Στο φύλλο Οκτωβρίου 2010 με ιδιαίτερη έκπληξη και λύπη διάβασα επιστολή της κ. Φωτεινής Ραΐση συμβούλου Δ.Δ. Αποικίων στην οποία κακοποιείται βάναυσα η αλήθεια και προσβάλλεται η τιμή και η υπόληψη μου.

Η επιστολή αναφέρεται εκτός των άλλων σε «εξυπηρέτηση γνωστού ιδιώτη». O ιδιώτης λέγεται Φαίδων Βασιλειάδης και είναι ο γράφων την επιστολή. Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχθηκε για το άτομο μου αυτή η φράση η οποία είναι και παρεξηγήσιμη. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ η κ. Φ. Ραΐση προβαίνει ευθαρσώς σε καταγγελίες, δεν με κατονομάζει με το ίδιο θάρρος εμένα, που είμαι ο άμεσα εμπλεκόμενος. Η ανώνυμη και αόριστη αναφορά σε κάποιον και ειδικά σε περιπτώσεις καταγγελιών δεν προστατεύει τον καταγγέλλοντα όταν αδικείται ο ανώνυμος καταγγελλόμενος.   ανώνυμα και αόριστα. Ο εντυπωσιακός τίτλος της επιστολής «Καταστροφική παρέμβαση σε παλιό πεζόδρομο των Αποικίων» είναι ψευδής και σκόπιμα παραπλανητικός. Με τη δημοσίευση δε, κάποιων φωτογραφιών γίνεται προσπάθεια να «αποδειχθούν» τα γραφόμενα, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, προκαλώντας μόνο γέλια σε όσους γνωρίζουν καλά την περιοχή. Θα ήθελα να απαντήσω αναλυτικά στις καταγγελίες της κ.Ραΐση.

1.Καταγγέλει ότι: διερχόμενη έξω από την οικία Θεοχάρη Ραΐση παρατήρησε με έκπληξη ότι είχε πρόσφατα τσιμεντωθεί σημαντικό τμήμα από το παλιό παραδοσιακό καλντερίμι.

Απάντηση: Τα σκαλιά έξω από την οικία Θεοχάρη Ραΐση και μέχρι και την είσοδο  πάνω από τριάντα χρόνια. Τα σκαλιά των Αποικίων – συμπεριλαμβανομένων και των ευρισκομένων έξω από το σπίτι της κ. Φ.Ρ. – έχουν τσιμεντοστρωθεί επί προεδρίας αειμνήστου Πέτρου Χέλμη. της ιδιοκτησίας μου είναι τσιμεντοστρωμένα Παραθέτω τις φωτογραφίες 1, 2, 3 & 4 προς επιβεβαίωση των γραφομένων μου. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από την ίδια οπτική γωνιά, πριν και μετά την “καταστροφική – κατά την κ. Ραΐση – παρέμβαση στο παραδοσιακό καλντερίμι έξω από την οικία Θεοχάρη Ραΐση”. Αναρωτιέμαι αν η κ. Ραΐση, ζει πράγματι στα Αποίκια και αν είχε περάσει ξανά από το δρόμο αυτό, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν γνώριζε; δεν θυμάται; ή «ξεχνά» ότι το κομμάτι αυτό του δρόμου ήταν ήδη τσιμεντοστρωμένα σκαλιά; Εκτός και αν η κ. Ραΐση δεν γνωρίζει τι είναι και πώς είναι ένα καλντερίμι. ορισμός του καλντεριμιού από το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη: καλντερίμι: (το) (λαϊκ.) λιθόστρωτος δρόμος, συνήθως στενός με ακανόνιστες στο σχήμα και τη μορφή πέτρες. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιος και ειδικά αυτός που ασχολείται με τα κοινά, να χρησιμοποιεί λέξεις που δεν γνωρίζει την έννοια τους ειδικά όταν προβαίνει σε καταγγελίες.

2. α. Καταγγέλει ότι: ήταν ένα από τα ελάχιστα καλοδιατηρημένα τμήματα των ιστορικών μας πεζοδρόμων. Απάντηση: Το κομμάτι του δρόμου, από την είσοδο της ιδιοκτησίας μου και μετά, το οποίο δεν ήταν τσιμεντοστρωμένο, εξακολουθεί να είναι παραδοσιακός πεζόδρομος γιατί εκεί δεν έγινε κ α μ ί α  τσιμεντόστρωση. Το αποδεικνύει άλλωστε – για όσους γνωρίζουν την περιοχή – η δεύτερη από τις δημοσιευόμενες φωτογραφίες της κ. Ραΐση!! Η δε πρώτη φωτογραφία της επιστολογράφου, δείχνει την είσοδο της ιδιοκτησίας μου, όπου «τελειώνει» η από πολλών ετών τσιμεντοστρωμένη οδός και ακολούθως συνεχίζει το παραδοσιακό κομμάτι. Εδώ θα πρέπει να καταγγείλω κι εγώ με τη σειρά μου, ότι εν απουσία μου και φυσικά χωρίς την άδεια μου, αφαιρέθηκε το προσωρινό συρματόπλεγμα που φράζει την είσοδο μου στο κέντρο και αριστερά της φωτογραφίας. (Εξεπλάγην πραγματικά, όταν είδα στη φωτογραφία την ιδιοκτησία μου ανοικτή ως ξέφραγο αμπέλι) Βγάζοντας λοιπόν τα συρματοπλέγματα ο «σκηνοθέτης-φωτογράφος» δημιουργεί λανθασμένη εντύπωση στον αναγνώστη δείχνοντας «μπόλικο» τσιμέντο, το οποίο όμως είναι μέσα στην ιδιοκτησία μου!

