Ποιος παίζει με την υγεία των κατοίκων και την οικονομία του νησιού;

-Από τις 18 Μαΐου με προσωρινή διαταγή  του Πρωτοδικείου Σύρου σταματά η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Άνδρο. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στις 26 Μαΐου σε τακτική δικάσιμο. Η απόφαση του Πρωτοδικείου προκλήθηκε μετά από προσφυγή συμπολιτών μας.

-Ο Δήμος Άνδρου δηλώνει:

1) Αυτή η ενέργεια οδηγεί σε προσωρινό αδιέξοδο την προσπάθεια λύσης του προβλήματος αποκομιδής απορριμμάτων που ομόφωνα προωθεί το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

2) Απειλεί την υγεία των κατοίκων του νησιού διότι πλέον τα απορρίμματα θα μένουν στους δρόμους.

3) Αμαυρώνει την εικόνα του νησιού και μας καθιστά αντικείμενο αρνητικών σχολίων στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

4) Πλήττει ανεπανόρθωτα την τουριστική βιομηχανία του νησιού και μάλιστα ακριβώς την πιο κρίσιμη στιγμή, τώρα που όλοι κανονίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

5) Προξενεί δυσκολίες στις επαφές της δημοτικής αρχής με τους αρμοδίους φορείς  για την επιτάχυνση των προωθούμενων λύσεων.

Είναι κατανοητή η ανησυχία των κατοίκων των πέριξ της παλαιάς χωματερής περιοχών, είναι ακατανόητη όμως η αδιαφορία τους για τις άοκνες προσπάθειες μας για την άμεση επίτευξη ρεαλιστικής λύσης. Πολύ περισσότερο που έχουν καθημερινή και αναλυτική ενημέρωση για όλες μας τις ενέργειες.

-Τι κρύβεται πίσω από την αδιάλλακτη στάση τους;

-Γιατί τιμωρούν το σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών της Άνδρου;

-Γιατί μετά από 40 χρόνια λειτουργίας της χωματερής δηλώνουν ότι τώρα δεν μπορούν να περιμένουν λίγες εβδομάδες για την οριστική λύση;

Ο Δήμος Άνδρου σας ενημερώνει ότι:

1) Για άμεση-προσωρινή λύση, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα παράγοντας ανακυκλώσιμο υλικό και καύσιμα με την μορφή pellets. Σε συνεργασία και με την έγκριση των αρμοδίων αρχών  προχώρησε στην αδειοδότηση της εγκατάστασης η οποία σύντομα ολοκληρώνεται. Το σύστημα αυτό μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει εντός 10 ημερών από την τελική αδειοδότηση του.

2) Για οριστική λύση, πάλι ομόφωνα, προχώρησε στην προκήρυξη μελέτης χωροθέτησης και εγκατάστασης ΧΥΤΥ με ταχείες διαδικασίες. Εντός 2 ετών ο Δήμος Άνδρου δεσμεύεται να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στον χώρο που θα επιλέξουν οι ανεξάρτητοι μελετητές.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι:

-Μετά την κατάρρευση της παλαιάς και παράνομης χωματερής στις 4 Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι του νησιού για περίπου 60 ημέρες  ζούσαν δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών λόγω του ότι δεν υπήρχε  χώρος υποδοχής τους.

-Από τις 6 Απριλίου και για 2 μήνες ο Δήμος εξασφάλισε από τις αρμόδιες υπηρεσίες επίσημη άδεια προσωρινής αποθήκευσης των σκουπιδιών στο σταθερό τμήμα της χωματερής. Έτσι προσωρινά επετεύχθη η αποκομιδή των απορριμμάτων και η απομάκρυνση των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων.

Η προσφυγή μικρής μερίδας κατοίκων καθώς και η κρατική γραφειοκρατία μπλοκάρει τις προσπάθειες μας για λύση του προβλήματος.

Ο Δήμος Άνδρου κάνει έκκληση στους προσφεύγοντες κατοίκους

Νικόλαος Ραυτόπουλος του Κωνσταντίνου, κάτοικος Ζαγανιάρι Άνδρου

Μιχαήλ Λάβδας του Στυλιανού, κάτοικος Πιτροφού  Άνδρου

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΤΡΟΦΟΎ – ΜΕΛΙΔΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, έδρα στην Αθήνα

(Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Πρόεδρος – Γλυνού Ελένη

Περτέσης Αριστείδης

Λάβδας Μαρίνος

Σαλονίκης Δημήτρης

Γλυνού Χριστίνα

Κασιδώνης Δημήτριος

Φιλιππίδου Αντωνία)

 
   
   

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΑΝΑΡΙΩΤΩΝ « Η ΖΑΓΟΡΑ», έδρα στην Αθήνα (Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Πρόεδρος – Μωράκης Νικόλαος

Ραυτόπουλος Κωνσταντίνος

Μηνδρινός Μιχαήλ

Μωράκης Κωνσταντίνος  του Νικολάου

Λουσίδη Γαρυφαλλιά

Μηνδρινός Ιωάννης Μπότσης Κωνσταντίνος) και στον κ. Δημήτρη Μωράκη, κάτοικος Πιτροφού, να αποσύρουν την προσφυγή τους και να συναινέσουν στην προωθούμενη μόνη ρεαλιστική λύση.

Καλούμε τους κατοίκους της Άνδρου:

1)   Να μην βγάζουν τα οργανικά σκουπίδια στους δρόμους

2)   Για τα ανακυκλώσιμα υλικά να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τους κάδους ανακύκλωσης

3)   Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα να βγάζουν τις χάρτινες συσκευασίες σε δέματα

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων και την γρήγορη αποκατάσταση της καλής εικόνας του νησιού στην κοινή γνώμη. Ο Δήμος Άνδρου δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας των κατοίκων, την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και την οικοδόμηση ενός μακροχρόνιου προγράμματος ανάδειξης της Άνδρου ως νησιού με έντονα τα χαρακτηριστικά του πολιτισμού, της οικολογίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.