Στα πλαίσια των 45ων «Δημήτριων» της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Δήμος Φλέσσας από το κέντρο πολιτισμού του δήμου με 65 έργα του από 5 – 18 Οκτωβρίου 2010.

Χαρακτηριστικός  για την δουλειά του καλλιτέχνη ήταν στην προσφώνηση του την ημέρα των εγκαινίων ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και νεολαίας κ. Β. Γάκης: «…τα έργα του Δήμου Φλέσσα αφηγούνται ιστορίες. Τα θέματά του, οι ρεαλιστικές του απεικονίσεις, μικτές τεχνικές, φωτογραφία, ζωγραφική, κατασκευές, εμπλέκονται σε απροσδόκητες συνθέσεις, σε μια συνεχή ανατροπή του αναμενόμενου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φλέσσας εκθέτει καθοδηγώντας τον θεατή σε ένα οδοιπορικό ζωής που το ακολουθεί με συνέπεια και βάζει να συμπράξουν γύρω από τον κύριο άξονα της επαγγελματικής του δραστηριότητας (την αρχιτεκτονική), σχεδόν όλες τις μορφές της εικαστικής αναπαράστασης. Τρεις θεματικές ενότητες αποτελούν την έκθεση που φέρει τον τίτλο «Χώρος-Άνθρωπος-Εργαλείο». Το πρώτο μέρος αναφέρεται στο κτισμένο περιβάλλον της πόλης και σε μια κοινωνία που περνά την όψιμη καταναλωτική της φάση. Το δεύτερο μέρος αναζητά το είδος του ανθρώπου που προκύπτει από το παραπάνω περιβάλλον μιας τυπικής μεγαλούπολης.   Ο «Ανθρωπότυπος» είναι το παγκοσμιοποιημένο μοντέλο, σχηματοποιημένο και αρθρωτό σε προφίλ απεικόνιση, όμως με σαφή στίγματα της πολιτιστικής του προέλευσης. (αναφορά στον Καραγκιόζη)

Το τρίτο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στα απλά εργαλεία – αντικείμενα της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου της πόλης, αντικείμενα φετίχ, σύμβολα γοήτρου και καταξίωσης που αποτελούν και τα πρότυπα της σύγχρονης λαογραφίας σε μια κοινωνία που σχεδιάζει πια περισσότερο επιτηδευμένα σύμβολα και λιγότερο χρηστικά αντικείμενα».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.