Εφ΄όλης της ύλης για την υγεία στην Ανδρο

Η Υγεία στην Άνδρο σήμερα όπως ορίζεται από το κράτος δηλαδή ως Κ.Υ.Α.

Το Κέντρο Υγείας Άνδρου αποτελεί  την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προσφέρει το Ελληνικό  Δημόσιο στο νησί. Είναι δε πολύ σημαντική η προσφορά του και  το τονίζω  προσφορά, διότι πέρα απ΄ότι φαίνεται έξω απ΄ αυτό, όταν το  ζεις από  μέσα, διαπιστώνεις ότι το προσωπικό Ιατρικό και μη, λειτουργεί πέρα από τα κλισέ ωραρίου ή αυστηρού καθηκοντολογίου, με γνώμονα πάντα την αντιμετώπιση των περιστατικών. Το Κέντρο Υγείας Άνδρου αποτελείται από την Βασική του μονάδα,  που εδρεύει στην Χώρα, και  από  τα Περιφερειακά Ιατρεία Γαυρίου, Μπατσίου και Κορθίου. Αποτελεί δε κατά την γνώμη μου, την μεγαλύτερη ελπίδα για Πρωτοβάθμια Φροντίδα σε όλους τους κατοίκους της Άνδρου, φτάνει να αγκαλιαστεί από όλους τους Πολίτες, τον Δήμο, την Περιφέρεια, και τις άλλες Υπηρεσίες. Διότι βεβαίως υπάρχουν κενά και ελλείψεις, που δυστυχώς την περίοδο που διανύουμε ενδεχομένως να αυξηθούν, όμως με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να τα καλύψουμε.

Πόσοι γιατροί υπηρετούν

Οι Ιατροί που υπηρετούν στο Κ.Υ είναι 10 (προβλέπονται 15), Στο Π.Ι Γαυρίου 1, (προβλέπεται 1), στο ΠΙ Μπατσίου 2,( προβλέπονται 2) και στο ΠΙ Κορθίου 1, (προβλέπονται 2)

Τι ειδικότητες

Στο Κ.Υ υπηρετούν, 3 Γεν Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 Παιδίατρος ( προβλέπονται 2),1 Καρδιολόγος, 1 Ορθοπεδικός, 1 Οδοντίατρος και 3 Αγροτ. Ιατροί (προβλέπονται 5). Επίσης μας λείπουν, ενώ προβλέπονται, 1 Χειρουργικής, 1 Βιοπαθολογίας ( Υπάρχει διαδικασία προκήρυξης για πρόσληψη) και 1 Μαιευτικής. Στα ΠΙ δεν προβλέπονται Ιατροί ειδικότητας.

Τι δυνατότητες υπάρχουν για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών;

Στην Υπηρεσία του Κ.Υ Άνδρου πέραν των Ιατρών, που είναι ο πυλώνας του οικοδομήματος, υπηρετούν και πολλές άλλες ειδικότητες, που είναι απαραίτητες για την ομαλή του λειτουργία, όπως το Διοικητικό Προσωπικό, το Νοσηλευτικό Προσωπικό, η Κοινωνική μας Λειτουργός, οι Τ.Ε Ραδιολογίας-Ακτινολογίας και Παρασκευαστών, οι κλητήρες που εξασφαλίζουν την 24ωρη λειτουργία του και ο συντηρητής που εξασφαλίζει την συντήρηση του κτιρίου. Τέλος στην Υπηρεσία του Κ.Υ τίθενται οι οδηγοί των 2 ασθενοφόρων ( το 1 ανήκει στο ΕΚΑΒ) οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση, καλύπτοντας κάθε επείγον περιστατικό σε όλο το νησί.

Επί πλέον στην διάθεση των ΠΙ Γαυρίου και Κορθίου, τίθενται 2 ακόμη ασθενοφόρα, που ανήκουν  στους εκεί τέως Δήμους και νυν Δημοτικές Ενότητες.

Κατά πόσον καλύπτονται οι περιοχές δεδομένης της χιλιομετρικής απόστασης του Κ.Υ.Α. από τα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που είναι εύκολο να απαντηθεί, εφόσον δεν μας λείπουν γιατροί. Τα  Περιφερειακά Ιατρεία Γαυρίου, Μπατσίου και Κορθίου καλύπτονται κυρίως από Ιατρούς υπαίθρου (αγροτ. Ιατρούς) με θητεία 1 έτους (τρείς μήνες για εκπαίδευση στο Γ.Ν Σύρου συν εννέα μήνες στα ΠΙ) και πιθανή παράταση 1 εξαμήνου. Οι Ιατροί προσλαμβάνονται κατόπιν προκήρυξης, περίπου ανά τρίμηνο, που περιλαμβάνει όλα τα ΠΙ και όλα τα Κ.Υ της Χώρας. όταν λοιπόν γίνεται προκήρυξη με κενά της Άνδρου δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι γι αυτά. Αυτό συνέβη με την τελευταία Προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, όταν από τα 6 κενά που είχαμε για την Άνδρο ( 2  στο Κ.Υ στην Χώρα Άνδρου, 2 στο ΠΙ Κορθίου, 1 στο ΠΙ Μπατσίου και 1στο ΠΙ Γαυρίου), ενδιαφέρον υπήρξε μόνο για 1 θέση στο ΠΙ Γαυρίου.

