Η ενοποίηση που επέφερε ο Καλλικράτης έκλεισε ήδη ένα χρόνο. Οι νέες αρχές, παντού στην Ελλάδα, έχουν βρεθεί μπροστά στα προβλήματα που άφησαν οι προϋπάρχοντες δήμοι. Στην Άνδρο το πείραμα δείχνει εντελώς βαλτωμένο, παρά το γεγονός πως τα προβλήματα της ενοποίησης έμοιαζαν στην αρχή βατά.

Κι αυτό, γιατί οι δύο στους τρεις δήμους του νησιού, ήτοι  ο δήμος Άνδρου και ο δήμος Υδρούσας, είχαν προχωρήσει πριν την ενοποίηση: (α) σε μηχανοργάνωση υπηρεσιών, (β) σε συγκρότηση τεχνικής υπηρεσίας, (γ) σε οργάνωση ταμιακής υπηρεσίας, (δ) σε διπλογραφικό σύστημα ελέγχου. Πράγματα βασικά για να προχωρήσει το εγχείρημα της ενοποίησης.

Αντιθέτως ο δήμος Κορθίου βρέθηκε στη νέα περίοδο χωρίς προετοιμασία. Ήτοι, χωρίς τεχνική υπηρεσία, χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς διπλογραφικό σύστημα και χωρίς ταμιακή υπηρεσία. Το χειρότερο ήταν περισσότερο χρεωμένος από τους άλλους, αν και το Κόρθι είχε και μικρότερο πληθυσμό και μικρότερη τουριστική πίεση. Αναλυτικά, το χρέος της Χώρας ήταν 950.000 ευρώ, της Υδρούσας ήταν 1.200.000 ευρώ και του Κορθίου 1.400.000 ευρώ!

Το παράδοξο της διάλυσης

Το παράδοξο μέχρι σήμερα είναι πως αντί να ευθυγραμμιστεί το Κόρθι με τους δύο πιο προχωρημένους δήμους υποχώρησαν οι δύο πρώτοι με αποτέλεσμα να ευθυγραμμιστούν με αυτόν που πιο πίσω!

Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο διοίκησης που επιβλήθηκε και είναι εντελώς ξεπερασμένος υποκύπτοντας στα μικροκομματικά και μικροτοπικά συμφέροντα που ταλανίζουν χρόνια τώρα την Ελλάδα και την Άνδρο. Καταρχήν ο ορισμός αντιδημάρχων και προέδρων των τριών τοπικών συμβουλίων προχώρησε με βάση «τοπικές συμμαχίες» που έγιναν για να εκλεγεί οριακά ο σημερινός δήμαρχος! Όμως αυτός ο αναχρονιστικός τρόπος επιλογής οδήγησε στο να επιλεγούν είτε απόντες, λόγω προσωπικών ενασχολήσεων, είτε ορισμένοι με πλημμελή μόρφωση και ελάχιστη προετοιμασία, είτε κάποιοι που προσπαθούν να διοικήσουν με δύστροπο χαρακτήρα.

Επιπλέον η νέα διοίκηση αντί για ενοποίηση των περιοχών οδήγησε σε περαιτέρω πολυδιάσπαση. Παράδειγμα, αντί να προχωρήσει η ενοποίηση (πολιτική και διοικητική) των τριών περιοχών είχαμε μια περαιτέρω διαίρεση σε τέσσερις περιοχές!   Έτσι αυξήθηκε ο τοπικισμός ! Και οι λάθος επιλογές οδήγησαν στο να μην λειτουργούν τα συμβούλια περιοχών. Αποτέλεσμα όλα πλέον να είναι μετέωρα μεταξύ ενός συνεχώς απόντα δημάρχου και στους προέδρους των χωριών, οι οποίοι τρέχουν και δεν φτάνουν.

