Φόρος τιμής στην προσπάθεια, τα εγκαίνια του σπηλαίου «Φόρος» στο Αλαδινού

«…στην ζωή, όλοι πρέπει να θέτουν στόχους, τους οποίους να κυνηγούν με υπομονή και επιμονή. Είτε σε προσωπικό, είτε σε Συλλογικό επίπεδο. Ζωή δίχως στόχους δεν έχει μέλλον. Σήμερα τα πράγματα στον τόπο μας διαρκώς μεταβάλλονται. Την εποχή των Δήμων και Κοινοτήτων διαδέχτηκε ο Καποδίστριας και τον Καποδίστρια ο Καλλικράτης. Όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στα κοινά. Όμως οι απαιτήσεις είναι πολλές. Για τον λόγο αυτό κάνετε την υπέρβαση και ασχοληθείτε περισσότερο με τα κοινά, όχι ασκώντας στείρα κριτική αλλά κάνοντας εποικοδομητικό διάλογο και πράξεις. Πλαισιώσετε τους Συλλόγους. Αγαπήσετε τους Συλλόγους. Μόνο καλά πράγματα προσφέρουν στην κοινωνία και στον τόπο. Και εσείς που θέτετε υποψηφιότητα για τον Δήμο, βοηθήστε τους Συλλόγους, τους έχετε ανάγκη. Μην τους βλέπετε ανταγωνιστικά, αυτοί γνωρίζουν με λεπτομέρειες τα προβλήματα της περιοχής τους».

Έτσι έκλεισε την ομιλία του ο Γιάννης Πιπεργιάς και ουσιαστικά «συνόψισε» την εφαλτήριο δύναμη, την αντοχή, αλλά και την προσπάθεια τόσων χρόνων του συλλόγου Αλαδινού να φέρει εις πέρας την επισκεψιμότητα του σπηλαίου του «Φόρου». Τα εγκαίνια του σπηλαίου πραγματοποιήθηκαν την  Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010, παρόντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου-Άνδρου κ. κ.  Δωροθέου Β΄, του επάρχου Άνδρου  Ιωάννη Μαλταμπέ, του δημάρχου Άνδρου Εμμανουήλ Βάμβουκα, του δημάρχου Κορθίου Ιωάννη Γλυνού, τoυ αντιδημάρχου Άνδρου Ανδρέα Τηνιακού (μέλους του Συλλόγου), του αντιδημάρχου Κορθίου Ιωάννη Ρήγα, του προέδρου του Δ. Σ. Δήμου Άνδρου  Νικολάου Καπετάν-Θεολόγου, του δημοτικού συμβούλου Θεοδόση Σουσούδη, προέδρων συλλόγων και σωματείων, δ/ντές υπηρεσιών και πλήθους Ανδριωτών και επισκεπτών.

Πραγματοποιήθηκε αγιασμός χοροστατούντος  του Μητροπολίτη κ.κ.  Δωρόθεου ΄Β, παρουσία του πατρός Κυπριανού Χειμώνα, του πατρός Ιάκωβου Στεφάνου (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου) και άλλων ιερωμένων.  Στη συνέχεια ακολούθησαν  ομιλίες,  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη ο οποίος αναφερόμενος στο Σπήλαιο, το απεκάλεσε «θαύμα της φύσης»,  του προέδρου του Συλλόγου Αλαδινού  Ιωάννη Πιπεργιά,  ο οποίος αφού υποδέχτηκε τους επισκέπτες, έκανε ιστορική αναδρομή της αξιοποίησης του σπηλαίου. Επίσης  ο Σύλλογος βράβευσε  δύο μέλη του, την κ. Ζαφειρούλα Γαλανού και τον κ. Ανδρέα Τηνιακό, για την προσφορά τους και δώρισε το βιβλίο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης «Το Σπήλαιο του Αλαδινού», στους επισήμους.   Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο έπαρχος Άνδρου, όπου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συλλόγου Αλαδινού, ο οποίος με υπομονή και συνέπεια προσπάθησε επί 15 χρόνια για το τελικό αποτέλεσμα. Ακολούθησε ο Δήμαρχος Άνδρου, που μετά το σύντομο χαιρετισμό του, προανήγγειλε  την κατασκευή δρόμου για το Σπήλαιο.

Στο μεταξύ σε σύντομο μήνυμά του ο π. έπαρχος και νυν υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Π. Ρήγας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ήδη το σπήλαιο του «Φόρου» αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού και ποιοτικό  συστατικό του τουριστικού μας προϊόντος. Η πολιτεία – κράτος και αυτοδιοίκηση – παρά τις αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν τη  δράση της εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον  της και το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε. Είναι βέβαιο ότι η  επισκεψιμότητα στο χωριό θα αυξηθεί και το σπήλαιο θα αποτελεί στο μέλλον έναν πιο δυνατό πόλο έλξης για τ’ Αλαδινού.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι στη διάθεσή σας για να στηρίξω κάθε πρωτοβουλία και πρόταση που θα μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο ανάπτυξης που αφορά στο νησί της Άνδρου.»

Ακολούθησε κοπή της κορδέλας από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄, τον έπαρχο Άνδρου Ιωάννη Μαλταμπέ, τον Δήμαρχο Άνδρου Μανώλη Βάμβουκα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αλαδινού Ιωάννη Πιπεργιά. Κατόπιν όλοι μαζί επισκέφτηκαν το Σπήλαιο και έγινε ενημέρωση – ξενάγηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αφού ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Σπήλαιο όλοι οι επισκέπτες μετέβησαν στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Ευσταθίου, δίπλα στο πανέμορφο γεφύρι του Αλαδινού, όπου τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεου ΄Β. Μετά το πέρας του εσπερινού,  ακολούθησε κέρασμα από τα μέλη του Συλλόγου, δίπλα στο φωτισμένο πανέμορφο γεφύρι.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις των εγκαινίων λειτουργίας του Σπηλαίου «Φόρος», όπου με την παρουσία τους αναγνώρισαν τους κόπους τόσων ετών, και ήταν κοντά σε αυτή την όμορφη και τόσο σημαντική ημέρα του χωριού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.