Του Θεοδόση Σουσούδη

Δημοτικού Συμβούλου

Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είμαστε το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και δεν έχουμε νόμιμο χώρο απόθεσης απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα οι διοικούντες βολεύονταν με την παράνομη χωματερή, και παρά τις συστάσεις και προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπέρογκα πρόστιμα, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογίας για παράνομη θέση λόγω του αρχαιολογικού χώρου, δεν έχει γίνει το παραμικρό, έστω σαν ένδειξη καλής θέλησης για εξεύρεση νόμιμου χώρου.

Μετά την κατάρρευση της χωματερής, το πρόβλημα εκτός της νομιμότητας, έγινε και περιβαλλοντικό, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω της μεγάλης οικολογικής καταστροφής της γύρω περιοχής και του μπαζώματος του γραφικού κολπίσκου του Σχοινιά από απόβλητα και σκουπίδια.

Έχουν περάσει δύο μήνες από την καταστροφή και όλοι βιώνουμε καθημερινά την τραγική κατάσταση από την συσσώρευση των διάσπαρτων σκουπιδιών στους δρόμους και τις πλατείες, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία μας. Παράλληλα η αισθητική του Νησιού δοκιμάζεται επικίνδυνα με αντίκτυπο στην οικονομική και τουριστική μας ανάπτυξη. Στο μεταξύ εκτίθεται ανεπανόρθωτα και ο «πολιτισμός» μας, έτσι ώστε από νησί της αρχοντιάς και της ναυτοσύνης να μοιάζουμε νησί τριτοκοσμικό.

Από την πρώτη στιγμή οι – «Νέοι Ορίζοντες ζητήσαμε άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου που δεν έγινε δεκτή. Ύστερα από δεκαοχτώ ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου 2011, συνεκλήθη επιτέλους Δημοτικό Συμβούλιο όπου η Δημοτική Αρχή, ύστερα από έρευνα που έκανε, μας πρότεινε τα εξής:

Άμεση εφαρμογή της μεθόδου δεματοποίησης εντός πέντε ημερών με κόστος 20€ ανά τόνο σκουπιδιών.

Άμεση έναρξη εργασιών: 1. για τον περιορισμό της διασποράς των αποβλήτων, 2. για μελέτη αποκατάστασης της χωματερής έναντι 30.000€ και 3. μελέτη χωροθέτησης  Χ.Υ.Τ.Υ., με ανάθεσή τους σε ομάδα καθηγητών του Πολυτεχνείου.

Εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων «ΣΟΥΚΟΣ» εντός 50 ημερών, ύστερα από έρευνα που είχε κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γλυνός με τον αντιδήμαρχο κ. Μπάλλα, από επίσκεψή τους στη Λάρισα. Το κόστος αυτής της μεθόδου, μας είπαν ότι ανέρχεται σε 60€ ανά τόνο σκουπιδιών και πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από σύστημα δεματοποίησης.

Εντατικοποίηση ανακύκλωσης.

  Στις 21 Μαρτίου 2011, όπου έγινε το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προς μεγάλη μας έκπληξη το θέμα των σκουπιδιών δεν υπήρχε!!! στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ύστερα από πιέσεις συζητήθηκε το θέμα των σκουπιδιών εκτός ημερησίας, όπου ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι:

Η δεματοποίηση δεν θα γίνει, διότι το κόστος δεν είναι 20€ ανά τόνο αλλά 2.800€!! την ημέρα

Η μέθοδος διαχείρισης «ΣΟΥΚΟΣ» θα στοιχίσει τελικά όχι 60€ αλλά 180€!!! ανά τόνο και δεν μας διευκρίνισε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. θα συζητηθεί σε επόμενο!!! συμβούλιο και δεν μπορεί να ανατεθεί μόνο στο Πολυτεχνείο αλλά σε ιδιώτη!!! που θα συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο.

  Όσο για τη μελέτη αποκατάστασης της χωματερής, που ομόφωνα είχαμε αποφασίσει να ανατεθεί στο Πολυτεχνείο έναντι 30.000€, δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση!! ότι ξεκίνησε, ενώ έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι το Πολυτεχνείο ακόμη δεν έχει καμία έγγραφη ενημέρωση!! για τη σχετική ανάθεση αυτής της μελέτης βάση της απόφασης που είχαμε πάρει στις 22 Φεβρουαρίου 2011. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί ότι δεν υπήρχε!!! ανάλογο κονδύλι στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2011.

