Εδώ και τρία χρόνια, ο κεντρικός δρόμος της Χώρας Άνδρου (η γνωστή Αγορά) γνωρίζει μια δραματική αλλαγή χρήσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,  τις μεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τα ξημερώματα: ένα τμήμα της φιλοξενεί στα πεζοδρόμια αλλά και κατά μήκος του πεζόδρομου, δηλαδή σε υπαίθριο δημόσιο χώρο,  την πελατεία των πέντε τουλάχιστον καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν πλέον εκεί ως κέντρα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ). Στην καρδιά του ανέκαθεν οικιστικού και εμπορικού ιστού της Χώρας, αυτή είναι η νέα χρήση της Αγοράς: υπαίθρια μαζική νυχτερινή διασκέδαση συνοδεία εκκωφαντικής μουσικής από διαφορετικές πηγές, η οποία μάλιστα συντονίζεται με την ήδη υπάρχουσα πηγή ηχορύπανσης του Νειμποριού.

Επιπλέον, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των μπαρ, καθώς τα καταστήματά τους δεν είναι αρκετά ευρύχωρα για τους θαμώνες τους το καλοκαίρι, έκριναν σκόπιμο, αυθαίρετα και παράνομα, και αδιαφορώντας για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στον κεντρικό δημόσιο δρόμο, να «επεκτείνουν» τις επιχειρήσεις τους πέρα από τα όρια τους, στήνοντας τραπεζοκαθίσματα  πάνω στο πλακόστρωτο, χωρίς να λάβουν καμία άδεια και χωρίς να καταβάλουν κανένα δημοτικό τέλος. Σημειώνουμε ότι από το συγκεκριμένο σημείο διέρχονται καθημερινά απλοί πολίτες, δημοτικοί σύμβουλοι και αστυνομικοί.

Με τη νέα αυτή απαράδεκτη κατάσταση, οι κάτοικοι της περιοχής, οι  ιδιοκτήτες και οι ένοικοι των γύρω ξενοδοχείων, οι τακτικοί επισκέπτες που τη γνωρίζουν καλά και την αγαπούν, έρχονται αντιμέτωποι με μιαν «άλλη Χώρα». Για τους κατοίκους της  και τους φιλοξενούμενούς τους, ο καθημερινός ύπνος γίνεται δυσβάσταχτη περιπέτεια, οι ένοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το κατάλυμα της προτίμησής τους, ενώ πολλοί επισκέπτες αναρωτιώνται αν θα έρθουν εδώ ξανά.

Η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζεται καθημερινά, με βάναυσο τρόπο — και το χειρότερο: oι Αρχές του τόπου «κωφεύουν».

Όλοι καλούμαστε να πάρουμε θέση.

Όλο αυτό το διάστημα, οι κάτοικοι μεγάλου αριθμού σπιτιών της Χώρας έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα και επώνυμα στην Αστυνομία, το Δήμο, τη Νομαρχία και την Εισαγγελία Σύρου. Ματαίως. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη χρονιά που μόλις πέρασε, ενώ έγιναν αλλεπάλληλες επώνυμες καταγγελίες για υπέρβαση ήχου και ωρών λειτουργίας των καταστημάτων –και μάλιστα με τις πόρτες ανοιχτές– η ανταπόκριση των Αρχών (Υπηρεσίας Υγιεινής Δήμου Άνδρου και Αστυνομίας) ήταν ελλιπέστατη. Εξαίρεση αποτελεί η επιβολή παύσης εργασιών κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου 2011, σε ένα από τα καταστήματα. Σημειώνουμε ότι σε καμία περίπτωση καταγγελίας, δεν έγινε από τις αρμόδιες Αρχές επιτόπια ηχομέτρηση με ηχόμετρο, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Όσον αφορά την έκδοση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων – μουσικής –απαραίτητη για καταστήματα του είδους– τα ως άνω καταστήματα της Αγοράς και του Νειμποριού λειτούργησαν χωρίς αυτήν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Αναφέρουμε «σχεδόν» γιατί σε ορισμένα από αυτά  χορηγήθηκαν άδειες μουσικής εκτάκτως  στις 27 Νοεμβρίου 2011 (ημέρα Κυριακή) με την απόφαση 35/2011 του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Άνδρου, και μάλιστα με αναδρομική (!) ισχύ για «όλο το 2011».

