Του Θεοδόση Σουσούση

Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής Συνδυασμού ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Με έκπληξη διαβάσαμε τα όσα αναφέρει η Δημοτική Αρχή στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 23 Φεβρουαρίου 2011, με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Το συγκεκριμένο Δελτίο αποτελεί μνημείο ανακρίβειας και παραπλάνησης των κατοίκων της Άνδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς των αποβλήτων.
Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο δεν εισακούστηκε. Πέρασαν 14 ολόκληρες ημέρες προκειμένου να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με την αιτιολογία, από μέρους του Δήμου, συλλογής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο Συμβούλιο κατατέθηκε πρόταση εκ μέρους της πλειοψηφίας: «Θα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, για την επεξεργασία των απορριμμάτων, την μέθοδο SOUKO , η οποία ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενώ παράλληλα αρχίζουμε άμεσα τη μέθοδο της δεματοποίησης μέχρι να εγκατασταθεί η εταιρία SOUKO στην Άνδρο.
Είναι γνωστό πως οποιαδήποτε μέθοδος επεξεργασίας απορριμμάτων, ακόμη και η πλέον εξελιγμένη, αφήνει υπολείμματα. Τα υπολείμματα αυτά πρέπει να διοχετεύονται σε Χ.Υ.Τ.Υ.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι απαραίτητο και επιβεβλημένο, παράλληλα με την οποιαδήποτε μέθοδο επεξεργασίας, να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία χωροθέτησης Χ.Υ.Τ.Υ. στο νησί, η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα όλα αυτά τα χρόνια και έχουν τεράστια ευθύνη οι σημερινοί διοικούντες.
Ο Δήμαρχος Άνδρου, που για δώδεκα έτη δεν έκανε το παραμικρό για την χωροθέτηση, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αποσπασματικά το πρόβλημα και να μην το βλέπει στην πλήρη του διάσταση.
Συμφωνήσαμε λοιπόν, ως παράταξη, να προχωρήσουμε στη μέθοδο της δεματοποίησης λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης, δεν διαφωνούμε με την πειραματική μέθοδο SOUKO , είναι όμως ελλιπέστατη η παρουσίαση της μεθόδου όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητά της.
Εμείς από την πλευρά μας προτείνουμε πως πρέπει να αποδεχτούμε άμεσα στην χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. ενώ παράλληλα να εντατικοποιηθεί η ανακύκλωση συγχρόνως με τη μέθοδο της κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με εταιρίες ανακύκλωσης ώστε να γίνεται σωστά η διαλογή στην πηγή. Μαθήματα- σεμινάρια στους μαθητές των σχολείων για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης. Ενημέρωση στα χωριά και στην πόλη για τη σωστή διαλογή των οικιακών απορριμμάτων. Μοίρασμα στα σπίτια ενημερωτικών φυλλαδίων, τσάντας ανακύκλωσης και φυσικά τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης παντού, όπως στις πλατείες, στους κεντρικούς δρόμους, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να διαχωρίζουν τα υλικά που πετάνε (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κ.τ.λ). Παράλληλα να αυξηθεί το προσωπικό του Δήμου που ασχολείται με την ανακύκλωση και είναι επιβεβλημένη η αγορά ενός ακόμη οχήματος για το σκοπό αυτό. Έρευνα και ενημέρωση για τοποθέτηση ακόμη και οικιακών συσκευών κομποστοποίησης καθώς και κομποστοποιητές σε κεντρικά σημεία.
Επαναλαμβάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση όμως είναι μονόδρομος η δημιουργία ενός σύγχρονου Χ.Υ.Τ.Υ γιατί δεν υπάρχει μέθοδος επεξεργασίας ή κομποστοποίησης που να μην αφήνει κάποιο υπόλειμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.