Με κύρια θέματα συζήτησης, την υλοποίηση του προγράμματος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ στις Κυκλάδες και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νήσων Αιγαίου και Κρήτης 2007 – 2013, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου στην Τήνο, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κος Παναγιώτης Ρήγας , ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Γεώργος Παπαμανώλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιάννης Μαχαιρίδης και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Γιώργος Πουσσαίος.

Στην εισήγησή του με αντικείμενο τον ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’’, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ κος Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υποστήριξης κύρια των μικρών νησιωτικών δήμων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους και στις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως Πρωτεύουσα του Νομού, στο να παρέχουν παρά τις ελλείψεις τους σε προσωπικό την αναγκαία διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα της στελέχωσης των δήμων με το αναγκαίο κυρίως τεχνικό και οικονομικό προσωπικό, αλλά και της αξιοποίησης του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Ρήγας έκανε εκτενή αναφορά για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κύριος Ρήγας τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι δικαιούχοι φορείς του προγράμματος και κύρια η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο των κοινοτικών πόρων μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειάς μας. Ο κύριος Υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών της Πολιτείας οι οποίες θα συμβάλλουν στην μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων.

Ο κος Μαχαιρίδης από την πλευρά του, τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης όλων και της άμεσης ένταξης στο πρόγραμμα ώριμων έργων, τα οποία θα εκπληρώνουν τα κριτήρια και τους στόχους που έχουν τεθεί στο ΕΣΠΑ. Η περιφέρεια η οποία θα αναλάβει από τις αρχές Ιουλίου την ευθύνη διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ένταξης ώριμων έργων σε αυτό και θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων.

Ο κος Μπαμπούνης Δήμαρχος Σίφνου, έθεσε το θέμα της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιωτών.

Η επικείμενη κατάργηση των ειρηνοδικείων του νομού μας, ήταν το επόμενο θέμα συζήτησης και για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των αιρετών του νομού μας, τόνισαν ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να σχεδιάζει την λειτουργία των υπηρεσιών της μόνο με στενά οικονομικά κριτήρια, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.

Τέλος, έγινε συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και εκφράστηκε  ένσταση από τους αιρετούς για την καθυστέρηση έκδοσης του Π.Δ. με αποτέλεσμα την έλλειψη συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή στην οποία ξεκίνησε η λειτουργία των νέων δήμων με την εφαρμογή του προγράμματος ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’.

                                    Από το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.