Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ανδρίων στην συνεδρίαση της 16.6.2011 συζήτησε διεξοδικά το κυρίαρχο και τραγικά επίκαιρο αυτόν τον καιρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού. Η ενεργοποίηση της παράνομης χωματερής ανέδειξε αφενός την ανεπάρκεια των αρμοδίων να αντιληφθούν το νησί ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο και αφετέρου  την κυριαρχούσα τοπικιστική αντίληψη «μακριά τα σκουπίδια από την αυλή μου και ας είναι στη δική σου».

Η συζήτηση κατέληξε στις εξής θέσεις:

1. Εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την παρατεινόμενη απραξία δρομολόγησης της μόνιμης και βιώσιμης λύσης της διαχείρισης της απορριμμάτων. Η ανησυχία αυτή εντείνεται για την φετινή τουριστική περίοδο τόσο για τον αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό, όσο και για την συνολική εικόνα του νησιού. Η ανάγκη για εξεύρεση υπεύθυνης λύσης του προβλήματος, αποτελεί το παρατηρούμενο κωμικοτραγικό γεγονός ότι το πρόβλημα της Άνδρου άρχισε να ταξιδεύει προς την Τήνο και γρήγορα θα εγκατασταθεί και σε άλλες παραλίες άλλων νησιών.

2. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εκφράζοντας πλέον μια ενιαία και αδιάσπαστη διοικητική αρχή του νησιού, επιβάλλεται να δρομολογήσει μόνιμη και κυρίως σύγχρονη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων σταθμίζοντας το γενικό από το ενδεχόμενο μερικό συμφέρον. Η προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας, των αρχαιοτήτων αποτελούν μερικά παραδείγματα συνολικού συμφέροντος. Ενώ οι κάθε είδους τοπικιστικές σκοπιμότητες ή πολιτικό κόστος αποτελούν παράδειγμα μερικού συμφέροντος.

3. Εκφράζεται η συμπαράσταση στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πιτροφού που ανησυχεί για το συμφέρον της υγείας των κατοίκων ολόκληρου του νησιού και της τουριστικής εικόνας του νησιού. Έχουμε την άποψη ότι προβλήματα ή θέματα που αγγίζουν όλους τους κατοίκους του νησιού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι τοπικοί σύλλογοι θα πρέπει να κάνουν την τοπικιστική υπέρβασή τους και να ενώσουν τις φωνές και τις απόψεις τους ως ένα σύνολο. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας οι κάθε είδους παραγωγικές δραστηριότητες που ασκούνται από τις μικροεπιχειρήσεις ή επαγγελματίες του νησιού και ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με τον τουρισμό το μόνο που δεν χρειάζονται είναι η γενική δυσφήμιση του νησιού. Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις έστω και εάν δεν αρέσουν σε όλους μας που θα οδηγήσουν σε μόνιμη και επωφελή λύση του διαχρονικού αυτού προβλήματος του νησιού μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α. έχοντας καταστατική υποχρέωση υπόσχεται ότι θα βρίσκεται πάντοτε κοντά σε όλους τους Ανδριώτες, υποστηρίζοντας θέσεις και απόψεις που ωφελούν το γενικό συμφέρον του νησιού μας.

Αθήνα 16.6.2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.