Και μετά την χωματερή η σιωπή… Μετά την αποπομπή/παραίτηση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου του Δ.Α. η απόλυτη σιγή. Ησυχία. Είναι η νηνεμία πριν από την καταιγίδα; Μπορεί να μην είναι και τίποτα από όλα αυτά. Η Άνδρος τίμησε την εθνική επέτειο με σκεπτικισμό και σιωπή από τους μεν, «εν βρασμώ» κι αναβρασμό από τους δε.

Στο μεταξύ τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, όπως έξω από τον Πιτροφό ένας ξέχειλος κάδος απορριμμάτων είχε πέσει στο οδόστρωμα και «πλάκωνε» στα φρένα τους οδηγούς την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Όπως στο δρόμο παραμένουν οι λακκούβες, όπως παραμένουν οι κόκκινες κορδέλες της σήμανσης που προειδοποιούν για τον επερχόμενο κίνδυνο, όπως έχουν κατολισθήσει χωμάτινοι όγκοι. Όπως έχουν γκρεμιστεί  τα προστατευτικά στηθαία… όπως έχουν μείνει χωρίς φως, οι δημοτικοί στύλοι που χτυπήθηκαν από κεραυνό, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για λάμπες…

Μπορεί να επανακάμψει η Άνδρος στην «αρχόντισσα» που ήταν κάποτε; «Ασφαλώς» θα απαντούσαν με ζέση στην υποτιθέμενη ερώτηση οι ενασχολούμενοι με τα κοινά. Ψηφοθηρούν όμως όλοι. Τι να πουν; Καλώς ή κακώς οι πόλεις και μαζί με αυτές και η Άνδρος λειτουργούν χάρη στην ανοχή των κατοίκων τους και σύμφωνα με την δική τους συμπεριφορά. Αυτή ήταν και είναι και η μοίρα της Άνδρου από τότε που άρχισε να ανοικοδομείται και τα όρια των οικισμών της να επεκτείνονται όλο και πιο πολύ.

Το ότι η Άνδρος έγινε όπως έγινε οφείλεται εν πολλοίς σε όλους μας. Η άναρχη δόμηση, το κυκλοφοριακό κυρίως τους θερινές μήνες στα κέντρα Χώρας, Κορθίου, Μπατσίου και Γαυρίου, η χρονίζουσα έλλειψη μιας λύσης για τα σκουπίδια, η ανυπαρξία βιολογικών καθαρισμών -πλην Κορθίου, οι ατελείς συνδέσεις ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αποτέλεσμα τόσο των ανενεργών πολιτών όσο και της απρονοησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και κατά παράδοξο τρόπο αυτή η αναρχία μοιάζει να βόλευε τους κατοίκους του νησιού μας, μόνιμους και εποχικούς όλα αυτά τα χρόνια. Τους επέτρεπε την εύκολη καθημερινότητα. Την δημιουργία μικρών χειμάρρων σε ρέματα όπου έβρισκε κανείς ολόκληρη οικοσκευή, το διπλοπαρκάρισμα που οδηγεί στο παροιμιώδες μπλοκάρισμα του Νειμποριού, το πέταμα των σκουπιδιών αδιαφορώντας για την ανακύκλωση, την καταπάτηση γης με χρησικτησίες, την δημιουργία τυφλών οικοπέδων σε ολόκληρες περιουσίες…

Το 2011 η Άνδρος βρίσκεται αντιμέτωπη με θηριώδη και χωρίς προηγούμενο προβλήματα. Κυρίως περιβαλλοντικά. Αλλά συνάμα έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τους ανθρώπους της. Τους νέους που έχουν επιλέξει να ζήσουν στο νησί μόνιμα και έχουν όχι μόνο το δικαίωμα να απαιτήσουν μια καλύτερη καθημερινότητα αλλά και την ευθύνη να τη δημιουργήσουν. Τους νέους που πλαισιώνουν τον Σύλλογο Κυνηγών, των Δασοπυροσβεστών, των Ναυτικών και Αθλητικών Ομίλων, των Επαγγελματιών, των Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού. Ας δούμε το τέλος σαν αρχή και σαν ευκαιρία. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι.

Καλό Πάσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.