Άνδρου. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται στολές, όργανα ναυσιπλοΐας, ναυτολόγια, logbooks, υλικό γραφείου S.G.Embiricos, χειρόγραφα ναυτικής εκπαίδευσης, πορτρέτα και μοντέλα πλοίων.

Το μουσείο αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα, κυρίως μετά τον εμπλουτισμό της συλλογής του και τον εκσυγχρονισμό των μέσων του, για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες παιδιών αλλά και τα παιδιά επισκέπτες του (ξένοι τουρίστες ή ομογενείς Ανδριώτες, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες). Ωστόσο, η λειτουργία του μόνον κατά τη θερινή περίοδο δεν του επιτρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο ως προς τη διαφύλαξη και προβολή της ναυτικής παράδοσης του νησιού, όσο και ως προς την αξιοποίησή της στην τουριστική ανάπτυξη αυτού.

Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για την επανέκθεση του Μουσείου, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές απαιτήσεις, και μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής δράσης για παιδιά 8-12 ετών. Η μελέτη φέρει τον τίτλο εργασίας  «Εν Άνδρω, τω 1882. Από του ιστίου εις τον ατμόν»: Ενδυνάμωση της τοπικής ταυτότητας με εκπαιδευτικές δράσεις στο Ναυτικό Μουσείο Άνδρου και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου. Στόχος της μελέτης είναι να συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της ιστορικής τοπικής μνήμης ενός από τους σημαντικότερους ναυτότοπους της χώρας, με διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακή κοινότητα, με αναμενόμενα σοβαρά αποτελέσματα τόσο στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το ναυτικό επάγγελμα, όσο και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνδρομή των ντόπιων κατοίκων αλλά και των Ανδριωτών που ζουν εκτός νησιού θα ήταν βαρύνουσα για το εγχείρημα με πληροφόρηση σχετική με τη ναυτική ιστορία της Άνδρου (φωτογραφίες, επιστολές, καρτ-ποστάλ, έγγραφα από οικογενειακά αρχεία μέσω αντιγράφων, ναυτικά κειμήλια, προφορικές συνεντεύξεις κ.λπ.), τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου για τους Ανδριώτες ναυτικούς αλλά και τεχνικού τύπου πληροφόρηση που αφορά τη ναυτική τέχνη διαχρονικά.   Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της υπάρχουσας συλλογής του μουσείου και να διαθέσουν σχετικές πληροφορίες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τις υπεύθυνες του έργου: Ελένη Μπενέκη, ιστορικό, υποψήφια δρ. Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου, τηλ. 6974749291, e-mail:benekiE@piraeusbank.gr Δρ. Νατάσα Φιλιππουπολίτη, μουσειολόγο, Λέκτορα μουσειακής εκπαίδευσης, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, τηλ. 6979070560, e-mail: afilipp@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.