Στο μικρό χρονικό διάστημα που «τα λέμε» από αυτή τη φιλόξενη γωνιά, στην τελευταία σελίδα της «Ανδριακής», είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε αρκετά θέματα που απασχολούν το νησί που αγαπάμε. Σχεδόν πάντα δυσάρεστα. Και στενόχωρα. Δυστυχώς.

Σήμερα, στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς (που κανείς δεν μας εγγυάται πως θα είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη), δεν θα αναφερθούμε σε αυτά που μας πληγώνουν. Αλλά σε εκείνα που μας κάνουν υπερήφανους. Κι εμείς οι Ανδριώτες είναι αλήθεια πως έχουμε πολλά που μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι. Κι ευλογημένοι.  Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για την Άνδρο που λατρεύουμε. Μέσα από σκόρπια γεγονότα και εικόνες. Ετσι, χωρίς σειρά αξιολόγησης. Όπως μας έρχονται στην καρδιά –και όχι στο μυαλό.

Η Άνδρος που λατρεύουμε, είναι σίγουρα η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου. Όπως την «εγκλώβισε» μοναδικά ο μεγάλος μας ποιητής, στις φωτογραφίες που τράβηξε σε σχεδόν κάθε γωνιά του νησιού. Και οι οποίες δημοσιεύονται στο ομώνυμο λεύκωμα των εκδόσεων «Άγρα».

Η Άνδρος που λατρεύουμε είναι το συνέδριο των 28 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, που τον Μάιο θα κάνουν ανακοινώσεις γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς, σε σχέση με τους υπόλοιπους οικισμούς, της ίδιας περιόδου, που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα.

Η Άνδρος που λατρεύουμε είναι η Άνδρος της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης. Είτε αυτή εκφράζεται μέσα από τη δράση συλλόγων –είτε αφορά την τεράστια προσφορά στο νησί κληροδοτημάτων και ιδρυμάτων. Και για τα δυο, κάποια στιγμή – ελπίζουμε σύντομα – αυτή εδώ η εφημερίδα θα κάνει ξεχωριστή αναφορά.

Η Άνδρος που λατρεύουμε είναι η Άνδρος του Πολιτισμού, των μουσείων, των μοναδικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Η Άνδρος της αρχοντιάς, όπως αυτή εκφράζεται πρώτα και κύρια μέσα από καθημερινές συμπεριφορές. Αλλά και μέσα από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια –ειδικά στη Χώρα.

Η Άνδρος που λατρεύουμε είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα της Παλαιόπολης, της Υψηλής, της Πλάκας, του Στρόφιλα. Για τον οποίο οι ανασκαφές του Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν ένα μικρό πρόγευμα του θησαυρού που κρύβει και που, ελπίζουμε, σύντομα να αποκαλυφθεί σε όλο του το μέγεθος.

Η Άνδρος που λατρεύουμε είναι το βλέμμα που χάνεται στο απέραντο γαλάζιο. Είναι οι μυρωδιές του θυμαριού, του φασκόμηλου, της μερόλιας.. Είναι το κίτρινο της ασπαρτιάς και το λευκό του αγριοζέμπουλου, που σπάει τη μονοτονία του πράσινου, στα χορταριασμένα λιβάδια. Είναι το ηλιοβασίλεμα από το Απρόβατο και την Παλαιόπολη, είναι τα νερά της Πυθάρας, είναι… είναι… Εκατοντάδες εικόνες, χιλιάδες λεπτομέρειες που σε κάνουν να λατρεύεις αυτόν τον τόπο.

Αυτή την Άνδρο έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας κι αυτήν κανείς δεν πρόκειται ποτέ να την αμαυρώσει. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι –με περισσή επιμέλεια, είναι αλήθεια. Καλή Χρονιά!

Ιωάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.