Πρέπει να σας πω, ότι οι Αγροτικοί  Ιατροί του Κ.Υ.Α κάνουν καθημερινά, ενεργείς εφημερίες, από κοινού με τους Ιατρούς Γεν. Ιατρικής και τους Ιατρούς Ειδικότητας σε 24ωρη βάση. Όταν δε δεν επαρκούν γι αυτό οι Αγροτ. Ιατροί του Κ.Υ, λόγω έλλειψης, καλούνται οι Αγροτ. Ιατροί των ΠΙ γι αυτό. Διότι το Κ.Υ καλύπτει όλο το νησί, με όλες τις διαγνωστικές δυνατότητες που διαθέτει, ενώ τα ΠΙ έχουν περιορισμένες. Για τον λόγο αυτό όλα τα βαρέα περιστατικά, καταλήγουν στο Κ.Υ.Α.

Οι ανάγκες των Περιφερειακών Ιατρείων και πόσο καλύπτονται

Σήμερα τα ΠΙ Γαυρίου και Μπατσίου είναι πλήρη από αγροτικούς ιατρούς. Επίσης υπάρχει στην διάθεσή τους, ένα ασθενοφόρο της Δημοτικής  Ενότητας  Γαυρίου. Το ΠΙ  Κορθίου έχει μόνο 1 αγροτ. Ιατρό από τους 2 που προβλέπονται και αυτός με εξάμηνη παράταση. Έχει και  αυτό στην διάθεσή του το ασθενοφόρο της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου. Το Πρόβλημα είναι ότι το Κ.Υ έχει 2 κενά που συχνά καλύπτονται από τα ΠΙ,  με αποτέλεσμα παράπονα των κατοίκων των εκεί περιοχών.

Οι ανάγκες του ΚΥΑ

Οι ανάγκες του ΚΥΑ είναι  πολλές και  δεν θα μπορούσα να τις απαριθμήσω εύκολα. Είναι λεπτή η θέση μου ως προς αυτό το θέμα. Θα αναφερθώ όμως στις προσπάθειες που κάνουμε αυτήν την στιγμή. Βασική μας προτεραιότητα είναι η άμεση πρόσληψη ενός βιοπαθολόγου. Ήδη η θέση αυτή έχει προκηρυχθεί από  πέρυσι το καλοκαίρι και περιμένουμε την υλοποίησή της. Προσπαθούμε επίσης με πάρα πολλά έγγραφα και παραστάσεις, να πετύχουμε την μετάταξη από το Γ.Ν Βόλου, του μοναδικού ακτινολόγου που έχουμε και υπηρετεί με απόσπαση.

Αυτή την στιγμή έχει  ξεκινήσει η επισκευή του κτιρίου μας, ύψους 50.000,00 ευρώ, ποσό και μελέτη που είχε εκπονηθεί με προσπάθειες της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής, υπό τον κο Θεοδόση Σουσούδη, αλλά ξεμπλοκάρισε με δικές μας προσπάθειες, ευθύς μόλις αναλάβαμε καθήκοντα.

Κύρια όμως ανάγκη θεωρούμε την έκτακτη ανάγκη. Δυστυχώς, παρουσιάζονται πολλές φορές έκτακτες δαπάνες, όπως βλάβες ή αντικαταστάσεις σε μηχανήματα, ξαφνικές ελλείψεις υλικών( μη προγραμματισμένες) κ.α Τώρα όλες οι προμήθειες και οι δαπάνες και σωστά, απαιτούν προγραμματισμό. Για κάθε δαπάνη από τρεις προσφορές και  πάνω. Τέτοιες έκτακτες ανάγκες, μας προέκυψαν πέρυσι το  καλοκαίρι, όταν ξαφνικά αχρηστεύτηκε  το κλιματιστικό του Χειρουργικού Τμήματος, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μέσα σε συνθήκες καύσωνα επί μία εβδομάδα. Εκεί δεν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις εγκρίσεις και προσφορές. Το αντικαταστήσαμε με χρήματα προσωπικά και περιμένουμε την εξόφληση.                Απευθυνθήκαμε στους τέως Δήμους για ενίσχυση, αλλά βοήθεια πήραμε μόνο από τον Δήμο Υδρούσας, τον κο Βόσσο και προσωπικά από τον Δήμαρχο ΄Ανδρου Μανώλη Βάμβουκα, τους οποίους και ευχαριστώ Δημόσια..

Η Διοικούσα Επιτροπή  φυσικά, δεν έχει οικονομική διαχείριση και δεν μπορεί να δέχεται δωρεές, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Υπάρχει όμως ο Σύλλογος Φροντίδας και κατ΄οίκον Νοσηλείας, που ιδρύθηκε με σκοπό την υποστήριξη του Κ.Υ και ήδη διενεργεί την αιμοδοσία στην ΄Ανδρο. ΄Οσοι λοιπόν συμπατριώτες μας θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά το Κ.Υ, μπορούν να απευθυνθούν, στον παραπάνω Σύλλογο ή σε μας για πληροφορίες.