Επίσης, οι διοικούντες σήμερα τον ενιαίο δήμο Άνδρου ελάχιστα κατανοούν τις πρόνοιες και τις τεχνολογίες στη διοίκηση, τις οποίες εισήγαγε ο Καλλικράτης, σχετικά με τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την οργάνωση και συγκρότηση των επιτροπών, τον προϋπολογισμό και την κατανομή των κονδυλίων, τον συντονισμό των υπηρεσιών και τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα του δήμου. Αποτέλεσμα ο περαιτέρω αποσυντονισμός των υπηρεσιών της διοίκησης και έτσι τα χωριά να παραμένουν αβοήθητα. Έτσι οι πρόεδροι των χωριών κάνουν μόνοι τους ό,τι μπορούν.

Τα σκουπίδια είναι πάντα εδώ

Και βεβαίως «ο καιρός περνά δίχως να κοιτά» την αβελτηρία των διοικούντων και την μελαγχολία των διοικουμένων. Ήδη στο βάθος διακρίνεται η γιορτή της Θεοσκεπάστου. Και μετά φτάνει το Πάσχα. Η συνέχεια γνωστή μέχρι το καλοκαίρι.   Σε αυτά τα στάσιμα του χρόνου ποντάρουν οι Ανδριώτες για μια οικονομική ανάσα από την τουριστική κίνηση. Αλλά πως θα έχουμε τουριστική κίνηση με τα σκουπίδια να σαπίζουν στους δρόμους, στα ρέματα και στη θάλασσα; Πως θα προχωρήσει η τουριστική ανάπτυξη, όταν στον δήμο αδιαφορούν για το γεγονός πως η Ζαγορά είναι ένας από τους τρεις σπουδαιότερους αρχαιολογικούς οικισμούς της γεωμετρικής περιόδου στην Ελλάδα και ο Στρόφιλας ο αρχαιότερος οικισμός της ύστερης νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη;

Λύσεις υπάρχουν. Φτάνει αυτοί που διοικούν να θέλουν. Όμως αυτοί που διοικούν μέχρι σήμερα κατάφεραν στον πρώτο χρόνο της ενοποίησης να υποβιβάσουν το νησί ακόμα πιο κάτω μην κάνοντας τίποτα για τα απορρίμματα. Κι όλα αυτά γιατί όπως φαίνεται κάποιοι βολεύονται μάλλον από τη μη χωροθέτηση αδιαφορώντας για το νησί. Δυστυχώς είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι που συνεχίζουν στην Άνδρο το πελατειακό σύστημα και την προπαγάνδα, ό,τι δηλαδή κατέστρεψε την Ελλάδα.

Και ρωτάνε οι αρμόδιοι σήμερα το απίστευτο: «Τι θα έκανε η αντιπολίτευση;» Μα αυτοί εξελέγησαν για να κάνουν κάτι. Όχι η αντιπολίτευση. Και ξαναρωτούν το εξωφρενικό: «Πες τε μας τι να κάνουμε;» Μα αυτοί εξελέγησαν για να κάνουν! Και τέλος καταφεύγουν στο αξιολύπητο: «Ήταν άτυχος ο Γιάννης, που του έπεσε η χωματερή στην θάλασσα…»! Δηλαδή ο Γιάννης μπορεί μόνο όταν είναι τυχερός; Ε, τότε, ας παίζει λαχεία ή λόττο μήπως και βρει την τύχη του. Κι ας αφήσει τις δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης σε αυτούς που μπορεί να τα βγάλουν πέρα με τις ατυχίες…

 ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ: Η προπαγάνδα στην οποία διαπρέπουν οι διοικούντες την Άνδρο μπορεί μόνο να υπονομεύσει και να καταστρέψει. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό δεν έδωσαν καμία λύση εδώ και τόσα χρόνια. Και δεν έκαναν τίποτα και κατά τον πρώτο χρόνο της ενοποίησης. Ας το καταλάβουν όλοι αυτό …

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.