Το παραδοσιακό αυτό κομμάτι, (μήκους περίπου πενήντα μέτρων) από την είσοδο της οικίας μου και μετά, μέχρι το παλιό γεφύρι, κάθε άνοιξη, το φροντίζω εγώ, με προσωπική μου εργασία ή βάζοντας εργάτες με δικά μου πάντα έξοδα,  καθαρίζοντας το με κόψιμο χόρτων και σκούπισμα, με απομάκρυνση κλαδιών και τόνων δρυόφυλλων και αποτέφρωση τους – εντός του κτήματος μου – τον χειμώνα. Το γεγονός αυτό βέβαια το αγνοεί η κ. Φ. Ραΐση, παρόλο που είναι σύμβουλος του Τ.Σ. Αποικίων, χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί πώς καθαρίζεται από μόνο του αυτό το κομμάτι του δρόμου και έτσι αναδεικνύεται η ομορφιά του. Πώς θα μπορούσα λοιπόν, από τη μια να το έχω «υιοθετήσει», να το «προσέχω» κι από την άλλη να το καταστρέφω; β. Καταγγέλλει ότι: ο ίδιος ο πρόεδρος του Δ.Δ. είχε δώσει τη σχετική άδεια προκειμένου να εξυπηρετήσει γνωστό ιδιώτη για να διέρχεται με το αυτοκίνητο του από το παλιό καλντερίμι (!!) προς την οικία του, και όλα αυτά ερήμην της. Απάντηση: Ο τσιμεντοστρωμένος από τριακονταετίας δρόμος από την είσοδο της ιδιοκτησίας μου και μέχρι το σημείο που συναντά τον δρόμο προς Πατούρια είναι μήκους περίπου πενήντα μέτρων. Τα πρώτα σαράντα  μέτρα μέχρι την είσοδο της ιδιοκτησίας του κ. Θεοχάρη Ραΐση ήταν ήδη τσιμεντένια ράμπα!!! (παραδοσιακή πάντα) η οποία όλα αυτά τα χρόνια ήταν προσβάσιμη σε αυτοκίνητα! Παρατηρήστε τις φωτογραφίες 1,3,  5. Ζήτησα λοιπόν με αίτηση μου (εικόνα Ι) προς τον Δήμο Άνδρου και το Τ.Σ. Αποικίων να μου δοθεί άδεια να διαμορφώσω (με δικά μου έξοδα) τα τελευταία 10 μέτρα τσιμεντένιων σκαλιών έτσι ώστε να μπορούν τα ηλικιωμένα και με ειδικές ανάγκες άτομα της οικογένειας μου να έχουν πρόσβαση στο σπίτι τους. Βλέπετε κινούνται πλέον μόνο με αυτοκίνητο. Πράγματι λοιπόν έλαβα την άδεια από το Τ.Σ. – και όχι προσωπικά από τον κ. Στεφάνου – και με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και συμφώνως των οδηγιών του Τ.Σ. Αποικίων προχώρησα στην μετατροπή αυτή (εικόνα ΙΙ). Η άδεια λοιπόν μου δόθηκε από το συμβούλιο, και απορώ γιατί η κ. Ραΐση δεν το γνώριζε. Άλλωστε θεσμικά, δεν θα μπορούσε από μόνος του ο πρόεδρος του Τ.Σ. να δώσει την άδεια, λες και είναι ο απόλυτος άρχων του χωριού. Αντί λοιπόν η κ. Φ. Ραΐση να «πυροβολεί» τον κ. Ν. Στεφάνου ας «λιθοβολήσει» ευθέως εμένα μια και είμαι ο «υπεύθυνος».

Θα πρέπει εδώ να τονισθεί ότι τα έργα αυτά άρχισαν το Μαΐο και ολοκληρώθηκαν αρχές Ιουνίου. Η κ. Φ. Ραΐση τα επισκέφτηκε τον Οκτώβριο στην προεκλογική περίοδο μάλλον για να κονταροχτυπηθεί με τον αντίπαλο της στα δημοτικά πράγματα. ; Όμως με προεκλογικές κορώνες δεν συνειδητοποιεί ότι θίγει την τιμή και την προσωπικότητα μου, κι ας μη με κατονομάζει.

Έχει συναίσθηση ότι το να χρησιμοποιεί κάποιος αβασάνιστα και επιπόλαια όρους και να δίνει τίτλους, πιθανά να έχει και νομικές συνέπειες; Αντιλαμβάνεται ότι το να καταγγέλλεις κάποιον για ανύπαρκτες παρανομίες αποτελεί συκοφαντία; Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στη πλάτη μου, επιδεικνύοντας όψιμα, στοχευμένη φυσιολατρική και πολιτισμική ευαισθησία, επί ανύπαρκτων θεμάτων. Ελπίζω να συνειδητοποιήσει έστω και αργά το βαρύ ολίσθημα της.

Φαίδων Βασιλειάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.