Το καλοκαίρι του 2010 στα πλαίσια μεγάλης δημοσκόπησης της MetronAnalysis, – η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό υποψηφίου δημάρχου- της πρώτης του είδους που έγινε ποτέ στην Άνδρο, η «Ανδριακή» είχε την ευκαιρία να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την παρουσία της στο νησί. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε στους αναγνώστες το πώς διαμορφώνεται το επικοινωνιακό τοπίο στην Άνδρο, αλλά και το ποιος ο ρόλος της «Ανδριακής», ποιοι οι αναγνώστες και τι λένε για την εφημερίδα. Τέλος να δούμε και το ρόλο του διαδικτύου στο νησί μας.

Πόσοι διαβάζουν και γιατί διαβάζουν στην «Ανδριακή»

Από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προφανές πως το 73,8 των ενήλικων ψηφοφόρων του νησιού μας διαβάζει την «Ανδριακή». Δεν την διαβάζει το 25,2% των ενήλικων Ανδριωτών. Ήτοι, ένας στους τέσσερις ενήλικους κατοίκους έχει επαφή με την εφημερίδα. Πράγμα πολύ σημαντικό και αποτυπώνεται φυσικά και στην κυκλοφορία της εφημερίδας. (περίπου 6.600-7.000 φύλλα κάθε τεύχος).

Από αυτά τα 3/4 των ενηλίκων που διαβάζουν την εφημερίδα το 70,3% ενδιαφέρεται από αρκετά έως πολύ. Αντιθέτως το 21% ενδιαφέρεται ελάχιστα, το 4,2% καθόλου, ενώ το 4,5% δεν απαντά. Είναι προφανές πως τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες ψηφοφόροι του νησιού διαβάζουν την εφημερίδα με ενδιαφέρον. Αντιθέτως το ποσοστό που την διαβάζει, αλλά δεν την βρίσκει ενδιαφέρουσα περιορίζεται μόνο στο 17% των ενηλίκων.

Από αυτούς που την διαβάζουν (όπως είπαμε αποτελούν τα 3/4 των κατοίκων) το 66,7%, ήτοι σχεδόν το 50% των ενηλίκων του νησιού, βρίσκει πως η στροφή της «Ανδριακής» και η ενασχόληση της με την τοπική πολιτική από το 2009 μέχρι το 2010 ήταν και είναι χρήσιμη. Αντιθέτως το 21,1%, ήτοι το 15,5% των κατοίκων, δεν την θεωρεί χρήσιμη. Τέλος οι υπόλοιποι δεν απάντησαν στο ερώτημα.

Τα παραπάνω ποσοστά επιβεβαιώνονται και από τις απαντήσεις στο τι διαβάζουν οι Ανδριώτες με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εφημερίδα. Έτσι, τα ρεπορτάζ και τα άρθρα για τα τοπικά θέματα τα διαβάζει με ενδιαφέρον το 63,1%. Ακολουθούν οι κοινωνικές εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν το 11,8%, τους παλαιούς τακτικούς σχολιαστές το 7,4% και διάφορα άλλα θέματα το 11,7%. Ένα ποσοστό της τάξης του 6% δεν απάντησε σε αυτή την ερώτηση.

Που μένουν και ποιοι είναι αυτοί που διαβάζουν την «Ανδριακή»

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των αναγνωστών την εφημερίδα διαβάζουν κατά περιοχές διαφορετικά ποσοστά ανθρώπων. Έτσι την διαβάζουν περισσότερο οι κάτοικοι της Χώρας (ποσοστό 44,8%) και ακολουθούν από κοντά οι κάτοικοι του Γαυρίου και του Μπατσίου (ποσοστό 34,9%). Αντιθέτως στο Κόρθι τα ποσοστά πέφτουν πολύ (18,9%).

Τώρα μεταξύ ανδρών και γυναικών η εφημερίδα έχει μάλλον ίδια επιτυχία. Μπορεί οι άνδρες αναγνώστες να προηγούνται με 52,2%, αλλά ακολουθούν από πολύ κοντά και οι γυναίκες με 48,7%.

Ηλικιακά είναι πολύ ενδιαφέρον πως οι περισσότεροι αναγνώστες μας είναι είτε άνω των 65 ετών (28,7%) είτε πολύ νέοι ηλικίας 18-34 ετών (24,8%). Ακολουθούν ισόποσα οι κατηγορίες 55-64 ετών (16%) και 35-44 ετών (15,7%). Το μικρότερο ποσοστό αναγνωστών είναι στην ηλικία των 45-54 (14,9).

Το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό προφίλ των αναγνωστών μας απεικονίζει ανάγλυφα την κατάσταση του νησιού μας. Δεν είναι τυχαίο πως το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωστών είναι συνταξιούχοι (26,7%) και ελεύθεροι επαγγελματίες (22,2%). Αυτή είναι σήμερα η κοινωνική κατάσταση της Άνδρου. Μετά ακολουθούν και οι μισθωτοί (19,8) και οι νοικοκυρές (14,5%), που έχουν και αυτοί ρόλο στα πράγματα. Τέλος δεν είναι επίσης τυχαίο πως από τους αναγνώστες μας το 33% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, το 42,4% απόφοιτοι Λυκείου και το 24,5% απόφοιτοι δημοτικού. Είναι προφανές πως οι νεότεροι έχουν καλύτερες σπουδές και ανερχόμενο ενδιαφέρον για τα κοινά.

