Του Κυριάκου Θωμά πρ.Δημάρχου Υδρούσας Δημοτικού Συμβούλου Άνδρου

Την 4η Φεβρουαρίου 2011 το μπαζωμένο ρέμα της Στραυροπέδας όπου ρίχναμε τα σκουπίδια επί 30ετία κατέβασε πολύ νερό και έτσι κατάρρευσε η χωματερή της Άνδρου. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρέθηκαν στη θάλασσα προξενώντας σημαντικότατη οικολογική καταστροφή. Τις επόμενες ημέρες μια πυρκαγιά από αυτανάφλεξη στη χωματερή ήρθε να «ολοκληρώσει» το σκηνικό της φρίκης και να σκορπίσει τον μολυσμένο καπνό πάνω από τη Χώρα. Με ότι σημαίνει αυτό για την υγεία των κατοίκων.

Για την κατάσταση οι ευθύνες είναι πολλές και βαραίνουν πολλούς από εμάς. Όλοι όσοι θητεύσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού έχουμε ευθύνη για το γεγονός ότι δεν λειτουργεί σήμερα ένας σύγχρονος Χ.Υ.Τ.Υ. που να «υποδέχεται» με ασφάλεια τα απορρίμματα της Άνδρου. Βεβαίως με όση αξία έχει πλέον, να θυμίσω πως ο Δήμος Υδρούσας δύο φορές προσπάθησε να «σπρώξει» σε λύση αναθέτοντας τη χωροθέτηση στη Νομαρχία Κυκλάδων. Η πρώτη το 2004 και η δεύτερη το 2009. Όμως δυστυχώς κανένας από τους άλλους 2 δήμους (Άνδρου & Κορθίου) δεν πήρε εγκαίρως ανάλογη απόφαση. Έτσι φτάσαμε στο 2011 με την παράνομη και προβληματική χωματερή της Στραυροπέδας…

Σήμερα την ευθύνη για την διαχείριση του προβλήματος έχει ο νέος ενιαίος Δήμος Άνδρου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου συζητήθηκε επιτέλους το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Και «ακούστηκε» η απειλή από την πλευρά της πλειοψηφίας πως κάνουμε πολύ κακό όσοι μιλάμε για το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει η κατάρρευση της χωματερής.

Οι διοικούντες τον Δήμο θυμίζουν τους αρμόδιους στο Τσερνόμπιλ. Τις πρώτες μέρες οι διοικούντες τη Σοβιετική Ένωση επιχείρησαν να κρύψουν το πρόβλημα. Μέχρι που το πρόβλημα κατάπιε τη χώρα τους. Εδώ οι δικοί μας προσποιούνται πως δεν υπάρχει  πρόβλημα.  Όμως και ρύπανση και κίνδυνος υπάρχει. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.

Στο ίδιο συμβούλιο ο κ.  Γ. Γλυνός πρότεινε να εγκατασταθεί στην Άνδρο το σύστημα απορριμμάτων της εταιρείας SOUKOS ROBOTS ΑΒΕΕ. Ένα σύστημα που διαπιστώσαμε πως βρίσκεται σε εντελώς πειραματικό στάδιο και έχει μέχρι σήμερα δοκιμαστεί επί τρίμηνο μόνο στον Δήμο Καλαμάτας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο καθαριότητας στην Καλαμάτα μας επισημάνθηκε πως: «Το σύστημα αυτό βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Μπορεί να επεξεργάζεται μικρές ποσότητες σκουπιδιών, ενώ υπάρχουν ολόκληρες ημέρες που  λόγω βλαβών το σύστημα ακινητοποιείται. Επιπλέον η λειτουργία του απαιτεί και την χρήση ΧΥΤΥ. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Δήμος Καλαμάτας το απόρριψε»

Επίσης για το σύστημα αυτό δεν υπάρχουν ακόμα όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και δεν προσκομίστηκαν ούτε οι απαραίτητες εγκρίσεις των μηχανημάτων. Ζητήσαμε το θέμα να αναβληθεί έστω για 24ώρες ώστε να σταλούν στον Δήμο Άνδρου οι απαραίτητες εγκρίσεις. Δυστυχώς η πλειοψηφία του Συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς να περιμένει ούτε 24 ώρες για να δει τις πιστοποιήσεις και τα απαραίτητα έγγραφα.

Ακόμα αποφασίστηκε να αρχίσει εντός των επομένων ημερών δεματοποίηση των σκουπιδιών, πρόταση με την οποία συμφωνήσαμε, τονίζοντας όμως ότι και εδώ απαιτούνται εγκρίσεις για τον χώρο που θα γίνεται η δεματοποίηση και θα αποθηκεύονται προσωρινά τα σκουπίδια. Αλλά και για το θέμα αυτό δεν πήραμε απαντήσεις. Είναι φανερό ότι  όλη η διαδικασία θα γίνει στο λατομείο, δίπλα στην γκρεμισμένη χωματερή, αν και υπάρχει απαγόρευση της αρχαιολογίας και πρόβλημα σοβαρό με το ρέμα και την κατεστραμμένη χωματερή.

Δυστυχώς ακόμα μια φορά το ζήτημα της άμεσης χωροθέτησης ΧΥΤΥ παραπέμφθηκε για κάποιο επόμενο συμβούλιο. Ακόμα και αυτή τη στιγμή της κρίσης η σημερινή πλειοψηφία δεν καταλαβαίνει πως τόσο ο περιφερειακός σχεδιασμός όσο και η υπάρχουσα εμπειρία λένε πως ο ΧΥΤΥ είναι μόνη νόμιμη και δοκιμασμένη λύση διαχείρισης απορριμμάτων. Ελπίζουμε αυτό να το καταλάβει γρήγορα ο κ. Γ. Γλυνός και να αφήσει τα πειράματα ώστε να μην φτάσουμε στο καλοκαίρι με το σημερινό χάλι. Γιατί τότε θα είναι πλέον αργά για το νησί.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.