Του Θεοδόση Σουσούδη Δημοτικού Συμβούλου

Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κατέφθασε στο νησί μας ο πολυσυζητημένος ΣΟΥΚΟΣ, ίσως λίγο καθυστερημένα, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Με μεγάλη αγωνία περιμένουμε όλοι τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος και φυσικά ευχόμαστε να δουλέψει ομαλά και να λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια, που τόσο μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια.

Το σύστημα ΣΟΥΚΟΣ, σε γενικές γραμμές, διαχειρίζεται τα σκουπίδια με μία συγκεκριμένη μεθοδολογία. Αποτελείται από πολλά  container στα οποία γίνεται ο διαχωρισμός και η ψυχρή επεξεργασία των απορριμμάτων, όπως υποστηρίζει ο εφευρέτης κατασκευαστής. Τα σκουπίδια μέσα από τα container  διαχωρίζονται με αυτοματισμούς αλλά και με ανθρώπινα χέρια. Επί της ουσίας, δηλαδή, γίνεται ένα σύστημα ανακύκλωσης. Κατόπιν τα υπολείμματα τεμαχίζονται και υπό μορφή pellets συλλέγονται και κατευθύνονται εκεί που έχει προεπιλέξει  ο κατασκευαστής, μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια που έχουν προκύψει από τον διαχωρισμό (χαρτί , πλαστικό, κ.λ.π.). Αυτά που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συλλέγει σε ένα μεγάλο κάδο και η εταιρεία αναλαμβάνει να τα απομακρύνει.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, ο ΣΟΥΚΟΣ θα μείνει στο νησί μας για 3 μήνες, γιατί τόσο προβλέπει η σύμβαση. Μετά, όπως λέει ο δήμαρχος, θα αναζητήσουν  άλλους τρόπους διαχείρισης. Παραμένει άγνωστο, σε όλους μας, αν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία γι’ αυτούς τους «άλλους τρόπους διαχείρισης». Όπως παραμένει άγνωστο ποιοι θα είναι αυτοί οι τρόποι…Άλλωστε το εκκολαπτήριο των αποφάσεων το κρατάει ερμητικά κλειστό ο Δήμαρχος και οι στενοί του συνεργάτες.

Αυτό λοιπόν το τρίμηνο προβλέπεται να είναι σημαντικό και καθοριστικό για την εξέλιξη του ζητήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας. Εμείς θεωρούμε πολύ πιθανό, πως ο ΣΟΥΚΟΣ θα παραμείνει –γιατί ο χρόνος είναι πλέον πολύ λίγος για να βρεθεί μία κάποια μόνιμη λύση. Δυστυχώς όμως το οικονομικό τίμημα για τους κατοίκους της Άνδρου θα είναι δυσβάστακτο, αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ασύμφορο οικονομικά τρόπο να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας.  Για πέντε ολόκληρους μήνες ο Δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, εκτός από το να περιμένει να νοικιάσει τον ΣΟΥΚΟ -και μάλιστα σε τιμή… ευκαιρίας: 3000 ευρώ (και βάλε) την ημέρα!!!

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πρωτοφανές και μοναδικό σκάνδαλο, σε εποχές που ο κόσμος περνάει τεράστια οικονομική κρίση και βιώνει καθημερινά την αφαίμαξη στην τσέπη του. Αναρωτιέται κανείς, πως θα καταφέρουν να περάσουν μια τεράστια επιβάρυνση για κάθε ανδριώτικο νοικοκυριό (δραματική αύξηση στα τέλη του Δήμου) για να πληρωθεί ο ΣΟΥΚΟΣ… Είναι όμως απλό για αυτούς.  Άφησαν για μήνες τα σκουπίδια στους δρόμους, προκειμένου να βιώσει στο πετσί του ο επαγγελματίας, ο απλός κόσμος, ο Ανδριώτης την αλησμόνητη βρώμα, τα ποντίκια και τα σκουλήκια που έκαναν πάρτι και την απείρου κάλλους αισθητική του νησιού. Έτσι ώστε να μη θελήσει ποτέ κανείς στο μέλλον να θέλει να ξαναζήσει παρόμοιες στιγμές και  με αυτό τον τρόπο να δεχτεί το όποιο τίμημα θα κληθεί να πληρώσει!