Τώρα από άποψη κοινωνικής τάξης την εφημερίδα διαβάζουν περισσότερο οι ανήκοντες στην μεσαία τάξη  σε ποσοστό 40,6%. Ακολουθούν οι μικρομεσαίοι με 25,7% και οι αγρότες με 16,1%. Στη συνέχεια έρχονται οι ανήκοντες στην ανώτερη εισοδηματικά τάξη (8%) και τέλος οι εργάτες (6,8%). Τα ποσοστά αυτά ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την οικογενειακή κατάσταση των αναγνωστών όπως αποτυπώθηκε χρηματικά στο διάγραμμα.

Πολιτικά η εφημερίδα καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα. Όσοι την διαβάζουν αυτοχαρακτηρίζονται κυρίως δεξιοί (22,8%) και κεντροδεξιοί (14,2%). Αλλά σημαντικά ποσοστά έχουν και οι κεντρώοι (16,5%) και κεντροαριστεροί (11,8), ενώ δεν είναι μικρά αι τα ποσοστά αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί (12%). Βεβαίως ένα ποσοστό αναγνωστών της τάξεως του 13,7% δεν εκφράζεται μέσα από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 8,9% δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση.

Πόσους και ποιους Ανδριώτες ενδιαφέρει το Internet

Η έρευνα στράφηκε και προς το διαδίκτυα. Κι αυτό γιατί το internet έχει πια μπει για τα καλά στη ζωή των Ανδριωτών. Νέοι, επαγγελματίες, μισθωτοί, επιχειρηματίες, όλοι μπαίνουν στο διαδίκτυο για πολλούς λόγους. Έτσι, το 29,9% των ενηλίκων κατοίκων της Άνδρου μπαίνει καθημερινά στο διαδίκτυο. Το 13,6% μπαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα και το 9,6% σπανιότερα. Με άλλα λόγια το 53% έχει αναφορά σε αυτό.

Βεβαίως υπάρχει και ένα 47% περίπου που δεν έχει σχέση. Όμως αν συγκρίνετε το σήμερα με το χθες θα δείτε πως το διαδίκτυο είναι πλέον ένα ταχέως ανερχόμενο και πολύ δυναμικό μέσο. Από αυτή την άποψη οι διάφορες ιστοσελίδες της Άνδρου μπορεί να μην έχουν όλες βρει τον δρόμο τους και κάποιες εξ αυτών να πελαγοδρομούν ή να έχουν χάσει τον αρχικό προορισμό τους.

Όμως το διαδίκτυο έχει πλέον μέλλον και στην Άνδρο. Η «Ανδριακή» το έχει καταλάβει και ήδη στον διαδικτυακό τόπο της δέχεται εκατοντάδες επισκέψεις καθημερινά και χιλιάδες εβδομαδιαία. Έτσι συνδυάζει την έντυπη με την ψηφιακή παρουσία της στη νέα εποχή.

Συμπεράσματα

Είναι προφανές πως μια εφημερίδα με ιστορία 54 χρόνων στο νησί είναι πλέον μέρος της ίδιας της ιστορίας του νησιού. Τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας δείχνουν ανάγλυφα πως και σήμερα η «Ανδριακή» είναι παρούσα παίζοντας σημαντικούς ρόλους στην κοινωνία της Άνδρου. Δεν είναι τυχαίο πως το 73,8% των ενήλικων κατοίκων του νησιού διαβάζει την εφημερίδα. Και ούτε είναι τυχαίο πως από αυτούς το 50% ανήκει στις μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικές τάξεις. Ενδιαφέρον είναι πως αυξάνει διαρκώς το ποσοστό εγγραμμάτων στις νεότερες ηλικίες των επαγγελματιών και των μισθωτών. Και φυσικά είναι πολύ ενδιαφέρον πως την εφημερίδα διαβάζουν μερικά από τα πλέον δυναμικά κοινωνικά στρώματα του νησιού όπως μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικά τάξεις (50%), νέοι (25%), ελεύθεροι επαγγελματίες (22%), απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ (33%) κλπ.

Γεωγραφικά είναι προφανές πως η κυρίως αναγνωστική βάση της «Ανδριακής» είναι στη Χώρα με 45% των αναγνωστών. Ακολουθεί η Υδρούσα με 35%. Και τέλος το Κόρθι με 19%. Αυτή η μεγάλη διαφορά μάλλον έχει να κάνει με το ότι το Κόρθι είναι το πλέον εγκαταλειμμένο πληθυσμιακά,  οικονομικά και κοινωνικά μέρος του νησιού. Αντιθέτως η εύπορη Χώρα, αλλά και η συνεχώς ανερχόμενη οικονομικά και κοινωνικά Υδρούσα δείχνουν σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά. Αυτό αποτυπώνεται και στην αναγνωσιμότητα της εφημερίδας.

Τέλος είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για την ιστορική εφημερίδα πως το 67% των σημερινών αναγνωστών της δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την στροφή της «Ανδριακής» στην τοπική πολιτική και την ενεργό ενασχόληση της με τα κοινά κατά την τελευταία διετία. Οι Ανδριώτες μοιάζει να θέλουν αργά μα σταθερά να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και αυτό απεικονίζεται από τα υψηλά ποσοστά ενδιαφέροντος στην τοπική πολιτική.

Για την «Α»

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.