  Το πιο σημαντικό και συγχρόνως ανακόλουθο είναι ότι, ενώ είχε δηλώσει ο Δήμαρχος, και σε συνεντεύξεις του και στο Δελτίο Τύπου του Δήμου από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ότι «η Σταυροπέδα τελείωσε», λόγω του αρχαιολογικού χώρου και της αξιοποίησης της νεολιθικής πόλης του Στρόφυλα, στο συμβούλιο της 21 Μαρτίου 2011 είπε ότι περιμένουμε την άδεια από την πολιτεία να αρχίσουμε εναπόθεση των σκουπιδιών στην Σταυροπέδα!!!. Ξεχνάει η Δημοτική Αρχή ότι εκτός της Αρχαιολογίας έρχονται και τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούνιο.

 Όσο για την ανακύκλωση κανένα!! ενδιαφέρον και καμία εξέλιξη.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εμείς οι «Νέοι Ορίζοντες» από την πλευρά μας:

Καταθέσαμε αίτημα, στις 16 Μαρτίου 2011, λόγω χρονοτριβής των διαδικασιών, να μας απαντήσουν εγγράφως για τις ενέργειές τους σχετικά με αυτά που αποφασίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.

Καταθέσαμε πρόταση στις 17 Μαρτίου 2011 για να βγούμε, έστω και προσωρινά, από το αδιέξοδο της άθλιας εικόνας των σκουπιδιών που βρίσκονταν διάσπαρτα ανάμεσά μας.

Θέσαμε θέμα από την αρχή για άμεση χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Υ. με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.(Ανάλογο άρθρο δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Ανδριακής»).

Άμεση εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με ενημέρωση του κόσμου και αύξηση του προσωπικού που θα ασχοληθεί με αυτήν. Κομποστοποίηση για τα οργανικά υπολείμματα.

  Σχετικά με την πρόταση για την σημερινή κατάσταση και προσωρινή διευθέτηση των σκουπιδιών, η οποία αφορά την ανεξέλεγκτη διασπορά των σκουπιδιών, προτείναμε μεταξύ άλλων, αποθήκευση των απορριμμάτων μέχρι την οριστική διαχείρισή τους, σε μεταλλικά container χωρητικότητας 35 κυβ. μέτρων τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους μακριά από τους οικισμούς. Υπάρχει η δυνατότητα αυτά να σκεπάζονται και το περιεχόμενό τους να ψεκάζεται με αποτέλεσμα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της αισθητικής του νησιού. Το κόστος αυτών των container ανέρχεται μόνο σε 3€ ανά ημέρα, η δε μεταφορά τους μπορεί να γίνει με ιδιωτική χορηγία.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βρεθεί, έστω και προσωρινή, λύση αποθήκευσης και φύλαξης των σκουπιδιών τουλάχιστον για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή τη χρονική εκείνη στιγμή που θα έρθει, όπως μας διαβεβαιώνουν, η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων που έχουν αποφασίσει.

  Για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε και το πρόβλημα τείνει να γίνει πλέον και κοινωνικό, καθότι αυτοί που είναι  πραγματικά οι υπεύθυνοι, προσπαθούν να στρέψουν τους κατοίκους σε σύγκρουση μεταξύ τους και να βγάλουν την «ουρά» τους απ’ έξω.

  Δυστυχώς ο Δήμαρχος και οι άμεσοι συνεργάτες του, χειρίζονται με ανευθυνότητα  ένα τόσο μεγάλο θέμα και προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το «χαλί». Η επιπολαιότητα, η ανακολουθία και οι  ανακρίβειες, μας κάνουν πλέον πολύ επιφυλακτικούς, σχετικά με τις όποιες λύσεις  προτείνονται.

Αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο αντί να συζητάμε τρόπους και στρατηγικές για την ανάπτυξη του τόπου μας (οικονομική, τουριστική, βελτίωση υποδομών), γινόμαστε μάρτυρες  εμπαιγμού σε ένα θέμα, που οι σημερινοί διοικούντες είχαν την δυνατότητα να το λύσουν πριν πολλά χρόνια.

  Η δική μας πρόβλεψη είναι πως πλέον, μόνο με κρατική παρέμβαση θα υπάρξει λύση, γιατί η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι ικανή να  χειρισθεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.