Έτσι και μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απίστευτη καθυστέρηση του «έμπειρου» Δημάρχου μας, τα αμέτρητα ψέματα, οι ανακρίβειες και η επιπολαιότητα του στο τεράστιο αυτό θέμα. Είχε δε και το θράσος να παραδέχεται, ότι το φταίξιμο είναι όλο δικό του. Προφανώς για να προκαλέσει το ακροατήριο. Αλλά όταν κάποιος παραδέχεται πως φταίει για κάτι, στην πραγματικότητα ομολογεί, πως δεν έχει την ικανότητα και τη βούληση να δώσει λύσεις. Αυτά κ. Δήμαρχε είναι επικοινωνιακά κολπάκια, όμως το θέμα είναι ότι εσείς φταίτε και καμία ψευτοπαραδοχή δεν σας εξιλεώνει.

Φτάνουμε λοιπόν στο «σήμερα» και μαθαίνουμε, με μεγάλη μας έκπληξη, ότι θα βάλουμε, ως Δήμος, και φύλαξη για το μηχάνημα, κάτι που έπρεπε να είναι υποχρέωση της εταιρείας. Το κόστος  μας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, θα ανέρχεται για 3 μήνες, στο ποσό των 20.000 !!!!! ευρώ. Απίστευτο; Κι όμως! Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Μάλλον ο Δήμαρχος νομίζει πως είμαστε ακόμη στην εποχή της δραχμής και μας επιβάλει τέτοια παράλογα ποσά. Να του θυμίσω ότι τα 20.000 ευρώ είναι περίπου 7.000.000 δραχμές και αυτά θέλει να τα δαπανήσει για 3 μόλις μήνες και για 2 οκτάωρα την ημέρα. Δίνοντας στον κάθε φύλακα 3.360 ευρώ το μήνα! Χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση.  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!! και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟ!!!!

Ο επίλογος έρχεται με τα πανηγύρια, το “TARATA JUM” και τις τυμπανοκρουσίες. Τη μεγάλη επικοινωνιακή φιέστα, όπου ο Δήμαρχος μας ανακοίνωσε ότι κάλεσε Δημοσιογράφους, Δημάρχους, Οικονομικούς Παράγοντες, προκειμένου να παρουσιάσει το μηχάνημα, στον τόπο που έχει εγκατασταθεί. Θεωρεί προφανώς επιτυχία ότι το νοίκιασε για 3 μόλις μήνες, μετά από απίστευτη καθυστέρηση και το επιδεικνύει. Θεωρεί υποχρέωση του να προμοτάρει την εταιρεία που θα μας «ξεζουμίσει». Απίστευτα πράγματα αυτά που συμβαίνουν -και φαίνεται πως έχει χαθεί πλέον κάθε σοβαρότητα.

Αλαζονεία, ανικανότητα, επικοινωνιακά τεχνάσματα, μικρότητες και έλλειψη σοβαρότητας μπορούν πλέον να χαρακτηρίσουν την Δημοτική Αρχή του τόπου μας και εμείς αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε, είναι ότι θα αφυπνίζουμε τους Ανδριώτες , θα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και θα είμαστε μπροστάρηδες στην προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου μας.

 Εδώ που φτάσαμε, ξέρουμε πως είναι μονόδρομος και ευχόμαστε να λειτουργήσει ο «ΣΟΥΚΟΣ». Στη συνέχεια όμως πρέπει να πάμε σε αποδεκτές και δοκιμασμένες μεθόδους, όπως  ανακύκλωση (ιδιαίτερα «στη πηγή») και  κομποστοποίηση, μέθοδοι σύγχρονες και πολύ πιο οικονομικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.