Η συνεργασία με τον Δήμο και τους Ιδιώτες Γιατρούς

Σε ότι αφορά τους ιδιώτες Ιατρούς δεν έχουμε ούτε σχέση ούτε και κανένα πρόβλημα, παρ΄ότι προβλέπεται η συνεργασία μαζί τους σε έκτακτες περιπτώσεις.

Σε ότι αφορά δε τον Δήμο, η συνεργασία μας ξεκίνησε λίγο ανάποδα θα έλεγα. ΄Όπως προείπα, όταν υπάρχουν ελλείψεις αγροτ. Ιατρών στο Κ.Υ.Α καλούνται αγροτ. Ιατροί από τα ΠΙ για ενεργείς εφημερίες  κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η διαχείριση δε των ανθρωπίνων πόρων, είναι αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση της Επιστημονικής Διευθύντριας. Εκείνη κρίνει  από ποιο ΠΙ θα καλέσει προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα το Κ.Υ.Α. ΄Ετσι, συνέβη τον μήνα Ιανουάριο, λόγω ελλείψεων να κληθεί ο Αγροτ. Ιατρός του Κορθίου στο Κ.Υ.Α 2 Σαββατοκύριακα. Αυτό  ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους του Κορθίου. Δεχτήκαμε 2 επιστολές από την Δημοτική Ενότητα Κορθίου και 1 από  την Δημοτική Ενότητα Γαυρίου στις οποίες και απαντήσαμε τα αυτονόητα. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ΄Ανδρου έκανε κάτι, αδιανόητο, για μένα τουλάχιστον. ΄Εστειλε μία επιστολή ,την οποία και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Δήμου, σε μια σειρά από Υπηρεσίες, Βουλευτές κ.α χωρίς να την κοινοποιεί στο Κ.Υ, με την οποία απειλούσε με μήνυση, την Επιστημονική Διευθύντρια που είχε την ευθύνη των επιλογών της και την Διοικούσα Επιτροπή που δεν είχε καμία ευθύνη γι΄ αυτό. Την Διοικούσα Επιτροπή αποτελούν δε οι εξής: 1. Ιωάννης Πιπεργιάς  Πρόεδρος 2. Ανδρέας Βόσσος μέλος και 3. Νικόλαος Καπετάν-Θεολόγου εκπρόσωπος του Δήμου. Κατόπιν αυτού στην συνεδρίαση της Δ.Ε της 31/1/2011 αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση των θεμάτων του Κ.Υ.Α στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2/2/2011. Εκεί έγινε ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων από την Επιστημονική Διευθύντρια κα Λιαποπούλου και τον Πρόεδρο της Δ.Ε κο Πιπεργιά ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Επειδή όμως θα ήταν ανεύθυνο να αφήσει το Κ.Υ.Α χωρίς Διοίκηση, επειδή τρέχουν πολλά θέματα, παραμένει στην θέση του, έως ότου προταθεί νέο πρόσωπο. Υπήρξε ένταση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής για τα θέματα του Κ.Υ.Α. Αναμένουμε την επιτροπή.

Γιάννης Πιπεριάς: Από την Διεύθυνση των ΕΛΤΑ στην Διοίκηση του ΚΥΑ

Πράγματι μετά από τριάντα τρία χρόνια (1976-2009) πραγματικής Υπηρεσίας στα ΕΛ-ΤΑ της Άνδρου, και στην θέση του Δ/ντή από το 1982 και τα τρία τελευταία ως Οικονομικός Ελεγκτής, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για συνταξιοδότηση. Τα χρόνια αυτά που πέρασαν σαν αέρας, υπηρέτησα την Άνδρο και τους Ανδριώτες με συνέπεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό. ΄Εζησα εδώ, δημιούργησα και αγάπησα αυτόν τον τόπο. Συμμετείχα σε μια σειρά από Συλλόγους με κυριότερο  έργο, την ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου Αλαδινού «Φόρος».

Η Θέση ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ.Α, μου είχε προταθεί άλλες δύο φορές. Οι υποχρεώσεις μου όμως τότε, δεν μου επέτρεπαν να δεχτώ μία τόσο υπεύθυνη θέση. Τώρα ως συνταξιούχος έχω τον χρόνο, αλλά και την διάθεση να εργαστώ και μάλιστα αμισθή, σε μια θέση ευθύνης και προσφοράς, με όλη μου την καρδιά. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανένα, να μου θίξει την αξιοπρέπεια, με πράξεις και ενέργειες, όπως αυτές που σας περιέγραψα παραπάνω. Γιατί δεν δέχτηκα αυτήν την θέση, για να προσθέσω κάτι στο βιογραφικό μου. Δεν χρειάζεται. Ούτε το έκανα για να υποβάλλω υποψηφιότητα στις Δημοτικές εκλογές. Αυτό έγινε σαφές. Ανάγκη προσφοράς προς τον τόπο μου ήταν ο λόγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.