Γιατί άραγε δεν τηρήθηκαν εδώ ούτε οι όροι ούτε τα όρια που προβλέπει ο νόμος; Μήπως, γιατί δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη  29 Νοεμβρίου 2011, στο Ειρηνοδικείο της Άνδρου εκδικάζονταν υποθέσεις που αφορούσαν τα ως άνω καταστήματα;

Διευκρινίζουμε ότι άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων – μουσικής ο ίδιος ο Δήμος Άνδρου δεν χορήγησε για το 2011, τις χορήγησε όμως …την κατάλληλη χρονική στιγμή το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Άνδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια άδεια μουσικής, σύμφωνα με την 3/96 Αστυνομική Διάταξη, δεν χορηγείται με ισχύ για όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά προβλέπει σαφές επίπεδο ήχου  και ωράριο λειτουργίας της μουσικής, συγκεκριμένα για τις εξής ώρες: α) για τη χειμερινή περίοδο μέχρι τις 22:00, β) για τη θερινή περίοδο μέχρι τις 23:00. Το ωράριο μπορεί να παραταθεί: α) μέχρι τις 03:00 για τα καταστήματα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο, β) μέχρι τις 02:00 για τα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο. Η παράταση αυτή χορηγείται από τις Αρχές, αφού ληφθούν υπόψη η θέση του καταστήματος σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, το είδος των μουσικών οργάνων και με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.

Συμπέρασμα: Μετά από τόσον καιρό, τόσες διαμαρτυρίες, αντιδράσεις και πρωτοβουλίες, με ή χωρίς άδειες μουσικής, η κατάσταση της ηχορύπανσης στην πρωτεύουσα της Άνδρου παραμένει στην ουσία η ίδια, παρά τις καλές προθέσεις και τις υποσχέσεις των αρμόδιων Αρχών.

Ο νέος χρόνος ξεκίνησε και νέες άδειες μουσικής πρέπει να δοθούν από το Δήμο για το έτος 2012, σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει ο νόμος.

Εμείς, κάτοικοι, δημότες και τακτικοί επισκέπτες της Χώρας Άνδρου υπογράφουμε την παρούσα επιστολή και δηλώνουμε με σαφήνεια ότι:

Α) Επιθυμούμε το αυτονόητο: να συνεχίσουμε να ζούμε και να κοιμόμαστε στα σπίτια μας  και να συνεχίσουν να υπάρχουν όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με προϋπόθεση την σύννομη λειτουργία τους.

Β) Πιο συγκεκριμένα, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  που τροποποίησαν τη λειτουργία τους σε τμήμα της Αγοράς τα τελευταία χρόνια, δεν επιδιώκουμε τη διακοπή της λειτουργίας τους και τη ζημία των ιδιοκτητών τους, αλλά ζητάμε να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από το νόμο (ωράριο λειτουργίας, επίπεδα ήχου, ηχομόνωση, κλειστές πόρτες κ.ά.), σύμφωνα με τις άδειες λειτουργίας τους και τις άδειες μουσικής.

Γ) Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μέχρι σήμερα οικιστική, ξενοδοχειακή και εμπορική χρήση της Αγοράς της Άνδρου.

Δ) Ζητάμε από το Δήμο Άνδρου, ως κατεξοχήν αρμόδιο για την αδειοδότηση των καταστημάτων αυτών, να αναλάβει το έργο του και τις ευθύνες του – και μάλιστα έγκαιρα, πριν από την έναρξη της νέας σεζόν.

Ε) Ζητάμε από την Αστυνομία της Άνδρου να επιτελέσει το έργο της με ελέγχους των καταστημάτων καθώς και να ανταποκρίνεται, όπως ορίζει ο νόμος, στις επώνυμες καταγγελίες δημοτών και να τις προωθεί άμεσα προς το Δήμο Άνδρου, και στη συνέχεια να διαβιβάζει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων στην Εισαγγελία Σύρου, για τις περαιτέρω ενέργειες.

ΣΤ) Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση με τους επαγγελματίες, θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να συν-υπάρχουμε στη Χώρα της Άνδρου.

Απευθυνόμαστε λοιπόν πρωτίστως στον Δήμαρχο,  το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αντιπολίτευση του Δήμου Άνδρου και τους καλούμε να αποφασίσουν έγκαιρα για το θέμα της ηχορύπανσης και να εγγυηθούν τη σύννομη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χώρα της Άνδρου, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους κατοίκους, τους δημότες και τους επισκέπτες της, προτού φτάσουμε στο σημείο να λέμε «η Χώρα, …μα ποια Χώρα;»

Κάτοικοι, δημότες, επισκέπτες της Άνδρου

[Τα ονόματα των υπογραφόντων βρίσκονται στα γραφεία της εφημερίδας Ανδριακή στη διάθεση των αναγνωστών.]

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.