Λαϊκή Σκηνή Άνδρου «Κομμάτια και Θρύψαλα»

Αξιέπαινοι, για το ενδιαφέρον, την προσπάθεια, την σκληρή δουλειά και τον επαγγελματισμό με τον οποίο χειρίστηκαν ένα «δύσκολο» έργο είναι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης «Κομμάτια και Θρύψαλα». Από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ο σκηνοθέτης Κώστας Τσαπέκος, δημιουργεί σχολή με ερασιτέχνες Ανδριώτες κι επιτυγχάνει μια άρτια θεατρική παράσταση.

Χαρακτηριστικά συγκαταβατική μάνα η Παρασκευή Περτέση, με τον πιο απεργοσπάστη γιο Γιώργο Κουταλά. Υστερική σύζυγος η Μαρία Τερζάκη και ο μπαϊλντισμένος της άνδρας Γιώργος Μαγκανιώτης. Βολεμένοι καθωσπρεπισμοί για την μάνα Όλγα Κοκότη και τον «επαναστάτη» γιο Κωνσταντίνο Μαύρη. Απόλυτος άρχων ο πατέρας Βασίλης Πομώνης. Άντρας Άνεργος ο Θανάσης Καρπούζης με την τσαχπίνα χαμηλοβλεπούσα κυρία του, Αγγελική Στρατή.

Χαρακτηριστική ελληνική οικογένεια. Μάνα η Χρύσα Παπαϊωάννου, πατέρας ο Γιώργος Μαγκανιώτης κι ο μέλλων γαμπρός Παναγιώτης Καραγιάννης απίστευτα εκφραστικός, ίσως στο πιο δύσκολο ρόλο του έργου. Η υποκρισία της καθημερινότητας στο ρόλο του συζύγου Σοφοκλή Νικολάου και της μικροαστής γυναίκας του Μαρίας Τερζάκη.

«Το Κομάτια και Θρύψαλα παίχτηκε το 1976 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και από τότε παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. Η γλώσσα του σκληρή και βίαιη αλλά πάντα μέσα από συγκεκριμένους χαρακτήρες έχει επηρεάσει τους μετέπειτα θεατρικούς συγγραφείς.

  Το έργο δεν είναι ελπιδοφόρο. Είναι ένα σκληρό έργο όπου ο Σκούρτης περιγράφει πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες της γενιάς του. Το πολιτικό αδιέξοδο, η προδοσία, η υποκρισία, το ξεπούλημα των αρχών και η απόγνωση είναι παράγοντες μια κοινωνικής νοοτροπίας του τότε, του τώρα ίσως όμως όχι του αύριο. Διότι με την επισήμανση του κακού υπάρχει η ελπίδα της αλλαγής.»

  Ο Γιώργος Σκούρτης κλασσική φιγούρα της Δεξαμενής κάποτε, «γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αθήνα όπου και ζει μόνιμα. πρωτοεμφανίστηκε το 1970 με το έργο «Οι Νταντάδες» στον Κουν, έργο που αποτέλεσε σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας. Ακολούθησαν «Οι μουσικοί» το 1972, «Οι εκτελεστές» το 1988 και δύο άπαιχτα ακόμη έργα του συγγραφέα που ολοκληρώνουν το ιδιαίτερο θεατρικό του ύφος, του «Ηθοποιούς» και τους «Παγιδευτές».

Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου «μετά το «Μπαμπάδες με ρούμι» των Ρέππα – Παπαθανασίου, παρουσίασε την δεύτερη θεατρική της προσπάθεια με τα μονόπρακτα του Γιώργου Σκούρτη.

  Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 1-5 και 8-13 Ιουνίου 2011 στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου και 19.6.2011 στο Γυμνάσιο Κορθίου ενώ η επόμενη παράσταση θα «ανεβεί» στο Γαύριο τον Σεπτέμβριο.

  «Επιλέξαμε ένα έργο δύσκολο και απαιτητικό για τις δυνατότητες μιας καινούριας ομάδας, όπου από τα 12 μέλη της μόνο 4 έχουν ξανά ασχοληθεί» θα δηλώσουν τα μέλη της «Λαϊκής Σκηνής» και θα συνεχίσουν: «Όμως η τόσο επίκαιρη φωνή του έργου νίκησε τις αμφιβολίες  και φοβίες μας για το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε. Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να ικανοποίησε το κοινό που μας στήριξε και τους ευχαριστούμε θερμά.

Οι συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία Κώστα Τσαπέκος, Σκηνικά Βασίλης Κοκότης, Χρυσάνθη Τσαπέκου, Φωτισμός Αδάμ Τσαπέκος, Επεξεργασία ήχου Γιώργος Κορρές, Φωνές Γιώτα Κότσιρα, Βασίλης Σταμούλης, Φωτογραφίες Αγγελική Στρατή, Αφίσα Βασίλης Κοκότης, Επιμέλεια Προγράμματος Βασίλης Κοκότης Χρυσάνθη Τσαπέκου, Βοηθός Ηλεκτρολόγου Κώστας Τερζάκης, Κατασκευή Ιστοσελίδας Μίνα Κοκότη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.