Του Φραντζέσκου Στ. Καλλιβρούση Δ/ντος Συμβούλου ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ Ε.Π.Ε.

Η δράση «Εναλλακτικός Τουρισμός» αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος, στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας του Ε.Σ.Π.Α. με Προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ποιους Αφορά

Δικαίωμα συμμετοχής στην δράση έχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Ενδεικτικά, μορφές εναλλακτικού τουρισμού που δύναται να επιδοτηθούν είναι: Αθλητικός τουρισμός αναψυχής, Θαλάσσιος τουρισμός, Τουρισμός υπαίθρου, Γαστρονομικός τουρισμός και Τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Προϋπολογισμός & Διάρκεια Υλοποίησης Έργων

Ενισχύονται έργα με προϋπολογισμό από 10.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ ανά επενδυτική πρόταση και με ανώτατο ύψος ίσο με τον ετήσιο κύκλο εργασιών/ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης της χρήσης 2010 (οικονομικό έτος 2011). Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα τρίμηνης (3) παράτασης.

Χρηματοδότηση

Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Στις περιπτώσεις συνεργασιών όπου προβλέπονται παραπάνω από μία γεωγραφικές περιοχές υλοποίησης της επένδυσης, ως τόπος υλοποίησης λογίζεται ο τόπος υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου που αναλαμβάνει έκαστος εκ των συνεργαζόμενων.

Υποβολή Προτάσεων

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται με το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 15/09/2011 μέχρι την 24η ώρα της 30/12/2011 μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis. Η επιλεξιμότητα των δαπανών αρχίζει από τις 13/09/2011.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής, ο υποψήφιος επενδυτής εκτυπώνει το υποβληθέν έντυπο υποβολής, το οποίο μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποτελούν τον φυσικό φάκελο υποψηφιότητας. Ο φυσικός φάκελος υποψηφιότητας υποβάλλεται υποχρεωτικά, είτε ιδιοχείρως, είτε ταχυδρομικώς, είτε µε ταχυμεταφορά, εντός δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, υποχρεωτικά και μόνο στο ίδιο σημείο που έχει επιλεγεί κατά την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης, άλλως δύναται να απορριφθεί η πρόταση.

Χρηματοδότηση

Α) Προκαταβολή: Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατό να δοθεί προκαταβολή μέχρι το 50% της συνολικά αντιστοιχούσας επιχορήγησης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, η οποία εκδίδεται υπέρ του ΕΦΕΠΑΕ από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Β) Τελική καταβολή: Το υπόλοιπο της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης καταβάλλεται στο δικαιούχο με την ολοκλήρωση και πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 6.3 του Οδηγού Εφαρμογής.

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται είτε μεμονωμένες, είτε συνεργαζόμενες, είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης του έτους 2010, εκφραζόμενες ως μέσο όρο των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.) στις επιλέξιμες δραστηριότητες (Κ.Α.Δ.) της επιχείρησης για δύο (2) χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης. Η μη διατήρηση του αριθμού των θέσεων απασχόλησης, οι οποίες θα ελεγχθούν υποχρεωτικά με διοικητική επαλήθευση με τη συμπλήρωση δύο ετών μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης, επιφέρει εντόκως την επιστροφή του 10% της καταβληθείσας δημόσιας επιχορήγησης.

Μην αφήσετε την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Ζητήστε μας να σας ενημερώσουμε Άμεσα και χωρίς υποχρέωση, ώστε εφ’ όσον το αποφασίσετε να έχουμε τον χρόνο ώστε να προετοιμάσουμε με Πληρότητα και Ακρίβεια τον Φάκελο Υποψηφιότητας της δικής σας Επιχείρησης για ένταξη στην συγχρηματοδότηση του Προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.